Italienske landsbyer risikerer at blive forladt

»Få penge for at bo i denne landsby.«

Få penge for at flytte til Italien. Det lyder da ikke helt dumt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sådan lyder det fra en italiensk borgmester på Facebook. Og det er sådan set ikke en joke. Ifølge den italienske miljøorganisation Legambiente er 2.500 små landsbyer rundt omkring i Italien nemlig i fare for at blive forladt af deres beboere. Der er simpelthen ikke arbejde til den yngre generation, der vælger at flytte til de større omkringliggende byer. Netop dét er årsagen til, at borgmesteren i den lille bjergby Bormida, Daniele Galliano, har skrevet det opsigtsvækkende opslag på Facebook.

Her lover han alle en billig husleje samt et engangsbeløb – hvis man vel at mærke flytter permanent til byen. Engangsbeløbet lyder på knap 15.000 kr., og huslejen ligger i omegnen af 400 kr. for en mindre bolig og knap 900 kr. for en større bolig. Sidenhen har borgmesteren fortalt, at engangsbeløbet stadig er under forhandling med de lokale myndigheder, men i løbet af sommeren skulle de billige boliger være en realitet.

Bormida har bare 394 indbyggere og har derfor ikke mange jobs at tilbyde eventuelle tilflyttere – hvilket kan blive en kæp i hjulet for borgmesteren. Men til gengæld vil man komme til at leve et stressfrit liv, fortæller en lokal beboer, der ejer en af byens fire restauranter:

»Her er ikke meget at lave, men livet her er simpelt og i pagt med naturen; vi har skove, geder, kirken og masser af god mad. Livet vil helt sikkert være stressfrit,« fortæller restauratøren til The Guardian.

I januar i år udnævnte kulturministeriet 2017 til at være ’landsbyernes år’ for at sætte fokus på turismen i de byer, der er i fare for at uddø og stå hen som spøgelsesbyer.