Jordskælv efterlod Sicilien med et barok-vidunder

Det kraftigste jordskælv, der nogensinde er blevet målt i Italien, jævnede i år 1693 byen Noto med jorden. Ud af murbrokkerne rejste sig senere en overdådig barokby, der er blevet optaget på verdensarvslisten.

Barok
En bred trappe leder op til Notos store katedral. (Foto: Jesper Møller) Fold sammen
Læs mere

Verdenshistorien rummer talrige eksempler på, hvordan nogle menneskers voldsomme ulykke på et langt senere tidspunkt går hen og afstedkommer suveræne rejseoplevelser for andre.

Et godt eksempel finder man på det sydlige Sicilien i distriktet Val de Noto. Her efterlod et gigantisk jordskælv tilbage i 1693 et spor af død og ødelæggelse samt utallige sammenstyrtede bygninger. Jordskælvet blev målt til 7,4 på Richter-skalaen og er dermed det kraftigste jordskælv, der nogensinde er blevet målt i Italien.

Udsigten fra San Carlo-kirkens klokketårn er ganske spektakulær. (Foto: Jesper Møller) Fold sammen
Læs mere

I hovedbyen Noto var den helt gal, og her stod der ikke et eneste uskadt hus tilbage efter jordskælvet. Tværtimod var byen mere eller mindre jævnet med jorden, og mange lokale omkom under katastrofen.

Fortidens ulykke er dog blevet til nutidens lykke, for da Noto efterfølgende blev genopbygget, blev der ikke sparet på noget. På det tidspunkt var barokken ved at gå af mode i det meste af Europa og det øvrige Italien, men de nye strømninger var endnu ikke nået til Sicilien.

Derfor blev Noto genopbygget i et orgie af prangende senbarok med et utal af store palæer, overdådige kirker og andre tilsvarende svulstige bygninger. Den gamle historiske bydel med de mange barokbygninger står i dag stort set som ved opførelsen, og netop på grund af den enestående og meget velbevarede sene barokarkitektur er Noto blevet optaget på verdensarvslisten over klodens mest bevaringsværdige lokaliteter. Det skete i 2002 – i øvrigt sammen med flere andre byer i Val de Noto-distriktet – hvoraf Noto dog klart er det flotteste eksempel.

Da kuplen styrtede

En standsmæssig indgang til den gamle bydel er fra øst gennem den store triumfbue. Her starter hovedstrøget Corso Vittorio Emanuele, der i den østlige og bilfrie del er epicentret for de mest prangende barokbygninger.

Dette stykke er en sand opvisning i barokkens mange arkitektoniske finesser, og her kan man gå rundt og nyde diverse sirligt udsmykkede bygninger med krummelurer, statuer og kunstfærdige altaner. Kort sagt senbarok for fuld udblæsning. Mange af bygningerne er tegnet af den samme arkitekt, Rosario Gagliardi, hvilket giver et sjældent harmonisk helhedsbillede.

Flotte statuer pryder toppen af mange af barokbygningerne. (Foto: Jesper Møller)  Fold sammen
Læs mere

Et naturligt højdepunkt er den gigantiske San Nicolò-katedral, som en tilsvarende bred trappe leder op til. Katedralen betragtes af mange som den sicilianske baroks mesterværk. I 1996 styrtede katedralens kuppel sammen, og en berømt filmsekvens fra dengang viser den fortvivlede præst, der styrter i sikkerhed for de nedfaldende byggesten. Kuplen er senere blevet genopført.

Man kan let få lidt ondt i nakken af at se op på de mange spektakulære barokdetaljer, og derfor er det en dejlig afveksling at se det hele fra oven. Det er nemlig muligt at komme op i flere af byens kirketårne, og her kan Il Campanile de San Carlo (San Carlo-kirkens klokketårn) anbefales. Det ligger skråt over for katedralen og lige ved siden af turistkontoret.

Turen op i klokketårnet foregår ad en smal og stejl vindeltrappe, og er ikke for folk med klaustrofobi eller højdeskræk. På toppen belønnes man til gengæld med en fremragende udsigt ned over Corso Vittorio Emanuele og dens mange pragtbygninger.

Altanerne med løvefigurerne på Palazzo Nicolaci di Villadorata er fantastisk flotte. (Foto: Jesper Møller) Fold sammen
Læs mere

På vej ud af San Carlo-kirken kan man passende beundre kirkens indvendige del, der blandt andet indeholder nogle meget smukke og farverige loftsmalerier.

De riges palæer

Ud over hovedgaden indeholder den historiske bydel også mange mindre gader, som det er værd at slentre gennem. Nogle af dem er ganske stejle, og fælles for dem er, at man også her finder talrige statelige gamle barokbygninger.

Her finder man blandt andet mange af de såkaldte palazzoer – gamle rigmandspalæer. Flere af dem er åbne for offentligheden, og her kan man se, hvordan datidens adelige og gejstlige boede under luksuriøse forhold. Et godt eksempel er Palazzo Nicolaci di Villadorata, der rummer en bagatel af 90 prangende værelser. Her boede prinsessen af Villadorata i mange år, og både hun og nutidens besøgende kan blandt andet glæde sig over de helt vidunderlige altaner, der er holdt oppe af sirligt udskårne løvefigurer.

Såfremt men ikke selv orker at gå rundt i byen, kan man få en trehjulet rundtur inklusiv guide. (Foto: Jesper Møller) Fold sammen
Læs mere

Selv om der er meget at se på i Noto, er det historiske bycentrum relativt overskueligt i størrelse og kan sagtens klares til fods. Her kan man defilere rundt blandt de beigegule facader, hvoraf mange får et rødligt skær tæt på solnedgang.

Hvert år i maj – normalt den tredje søndag i måneden – tilføjes der yderligere en dimension til Notos i forvejen spektakulære udseende. Da afholdes nemlig blomsterfestivalen La Infiorata, hvor gaden Via Nicolaci er fuldstændig dækket af et sandt blomsterhav, og hvor blomsterne er sirligt arrangeret i fantastiske mosaikker. Hvert år er et andet land temaet for udsmykningen, og de farverige blomsterudsmykninger på Via Nicolaci viser billeder fra dette land.

Nord for Noto finder man mange naturskønne områder. (Foto: Jesper Møller) Fold sammen
Læs mere

AOK var inviteret af TUI, der ikke har haft indflydelse på artiklens indhold.