Klar, parat, kør-selv-ferie

Kom godt af sted på årets bilferie med vores grundige kør-selv-ferie guide. Vi kigger på alt – fra bødesatser og pausekultur til pakning af bilen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sommerferien står for døren, og skal du sydpå på bilferie, så sørg for at være godt forberedt.

Nu tænker du sikkert, at du har prøvet det tusinde gange før, og ved præcis hvordan den ged skal barberes.

Men regler ændrer sig, og nye fif kommer hele tiden til. Så brug lige fem minutter på at pløje disse visdomsord igennem, inden du pakker bilen og triller på ferie.

For kør-selv-ferie handler om friheden til at komme ud i Europas afkroge, og se det, som du ikke ser fra vinduespladsen i flyet på vej til Nice. Jo bedre du er forberedt, jo bedre kan du koncentrere dig om at nyde ferien.

Inden afrejse

Få vognen serviceret, så du ved, at bremser, oliestand og dækmønsteret er, som det skal være.

Gennemgå bilens sikkerhedsudstyr. Her er det vigtigt at have følgende grej med: Advarselstrekant, DK-skilt, brandslukker, forbindskasse, et ekstra sæt pærer og en selvlysende sikkerhedsvest. Noget er lovkrav, andet bare et godt råd. Men tag det hele med. Pak bilen rigtigt. Pak ikke bagagerummet helt op til taget, og hvis du gør, så sørg for at pakke de tungeste ting nederst. Du vil nødigt have en flyvende campinggrill i nakken, hvis du havner i et harmonikasammenstød et sted i Tyskland.

Husk pas, kørekort, sygesikringsbevis og bilens registreringsattest.

Smid en ramme halvliters vandflasker i fryseren et par dage, inden du tager afsted, og kom dem i en køletaske, inden du kører. Så har du altid koldt vand i bilen de første par dage af ferien.

Planlæg din rute hjemmefra (se vores store Autobahnguide), installer de vigtigste undgå-kø-apps på telefonen og tril så af sted.

Underholdning og pauser

Sørg for at have et par iPads og en 12 volts konverter med, hvis du har børn med. Turen er altid lang, og den er længere, hvis man er syv år.

Husk solgardiner med sugekopper til bagruden og bagerste sideruder.

Pauser gør naturligvis turen længere. Men det er godt for kredsløbet at stige ud og strække benene i 10 minutter cirka en gang hver anden time. Det øger også koncentrationsevnen og dermed sikkerheden for hele familien.

This template (BMLinkBundle:Block:link_box.html.twig) should be overridden!

På vej

Overhold de gældende færdselsregler (se tabel nederst).

Vær opmærksom på bølgen af bymiljøzoner, der rulles ud over Europas storbyer i disse år. Og som betyder, at kører du f.eks. ind i Berlin i en 15 år gammel hostende dieselgolf, ryger du ud igen med et girokort i baglommen. Tjek FDM’s hjemmeside for de forskellige regler på din rute. fdm.dk/miljoemaerke

Kør ikke mere end 110-130 km/t – også selv om der er fri hastighed. Brændstofforbruget er markant lavere ved 110 km/t end ved 150 km/t, og du kommer ikke mange kolde øl hurtigere frem.

Tjek benzinpriserne hjemmefra eller på en af de mange pris-apps. Der kan være en god sjat at spare ved at tanke i de rigtige lande. Østrig er f.eks. markant billigere end Italien.

Tabel over bødetakster. Fold sammen
Læs mere