Kinas terrakotta-hær vokser

Kinesiske arkæologer har udgravet 110 nye terrakotta-krigere i den hær af lerstatuer, der er et af det 20. århundredes mest betydningsfulde arkæologiske fund.

Foto: Scanpix Denmark
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For snart 40 år siden opdagede en kinesisk bonde hovedet af en terrakottastatue af en soldat. Og i årene efter 1974 blev fundet en hel hær af terrakotta-krigere opstillet for ca. 2.200 år siden for at beskytte den første kejser Qin Shi Huangs grav. 

Se også: Kinas usynlige hær

Nu har kinesiske arkæologer fundet yderligere 110 krigere nær kejserens mausoleum i den nordlige by Xi'an. I udgravningen fandt man også 12 ler-heste, dele af vogne, våben og værktøj. Det skriver australske news.com.au

Arbejdet med at udgrave statuerne, der er i naturlig størrelse, har været i gang i tre år.

"Der er fundet i alt 110 terrakotta-krigere i den 200 kvadratmeter store udgravning," bekræfter Shen Maosheng, leder af museets arkæologiske afdeling på Qin Shihuang Terrakotta Warriors og Horses Museum.

"Det mest markante i denne udgravning er, at de statuer, der blev fundet, er velbevarede og farverigt malet.. Arkæologerne havde forventet, at farverne på statuerne ville være forsvundet efter så lang tid i jorden, men de var overraskede over hvor velbevarede, krigerne er," fortæller han. 

Udgravningen har ledt arkæologerne til yderligere 11 krigere, som de endnu ikke har fjernet jorden fra. Og der blev også fundet et skjold med røde, grønne og hvide geometriske mønstre, som angiveligt skulle være brugt af de levende soldater under Qin dynastiet.

Terrakotta-hæren befinder sig i tre af fire udgravninger, og den menes at være på omkring 6-8.000 mand.

Qin Shi Huang, som fik hæren med i graven , var Kinas første kejser. Han regerede først som kejser i en kinesisk stat, men senere besejrede og undertvang han de andre kinesiske stater og lagde grunden til det Kina, der findes i dag.

Mausoleet ligger lige udenfor byen Xi'an. Det tager to en halv time at flyve til Xi’an i Shaanxi-provinsen fra Shanghai og to timer fra Beijing.

Se også: På vandretur gennem Kinas fortid