Kalymnos – svampefiskernes ø

Der er igen svampe i havet omkring Kalymnos, men kun en håndfuld både med svampedykkere tilbage. I dag er det turismen, der er den dominerende indtægtskilde på den græske ø.

Kalymnos ligger i De Dodekanesiske Øer, 300 km sydøst for Athen, 100 km vest for Rhodos og tæt på Tyrkiets kyst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Judith Betak.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kan dog stadig købe en natursvamp med hjem til bruseren eller badekarret. Der er flere svampefabrikker i Póthia, hovedbyen på Kalymnos. Men det er nok mere for turisternes skyld end som et egentligt erhverv, som man regner med på øen. Det er nemlig lidt som at holde fast i en historisk fortid.

Læs også: Syv minutter til paradis på Telendos

Ganske vist er svampene nu igen begyndt at vokse i havet omkring Kalymnos. Den sygdom, der næsten udryddede dem for en snes år siden – de mistroiske øboere bruger enhver lejlighed til at pointere, at sygdommen brød ud lige præcis efter Tjernobyl-katastrofen – synes at være overstået.

Der er imidlertid ikke udsigt til, at der kommer flere end de få svampebåde, der i dag er tilbage, til at fiske de lokale svampe, der nu igen er i bedste kvalitet. Eller til at sejle til den afrikanske nordkyst, hvor der især dykkes efter svampe. Men på Kalymnos fastholder man, at øen er og altid har været svampefiskernes ø.

Et farligt erhverv

Man har kendt til og brugt natursvampe i 3.000-4.000 år. Homer skriver bl.a. om dem. I den vestlige del af Europa var det dog først i 1400-tallet, at man opdagede svampene.
Efter opdagelsen blev svampene til gengæld eksporteret i stor stil fra Grækenland, hvilket skabte en vældig rigdom på Kalymnos.

Svampefiskerne var oprindelig fridykkere, som med en sten bundet om armen nåede hurtigt ned på bunden, hvor de samlede så mange svampe som muligt, inden de måtte op og trække vejret. Et ikke ufarligt erhverv.
Men rigtig farligt blev det først, da de første dykkerdragter med luftslanger blev opfundet. Ingen anede på det tidspunkt noget om trykudligning, og svampedykkerne døde som fluer. Kalymnos blev i den periode kaldt de sorte enkers ø.

I lære som svampedykker
I dag er der svampedykkerskole i byen, og svampefiskerne er professionelle og ved, hvordan man dykker ned på 30 til 50 meter, hvor de største svampe findes. Men hvor der i 1980’erne var omkring 300 svampefiskerbåde på øen, er der i dag kun en håndfuld tilbage.
Der er naturligvis svampe alle vegne på øen og enhver souvenirforretning sælger natursvampe. De billigste er dog importeret fra Østen.

Svampene kan også købes i byens svampefabrikker, hvor man kan se, hvordan man forvandler den stenhårde sorte svamp til en blød lys og brugbar svamp. Man kan desuden opleve svampenes historie på øens museer.

12 af de bedste på Kalymnos

Udover at købe natursvampe og kaste nysgerrige blikke efter svampedykkerne er der et hav af aktiviteter på Kalymnos. Her er et udpluk.

1 Bedste strand
Masouri er øens største strand. Det er her man kommer for at se og blive set. Emborios, hvor vejen ender mod nord, er stille, rolig og børnevenlig. Det er forfatternes foretrukne strand. Snorkling er bedst i Telendos havn.

2 Bedste overblik
Den bedste udsigt over »hovedstaden« Pothia, havnen og bugten fås fra St. Stavvas klostret, der troner på bjergkammen over byen. Vejen op er god men snoet. Besøg kirkerne heroppe og nyd den forrygende udsigt.

3 Bedste shoppingtips
Husk, at til trods for turiststrømmen lever Kalymnos stadig »græsk«. Forretningerne i Pothia er lukket i de hede timer midt på dagen mellem kl. 13 og 17, onsdage og lørdage er der aftenlukket og søndag helt lukket. Supermarkeder og souvenirforretninger holder dog som regel åbent hele dagen ugen igennem.

4 Bedste souvenir
Bortset fra natursvampe er øens honning berømt i hele Grækenland. Bierne henter især deres nektar fra den vilde timian, der gror – og dufter - overalt på øen. Græsk olivenolie er også god. Det fås i praktiske dåser, der kan pakkes sikkert i kufferten, da »væsker« ikke mere må komme gennem sikkerhedskontrollen i lufthavnene. Olivenolien kan også købes i flasker i lufthavnen, når man har været gennem kontrollen.

5 Bedste museum
Folk Museum – »Kalymnos House Museum« – ligger nær Pothia på vejen op til St. Savvas klostret. Det lille private museum er et skønt rod-sammen af gamle ting og sager, der fortæller om hverdagen på øen og svampedykningen. Museets ejer fortæller med entusiasme om fortiden og nutiden. Åbent daglig kl. 9-14 og 16-20.

6 Bedste børneaktivitet
Er en tur i sofacykel. Retro-cykel kalder udlejeren familiecyklen, hvor man sidder i »sofa« to og to under en skyggende baldakin og har hver sit sæt pedaler at betjene. Kik efter cyklen i »hjørnet« af Pothia havn, hvor gaden med træalleen ender, nær Hotel Olympic. Leje i en halv time koster 10 euro, en time 18 euro.

7 Bedste musikoplevelse
Der er live-musik på flere barer og restauranter. Ofte er der »spontan« optræden med traditionelle folkesange på tavernerne på den lille naboø Telendos (syv min. med båd). Hver søndag aften er der græsk musik på torvet i Masouri, og grækerne elsker at danse.

8 Bedste udflugt
En sejltur til den lille ø Pserimos. Udflugtsbådene går fra Pothia og turen omfatter som regel også et besøg i Vathi, byen for enden af den smukke fjord ind til Kalymnos grønne, frugtbare indre. Der er under et halvt hundrede faste beboere på Pserimos, men i sommermånederne besøges den fredelige ø flittigt af udflugtsbådene. Ikke mindst på grund af sin bugt med en børnevenlig sandstrand.

9 Bedste restaurant
Prøv de traditionelle ouzeria, der ligger i række på havnen i Pothia i nærheden af de to gule rådhus-bygninger bygget under det italienske herredømme. Her serveres traditionel ouzo med en lille ret til, men der er også menukort, som bl.a. er med herlige skaldyr. Prøv f.eks. Axinos, søpindsvin, eller de bløde muslinger, Fouskes, der stråler gule som solen, når de åbnes. En portion af de bløde muslinger koster 7,50 euro hos Manias.

10 Bedste solnedgang
Opleves på øens vestkyst, hvor også turistbyerne Mirties, Masouri og Armeos ligger. Her forsvinder solen bag klippeøen Telendos, som senere står dramatisk mørk mod den i alle nuancer af rød og gul flammende aftenhimmel.

11 Bedste vilde aktivitet
Rock Climbing. Øens stejle klipper og bjergsider er som skabt til klatring, og der er efterhånden etableret en hel klatreturisme. Især i forårs- og efterårsmånederne flokkes klatrerne på klippesiderne ved Armeos. 550 ruter af forskellig sværhedsgrad er etableret af Municipal Athletic Association. www.kalymnos-isl.gr/portal/en/climb/

12 Bedste kulturtilbud
Er lige til at gå til. Rundt om i Pothia er der nemlig skulpturer her og der og alle vegne. 29 statuer er doneret til øen af den lokale kunstner Mikael Kokkinos og yderligere 14 af hans lige så talentfulde datter, Irene. Senest er der kommet endnu flere til, bl.a. af Sakkilari Koutouzi.