Kempinski har hemli´ helikopter

Man kan ikke komme længere væk fra gymnasieelever, der er ved at splitte hotellerne ad, og larmende afterski-parties ude af kontrol, end Kempinski Pragelato Village i de italienske alper.

Det koster 2.700 euro at flyve med helikopteren fra nærmeste lufthavn i Torino og direkte til Pragelato Village. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Finanskrise-resistente skiløbere flyver stadig lige til hoteldøren med helikopter. Den lander på langrendspisten lige ved siden af fem-stjernede Kempinski Pragelato Village i de italienske alper, hvor mænd i lange frakker står klar til at bære bagagen ind. I skibutikken – for sådan en er der også i denne eksklusive ski-landsby – filer ekspedienten negle i tøjafdelingen, og i butikkens underetage står en mand, der også mangler en neglefil eller nogle kunder, han kan få lov at udstyre med ski, støvler og stave.

Af sted, af sted – gondolen venter bare 50 meter væk, og i dette eksklusive hjørne af liftsystemet er man heldigvis hævet over lange køer og afterski-hærgende englændere. Kun en halv time efter ankomsten kan man stå på pisterne i et af Italiens bedste skiområder, Via Lattea, eller på dansk: Mælkevejen.

Der er masser af service at hente i de italienske Alper denne sæson, for der er ikke så meget trængsel på pisterne. For et par år siden bimlede klima-alarmklokkerne – dengang var det sneen, der manglede. I år ligger der så mange meter sne, at selv skilæreren aldrig har set noget lignende, til gengæld er der blevet længere mellem kunderne. Kan man som skiløber ønske sig mere? Perfekt føre, kulisse-smukke landskaber med snetunge lærketræer og færre snowboardere til at ødelægge idyllen.

Heller ikke på ski kan man løbe fra finanskrisen, men hvis man indlogerer sig på et luksusresort som Kempinski Pragelato Village, kan man næsten bilde sig ind, at alt er i skønneste orden: En lille enklave af bjælkehytter i lyst træ, hyllet i dekorative snedynger. Som et førsteklasses nisselandskab, hvor gæsterne er pakket ind i vat.

I det store wellness-center står smilende kvinder med afdæmpet stemmeføring klar til at smøre, oliere og massere én ind i en bedre og mere ubekymret verden. Bagefter kan man forlænge rusen ved at lægge sig til rette i en af de store flyde-lænestole i spa’ets relaxation room til et lydtæppe af dæmpet klassisk musik og pejsens knitren.

Hjemme i hytten – eller chalet’et, som det hedder på disse kanter – er det også vinterhygge på den rustikke måde. En duft af træ, stakkevis af fede, hvide håndklæder, spejlblanke gulve og et komplet køkken, som de fleste, ifølge hotelpersonalet, ikke gider stå i.

»Men det er rart at have, hvis man vil varme en flaske mælk til babyen. Mange mennesker vil gerne have afslappet familietid sammen – og det kan de få her. Chalet’erne har en hjemlig stemning,« siger skiresortets direktør, Christian Wiendieck.

Man kan ikke komme længere væk fra gymnasieelever, der er ved at splitte hotellerne ad, og larmende afterski-parties ude af kontrol. Kempinski Pragalato Village har ganske vist fire restauranter og en lækker, gennemdesignet bar med svungen trappe, men alligevel er stedets attraktion primært ro, afslapning og privatliv i rigelige mængder. Og klientellet er derefter – fra midten af 30erne og opefter, hvis det altså ikke lige er flere buslæs unge World Cup-skiløbere eller stjernespillere fra den nærliggende Torino-fodboldklub Juventus. Profferne viser vejen – Tidligere slalom-mester Alberto Tomba hører til stamgæsterne. Og så er det jo også en slags anbefaling, at et russisk par allerede har indlogeret sig fire gange på hotellet – bare denne sæson.

Med sin strømlinede luksus og de kendte sportsansigter har luksuslandsbyen potentialet til at blive nyt tilholdssted for jetsettere. Den afsides beliggenhed – ni kilometer fra nærmeste store skiferieby, Sestriere – giver dog begrænsede muligheder for at lufte pelsen for et større publikum, lige som luksusturister måske vil savne shoppemuligheder. Men de, der er helt deroppe, hvor de ikke længere har brug for tilskuere til deres luksus-udfoldelser, kan få det hele her. Også om sommeren. Kempinski Pragelato Village har mere end almindelige landsby-ambitioner. Her er allerede en ni-hullers golfbane, som inden for de næste par år vil blive udvidet til 18 huller.

»Golf i bjergene er det nye,« siger direktøren og smiler endnu bredere ved tanken om den strand, man også vil anlægge. Ja, en strand, der bliver intet mindre end Europas højest beliggende.

Dertil kommer Piemonte-regionens indbyggede lækkerier: Masser af god vin, chokolade og et herligt køkken i den tunge, kødglade ende. Italienerne selv har smag for alt, hvad Pragelato kan tilbyde – og det er stadig dem, der er flest af i det lille bjælke-paradis. Men også russere, englændere, tyskere og skandinaver kan lide det diskrete luksusliv i sneen. Og jo, folk tager stadig på skiferie, også den dyre slags, krise eller ej.

450 km pister
Enhver, der har kæmpet sig gennem byen som en besværet astronaut med sine ski på nakken, har drømt om en gondol lige uden for døren. Det har man i Kempinski Pragelato Village – 10 minutters svævetur, så står man lige midt i Mælkevejen, som er navnet på det enorme skiområde ved Sestriere, Italiens største sammenhængende skiterræn. I alt 450 kilometer pister, der binder en række små skisportsbyer sammen.
Hvis man tager hele turen fra hyggelige Sauze D’Oulx i den ene ende af det enorme pistesystem, lander man i Frankrig, hvor Mælkevejen ender i byen Montgenèvre. Her er skiløb for enhver smag og sværhedsgrad – Sestriere og Montgenèvre har flest af de grønne og blå pister til begyndere, men mange af de røde pister er ikke sværere, end at nybegyndere hurtigt vil kunne kæmpe sig ned.
Her er masser af smukke løjper, hyggelige caféer med billig kaffe (max. 1,5 euro) og mad til rimelige priser. Liftsystemet er velfungerende med det lille minus, at hård vind hurtigt lukker forbindelsen mellem de forskellige områder. Nybegyndere skal ikke lægge ud på bakkerne lige oven for hotellet, men tage ind til Sestrieres flade bakker – Kempinski Pragelato Village har shuttlebus til Sestriere hver time.
På hotellet kan man naturligvis også booke skilærer, udflugt med helikopter og snescooter. Vær opmærksom på, at skiundervisning fås billigere andetsteds. Liftkort: 180 euro for seks dage.