Kæmpebøder lurer, hvis du køber falske mærkevarer

Det kan være fristende at købe en billig Louis Vuitton-taske på stranden i Italien, men pas på: Politiet holder øje med dig og slår hårdt ned.

Er denne Gucci-taske den ægte vare? Pas på, hvis du køber for billige mærkevarer i udlandet - glæden kan let blive overtaget af en kæmpe bøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Barbara Walton
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange tænker ikke nærmere over det, hvis de køber en kopivare på ferierejsen. For selv om det ikke er ulovligt at hjemtage en falsk mærkevaretaske til eget brug, så risikerer du bøder op 7.500 kr. i en række EU-lande.

Læs også: Pas på du ikke bliver smugler

Et EU-direktiv pålægger medlemslandene at bekæmpe piratkopieringen med effektive midler, og det har især lande som Frankrig, Italien og Schweiz gjort de sidste par år.

Man slipper kun for en kæmpebøde i de pågældende lande, hvis man kan bevise at man har handlet i god tro. Og du skal heller ikke medbringe en fem år gammel Vuitton-kopi på ferien, for en kopi er stadig en kopi selv om den er gammel.

Selv om du godt kan tage en kopi-taske med hjem til Danmark fra et EU-land, så vær altså opmærksom på, at de forskellige lande kan slå meget hårdt ned på kopivarer for at beskytte deres mærkevare-industri.

I princippet skal tolderne gribe ind, hvis man indfører kopi-mærkevarer fra lande uden for EU, men der er undtagelser. Nemlig hvis en kopivare, f.eks. en taske,  medføres i egen bagage, at det er en enkelt ting til egen brug og at prisen ikke overstiger 3.250 kr.
Tjek reglerne for afgiftspligtige varer, penge, fødevarer og kopivarer på: www.skat.dk inden rejsen. Her findes grundig vejledning.

Læs også: 10 steder du ikke må se