Jul for fuld blus i Dresden

Der har været julemarked i Dresden i 578 år, og her finder du alle de skønne juleting, der hører til et tysk julemarked – plus et par nye, man ikke lige havde set komme.

Foto: Peder Nederland
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så er det december. Og i Tyskland er det lig med fuld blus på tusindvis af fantastiske julemarkeder med glühwein og bratwurst på menuen.

Guide: 20 julemarkeder i Europa

I Dresden i den østlige del af Tyskland er det efterhånden ren rutine at skabe et af landets bedste julemarkeder.
Nok fordi byen har langt over 500 års erfaring i at holde jul på byens gamle torv, Altmarkt. I år er det 578’ende gang, at Dresdener Striezelmarkt finder sted i den gamle kulturby i delstaten Sachsen, og dermed er julemarkedet Tysklands ældste.
Et tysk julemarked kan ikke sammenlignes med de noget sløje navnefætre i Danmark. På tysk er det alvor når man siger »Weinnachtsmarkt«. Her skruer man op for fuldt blus, når der skal holdes jul.

På Striezelmarkt betyder det 233 boder med mad, mad og atter mad. Samt alt andet der skal til for at holde en ægte eventyrjul med røgelse, nissehuer og lysende stjerner.
Og tyskerne elsker det. I samme sekund som Striezelmarkt åbnede i denne uge, var Altmarkt proppet med lokale, der guffede pølser, gullasch, kartoffel-kager og honninghjerter, mens andre drak hed glühwein og varm chokolade for at holde kulden stangen.

Kage på fire tons
Striezelmarkt er kun et af mange i Dresden. I december har hver plads i centrum sit eget julemarked, så hvis man har juleallergi, skal man holde sig langt væk.
En lokal avis nævner 41 forskellige julemarkeder i Dresden og omegn, men der er formentligt langt flere. Og byens perle er uden tvivl det store Striezelmarkt, som ligefrem åbnes med en gudstjeneste i den nærliggende Kreuzkirche.
En af specialiteterne på Striezelmarkt er byens berømte bagværk kaldet »stollen«. En traditionel tysk, brødlignende kage fyldt med tørret frugt, nødder eller marcipan.

Hvert år afholdes Dresden Stollenfest, hvor man kårer årets bedste stollen-bagværk ved en seriøs konkurrence med smagsdommere. Stollenfestens højdepunkt er et optog med et enormt stykke stollenbagværk, der vejer 3-4 ton. Kagen uddeles til tilskuerne, som giver et symbolsk beløb, der går til velgørende formål. I år er Stollenfesten 8. december.

Pølser og erotisk sennep
Stollen er kun en af de mange tyske specialiteter på Striezelmarkt. Der er selvfølgelig pølseboder i lange baner, blandt andre en med navnet »Pølsekontoret«.
Og dertil skal der sennep, som fås i hundredevis af arter, sågar en erotisk sennep, der skulle være god for sexlivet!
Vil man have en julestjerne-lampe med hjem, findes der flere boder med dem. Ligesom der er smukt dekoredede boder med honningkager, slik, mandler, huer, pynt og så videre.

Men tyskerne ved også at man skal forny sig, hvis traditionerne skal overleve. Så hvorfor ikke snuppe en jule-piercing ved boden med kropssmykker?
En ting er sikkert. Der er noget for enhver smag på Tysklands ældste julemarked.

Se også: 3 julemarkeder på svensk