Kannibalernes tropeøer

Den indiske øgruppe Andamanerne er et af de sidste steder i verden, hvor der bor»vilde«. Samtidig er det en af de sidste hemmeligheder for turister med hang til uspolerede tropeøer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis I kigger ud til højre, ser I øen, hvor kannibalerne bor,« lyder det tørt fra den indiske pilot om bord på Airbus’en, der flyver hen over en lille grøn ø omkranset af kridhvide sandstrande,  koralrev  og blåt hav.

Næste: Panik i landsbyen

Vi er på vej til øgruppen Andamanerne, der ligger i Den Bengalske Bugt et par timers flyvetur fra Chennai (Madras) i Indien. Øgruppen tilhører, sammen med Nicobarerne, Indien og huser nogle af de sidste naturfolk, der konsekvent nægter at have noget med den moderne civilisation at gøre. Om de så er kannibaler, er nok tvivlsomt, men sikkert er det, at mandskabet på fragtskibet Primrose fik sig en alvorlig forskrækkelse, da deres skib gik på grund på North Sentinel Island en stormfuld nat i 1981.

Den første lettelse over at have overlevet stormen blev hurtigt afløst af ren skræk, da de så omkring halvtreds mænd, helt sorte og nøgne, bortset et bælte rundt om midjen, nærme sig skibet, mens de viftede fjendtligt med deres spyd. Kaptajnen udstedte straks et SOS og beredte sig sammen med mandskabet på at forsvare sig med knive, økser og en signalpistol. Til alt held var vejret så dårligt, at sentineleserne ikke kunne borde skibet, og Primroses besætning blev reddet af en en helikopter.

Nogenlunde samme modtagelse fik nødhjælpsarbejdere, der efter tsunamien i 2005 forsøgte at flyve hjælp ud til North Sentinel Island. Helikopteren blev mødt af en regn af pile og spyd og valgte at fortrække så hurtigt som muligt.

Siden, siges det, har man fra officielt hold opgivet alle tilnærmelser. Som turist skal man hverken gøre sig håb om at gøre et antropologisk scoop eller nære frygt for at ende i den sorte gryde. De indiske myndigheder tillader kun turister på visse øer og i visse områder, der bebos af tilflyttede indere. De oprindelige befolkningsgrupper kommer man stort set ikke i kontakt med, med mindre man har en helt særlig tilladelse.

Til gengæld får man adgang til et tropisk bountyland med strande af kridhvidt koralsand, hvor kæmpemæssige regnskovstræer står helt ned til stranden. Nogen vild luksus skal man ikke vente sig, når det gælder indkvarteringen, men øen Havelock, der er den mest turist-udviklede, byder på adskillige resorts med både en- og to-etagers palme- og bambushytter i et prisleje fra 10 kr. og opefter.

Næste: Panik i landsbyen