Kæmpe guide til Vancouver

Shopping, restauranter og attraktioner du må opleve i Canadas Hollywood.

Foto: Charlotte Pries Jensen.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vidste du, at Arnold Schwarzenegger engang sprængte Vancouvers bibliotek i luften? Nej, vel. Kun få forbinder Vancouver med kendisser og berømte film, men den canadiske by har Nordamerikas tredjestørste filmindustri.

Se også:
Om shopping, restauranter og filmbyen Vancouver
10 attraktioner du bør se i Vancouver

Første gang, jeg besøgte Vancouver, blev jeg overrasket over at høre, at byen faktisk er Nordamerikas største filmby, og at mange »amerikanske« film er indspillet her. Min danske veninde ejer et kunstgalleri midt i byen, og en af hendes ansatte, Ginger King, havde været stand in for Sharon Stone – blandt andet kendt fra filmen »Basic Instinct«.

Nu er jeg atter på besøg i den canadiske storby, og  en tur gennem byen afslører den ene ideelle filmlokalitet efter den anden. På det trendy Robson Street vandres frem og tilbage i høje Gucci-stiletter. Her ligger Chanel-læbestifter ved siden af cappucinokopperne på cafeerne. Og yngre skatere og punkere hænger ud ved de svævende togstationer, der forbinder byen som metroen i København.

Vancouver er særlig attraktiv som filmby, fordi den ligner næsten alle byer i Nordamerika. Flere af de film, der er optaget i Vancouver, kunne være indspillet i andre dele af verden, og det gør det let at genkende bygninger og gader fra Vancouver, selv om handlingen  foregår i Philidelphia, New York, Chicago eller Boston.

På en gåtur gennem Vancouver dukker berømte bygninger og steder op, der er brugt i stribevis af film.
Blandt andet sprænger Arnold Schwarzenegger Vancouvers bibliotek i luften i filmen »Den 6. Dag«. Og den ofte meget regnfulde Vancouver er den perfekte baggrund for »Blade Trinity«-vampyrfilmen, hvor Wesley Snipes spiller den halvt menneskelige, halvt vampyragtige helt, der alligevel hader andre vampyrer, og som får hjælp til at bekæmpe dem af sin gamle ven Whistler, spillet af Kris Kristoffersen.

Tv-serier som »Stargate« og »X-Files« har også Vancouver som kulisse.
Der er derfor en særlig magi i gaderne, ikke mindst fordi det er let at støde på parkerede konvojer af store, hvide lastbiler, der fungerer som omklædningsrum og lager for filmfolkene. Desuden kan pink, orange eller grønne skilte ved træer og telefonbokse være et tegn på optagelser.

Et andet tip er at lægge mærke til amerikanske flag, eller hvis flere biler med amerikanske nummerplader – eller ældre usædvanlige biler - holder parkeret samme sted.

De naturskønne omgivelser med mange grønne parker, ikke mindst midtbyens store Stanley Park, og de omkringliggende sneklædte bjerge skaber en enestående ramme.

Men en anden grund, til at filmproduktionerne foregår her på den anden side af den amerikanske grænse, er den ganske enkle: Penge.

Det bliver hurtigt dyrt at optage film i byer som Los Angeles eller New York, og gennem mange år kunne et amerikansk film- eller tv-selskab spare op til 35 procent af produktionsomkostningerne på at flytte nordpå. Forholdene ændrede sig kortvarigt sidste sommer, hvor den canadiske dollar steg kraftigt, og flere lokale filmfolk frygtede, at produktionerne vil rykke til Østeuropa. Men heldigvis – for canadierne – er den amerikanske dollar ved at være tilbage på sit sædvanlige niveau, og det får Hollywood til igen at rette blikket mod nord.

Og Vancouver byder da også den udenlandske filmproduktion velkommen, for ikke mindst de amerikanske produktioner tilfører provinsen British Columbia, hvor Vancouver ligger, enorme mængder penge – årligt cirka 7.8 milliarder danske kroner.

Næste:
Om shopping, restauranter og filmbyen Vancouver