Israels andre hotspots

Paven og tusindvis af pilgrimme gør det, men også vi almindeligt nysgerrige turister kan have en stor oplevelse ud af at rejse rundt i Israel – med alle for ånden værende midler.

Foto: Jan Hedegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Synet af Galilæa kom som lidt et chok.
Fra min skolegangs bibelhistorie kan jeg huske en illustration, der ledsagede den bearbejdede bibeltekst i undervisningsbogen.

Næste: Det gamle Nazaret og Bebudelsesgrotten

Se billedserien med flere billeder fra Israel her! --->

Det var en pennetegning af bølgende højdedrag, drivende skyer, hvorimellem Solen sendte søjler af lys ned på Det hellige Land.
Når nu tegneren helt åbenbart ikke ved, hvordan der ser ud, hvorfor har han så ikke brugt sin fantasi, havde jeg tænkt.
Langt om længe så jeg så landet selv, som det faktisk ser ud, da vi kørte ned fra bjergene, fra den hellige by Safed, til Galilæa og Genezaret Sø. Og straks jeg så det, genkendte jeg motivet fra min barndoms bog med bibelhistorie.
Landskabet, der åbenbaredes, netop som vejen over bjerget igen gik nedad, var i detaljer de samme bølgende højdedrag under drivende skyer, hvorigennem søjler af sollys strålede ned, præcist som jeg havde set det dengang. Og det var svært ikke at smile.
 
Et par dage tidligere havde vi startet vores rundrejse i det gamle Jaffa – og efter endnu et par dage skulle vi slutte cirklen ved Jaffaporten i Jerusalem. Under hele turen holdt vi os til det nordlige Israel og undgik dermed at komme tæt på potentielle uroligheder nær Gazastriben.
Jaffa er Jerusalems havneby og efter overleveringerne grundlagt efter syndfloden af Noahs søn, Jafet. Deraf navnet. I århundreder var det her, jødiske og kristne pilgrimme gik i land. Stedet er stemningsfuldt og smukt restaureret, og i dag er Jaffa hjemsted for blandt andet kunstnerkolonier, gallerier, kunsthåndværk og loppemarkeder.

Efter Jaffa var vi kørt gennem Tel Avivs lysende bauhusbyggede kvarterer og op ad middelhavskysten til kong Herodes’ antikke havn, Caesarea – navnet skulle smigre kejseren i Rom – og videre til Haifa.
Fra korsridderbyen Akko nord for Haifa var vi kørt ind i landet og op i bjergene, gennem den drusiske landsby Peki’in til vi nåede Safed i den kølige bjergluft.

Safed er den højestbeliggende by i Israel, og i Safed er der mange fine gallerier med kunsthåndværk og billedkunst, men Safed er også en spirituel by og en af Iraels fire hellige byer. De andre er Jerusalem, Hebron og Tiberias.
Mellem den gamle bydels svært alderstegne synagoger udfoldes kabbalismen, en gammel filosfi og en del af den jødiske mysticisme, der udlægger de fem Mosebøger helt ned til hvert enkelt bogstav.
I kabbalismen er alt guddommeligt, og den tiltrækker spirituelt interesserede fra hele verden. Til de mere prominente hører sangerinden Madonna, der af den årsag har skiftet navn til Esther.

Næste: Det gamle Nazaret og Bebudelsesgrotten