Julens hovedstad

Hvis du er vild med julens lyde, dufte og eventyr, så skal du smutte en tur til Berlin i december, for Tysklands hovedstad er også julens hovedstad.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den genforenende metropol lægger pyntede pladser og haller til et overflødighedshorn af julemarkeder, så hyggen nærmest ligger som en lun dyne over byen.

Se også: Guide til 24 timer i Berlin

Her er noget for enhver smag. Fra det champagne-agtige Gendarmenmarkt med klassisk musik og historisk kulise til den tivoli-larmende folkefest mellem Alenxanderplatz og Jannwitzbrücke, hvor fulde tyskere med nissehuer kaster øl og strohwein indenbords blandt karusseller og enorme pariser-hjul.

Fælles for de flere end 60 berliner-julemarkeder er lydene, duftene og det enorme udbud af charmerende boder med mad og gaver. Hver anden bod lokker med duften af grillede pølser, friskebagte vafler, varm rødvin med kryderier, pandekager og alt andet godt fra det tyske julebord. Kort sagt, man går ikke sulten fra et julemarked i Berlin, slet ikke vis man har fortæret en 1400 gram kæmpewurst fra Bayern.

Julegaveindkøb
Når maverne er fyldte, skal indkøbsposerne fyldes. Og man behøver ikke have ideer med til julegave-indkøb, for det er svært at gå nogle meter uden at få lyst til at købe noget. Det kan være hjemmelavet chokolade, oste, pølser fra alle egne i Tyskland, kager, nødder og julespecialiteter fra hele Europa.

De tyske julemarkeder er også kendte for de mange boder med kunst-håndværk til fornuftige priser. Lige fra juledekorationer til tøj, glas, legetøj og smykker. Alene på det stemningsfulde Gendarmenmarkt, som er byens smukkeste plads, er der op mod 150 boder, som sælger pynt og gaver og mad.

Økologisk julemarked
Endnu roligere er der på Lucia-julemarkedet i Kulturbrauerei i Prenzlauerberg, i hvert fald hvis man kommer om eftermiddagen. En anelse mere alternativt og økologisk end markederne i centrum, men ikke mindre hyggeligt af den grund. Et godt sted for hele familien.
100 procent alternativt er markedet ved Friedrichshagen S-station. Det er kun åbent i dagtimerne fra 8-16 for at være klima-venlig ved spare på strøm til lys. Her er 80 boder, som skiller sig ud ved iderigdom, genbrugsvarer og økologi. En oplevelse og meget anderledes.

I den helt anden ende af skalaen er Potsdamer Platz, hvor der er fuld skrue på el-forbruget. Intet andet sted i Tyskland bruges så mange el-pærer på at lyse julen op i dekorationer. Her er endda brugt laserlys for at gøre julen cool og trendy.

Se også: Kom på glatis verden rundt