Jul på slottet

Stemning og julemarked i de mest historiske rammer, der næsten kan findes, i Holckenhavn Slot ved Nyborg.

Foto: Susser Feit
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Julemusik fra kalenderen ”Jul på slottet”, klinger muntert mellem de over 400 år gamle mure, der omkranser slotsgården med toppede brosten, flammende fakler i tusmørket og boder med varme lækkerier

Læs også: Stor guide til juleshopping

Det er sandelig andre toner, end da Ellen Marsvin, hendes  unge datter, Kirsten Munk og dennes mand, Kong Christian 4., i 1600-tallet havde deres gang på Holckenhavn slot ved Nyborg på lige nøjagtig de samme brosten.

De gik også op ad den samme todelte trappe op til hallen og færdedes i de smukke sale med åbne ildsteder, hvor ilden flammede lige så lystigt fra store bål, som den gør i dag.

Dengang var det vel mest for at holde decemberkulden fra de tykke rødstensmure, og kongen fri for forkølelser.

Julekugler i riddersalen
I dag er det mere for at skabe stemningsfuld julestemning, når den unge slotsfrue, Christina Hou Holck, 13. generation i disse historiske omgivelser, igen i den kommende weekend inviterer indenfor til julemarked.

Riddersalen med de smukke bemalede loftsbjælker, er i julens anledning  pyntet med massevis af blanke dybrøde kugler, hængt på store grene – eller halve træer er det nærmere. For et par kviste i en vase syner jo ikke rigtig af noget i en riddersal til 200 personer.

Her serveres forudbestilt frokostbuffet samt æbleskiver og kaffe. Og hvis man ser nøje efter i den ene ende salen til højre for den åbne pejs, kan man lige fange blikket på Ellen Marsvin, hvis mørke maleri er halvt skjult bag alt den glitrende røde pynt.

Næste side: Sådan jules for børnene og også for de voksne