Islandsk varme i en kold tid

Sommer og vinter har øen i Atlanterhavet masser at lokke med. Et spektakulært møde med gejsere gletsjere, vulkaner, varme kilder og nordlys er i sigte.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er umuligt at forberede sig helt på det første møde med vinter-Island. Uendelige lavamarker strækker sig fra Keflavik-lufthavnen ud mod horisonten, og ud over grønt mos hist og pist er der meget lidt farve at spore i landskabet.

I solskin er der en vis dunkel mystik over den nye, sortgrå verden, men i regnvejr kan den i første omgang virke nærmest deprimerende. Indimellem letter dampen dog fra den sorte jord, og landet, som den indhyller, giver sig langsomt, men sikkert til kende for nysgerrige besøgende og nærmest beruser med sin fremmedartethed og brutale skønhed.

Island i vinterhalvåret er alt andet end blot hvirvlende snestorme og bombastiske kuldegrader. Faktisk holder Golfstrømmen ofte Reykjanes-halvøen sydvest for hovedstaden, Reykjavik, sne- og isfri, og det samme gør de mange dampende sprækker i jorden. Især i området omkring Den Blå Lagune og Gunnuhver-kilderne stiger massive dampsøjler op. Mens meget af området består af mindre sprækker og små pools med kogende vand, så åbner jorden sig en håndfuld steder og sender voldsomme, støjende dampkaskader i vejret.

Lukker man øjnene et øjeblik, får man fornemmelsen af at stå oven på en trykkoger, for jorden er så stegende hed og fyldt med energi, at man ikke må gå uden for de afmærkede stier. Fra kaskaderne med damp kan man tydeligt fornemme trykket fra jordens indre, og med vinden fra det nærliggende Atlanterhav kan man følge dampsøjlernes flugt ud mod vest – på vej mod Nordamerika.

Det er gratis at besøge de varme kilder ved Gunnuhver, og køreturen til Islands sydvestligste hjørne er hvert et minut værd. Fold sammen
Læs mere

Nordamerika kryber også ind i bevidstheden lidt nord for Gunnuhver. For et par kilometer oppe ad vejen – midt på de sorte lavasletter – ligger ’Broen Mellem To Kontinenter’. Som navnet antyder, kan man via den krydse mellem den nordamerikanske og europæiske kontinentalplade, der millimeter for millimeter bevæger sig væk fra hinanden.

Helt konkret går man bare over en fordybning i jorden, men hvis man bruger sin fantasi og husker de kræfter, jordens indre viste lidt nede ad vejen i Gunnuhver, så får man nemt et sug i maven, når man tænker på, at man midt på broen har en fod plantet på to forskellige tektoniske plader.

Den lille rasteplads ved Broen Mellem To Kontinenter er også en af de bedste og mest afsidesliggende, hvis man vil se stjerner eller måske endda nordlys. Reykjaviks elektriske lys forstyrrer nemlig oplevelsen, og derfor er det godt at holde øje med passende udkigspunkter i løbet af dagen.

Dem er der masser af på Reykjanes-halvøen, der ud over det og en sprudlende undergrund også udmærker sig ved at ligge tæt på hovedstaden. Derfor er området lettilgængeligt med egen transport, hvilket varmt kan anbefales for at få det meste ud af Island. Det samme kan en investering i en ægte islandsk sweater, for den lokale uld holder dig varm selv på kolde aftener i nordlysets skær.

Lad sweateren vælge dig

Det er i downtown Reykjavik, du finder trøjen. Mellem farverige designershops, restauranter og caféer ligger der et væld af butikker, som alle tilbyder ægte islandske sweatre. Langt de fleste af dem, man finder i hovedstaden, er dog produceret uden for Island, men i Handknitting Association of Icelands butik i gaden Laugavegur sidder lokale damer stadig og strikker. Her har de også et lille udvalg af sweatre, men hvis du virkelig vil have noget at vælge imellem, så besøg foreningens anden butik nogle få gader væk i Skólavörðustígur. Her bugner hylderne fra gulv til loft af sweatre i alle farver, størrelser og mønstre, men alligevel skal besøgende ikke fortvivle, smiler foreningens forkvinde, Þuríður Einarsdóttir. På Island mener man nemlig, at sweateren finder sin ejermand – ikke omvendt – så man skal bare være tålmodig.

Læs også: Djævleræs i 3.000 meters højde

Alle sweatrene i butikken er strikket af foreningens 660 medlemmer, og deres medlemsnummer er noteret på mærkatet i nakken som garanti for, at trøjen er lokalt produceret. Med denne garanti som værn mod blæst og kulde er du nu klar til at opleve Islands vilde natur eller en af hovedstadens mange kulturelle tilbud.

Fede festivaler

Noget af det, som Reykjavik virkelig satser på for at tiltrække turister året rundt, er festivaler. Og der er noget på programmet for enhver smag. Alene i vintermånederne fejrer Winter Lights Festival lysets tilbagevenden med bl.a. spektakulær lyskunst. DesignMarch overvælder med det bedste af islandsk design, Food and Fun lokker med islandsk mad tilberedt af internationalt anerkendte kokke, og endelige lader både Reykjavik Blues Festival og Reykjavik Folk Festival musikere fra begge sider af Atlanten mødes til jam. DesignMarch er i de senere år blevet til et af de helt store tilløbsstykker i Reykjavik, og et hurtigt kig i vinduerne i byens mange designbutikker indikerer hvorfor. Island har nemlig set mange lokale designere bryde igennem efter krisen i 2008, og deres satsning kommer i dag de besøgende til gode.

Reykjavik kan ind imellem føles overrendt af turister, og så er det dejligt at kunne hoppe i bilen og køre ud til de store, tomme vidder. Fold sammen
Læs mere

En af de mest spændende butikker er Kirsuberjatreð på Vesturgötu. 11 kvindelige designere udstiller og sælger deres varer herfra, og både Bill Clinton og kronprinsesse Mary har gæstet designerne under deres besøg i den islandske hovedstad. Der er et væld af andre designbutikker og -kæder alene i downtown Reykjavik, og imellem festivaler og sweaterindkøb kan man passende bevæge sig ud i gaderne og lade sig inspirere.

Lad naturen komme tæt på

Reykjavik er en hyggelig hovedstad, og byen er af en størrelse, der er let at overskue. På kolde dage er det hyggeligt at vandre fra butik til café og indimellem tage et længere afbræk fra kulden ind på et af byens mange museer. Dog ville det være synd at rejse helt til Island uden også at lade sig benove og overrumple af øens helt exceptionelle naturfænomener. Både dag og nat er det muligt med egen bil at køre ud i landskabet og opleve gejsere, gletsjere, vulkaner og varme kilder – og ikke mindst nordlys, hvis man da er heldig. Og du snyder dig selv, hvis du ikke tager dig tid til at lade naturen komme helt tæt på.

Læs også: Børnene passer i Budapest

Selv om der på Reykjanes-halvøen sjældent er meget sne, så møder du det, så snart du bevæger dig op i højderne eller ind mod Islands indre. Og det gør man hurtigt ad rute 36. Ikke langt uden for Reykjavik stiger vejen nemlig op mod nationalparken Þingvellir, hvor Islands første parlament lå, og hvor det igen er muligt at se, hvordan de europæiske og nordamerikanske kontinentalplader bevæger sig væk fra hinanden. På vej mod Þingvellir er det oplagt at tage en afstikker til Þingvallavatn, der er Islands største sø.

Man kan køre hele vejen rundt om søen på et par timer ad rute 360, og ud over vidunderlige vistas og perfekte picnicspots tilbyder området rundt om Þingvallavatn også en direkte vej til tomme, turistfri landskaber. Kun få hundrede meter fra landets store attraktioner kan man stå ansigt til ansigt med islandske ponyer, en mark fuld af får og de uendelige vidder. Oppe i højderne ligger bjerge, tilfrosne søer og lavamarker, som man ikke finder andre steder i verden, og kører man lidt længere ind mod Islands indre, møder gejseren Strokkur hvert tiende minut gæster med skoldhede hilsner, mens vandfaldet ved Gullfoss byder velkommen med plask og pragt.

Endnu længere inde på øen dukker gletsjere som Langjökull frem af bjergene, og trænger man til at blive varmet op efter en lang dag ude i kulden og vinden, så kan man smutte omkring de varme kilder i Laugarvatn, hvor stedet Fontana lokker med en gejseropvarmet sauna og tre varme pools. Med fornyet varme i kroppen og lunet af den islandske sweater er du klar til en aften under stjernernes skær. Herude i mørket er det nemlig muligt at opleve et af de mest spektakulære naturfænomener i verden – nordlyset – der med sit grønviolette skær danser uroligt hen over himlen.

Ægteparret Arnheiður Hjörleifsdóttir og Guðmunndur Sigurjónsson bor på den smukt beliggende gård Bjarteyjarsandur ved Hvalfjorður 50 km fra Reykjavik. Fold sammen
Læs mere

Vejene rundt om Þingvallavatn er et godt sted at opleve nordlyset, men også rolige rastepladser eller stille grusveje på Reykjanes-halvøen er mørke nok til, at man derfra kan nyde lysfesten. På Islands meteorologiske instituts hjemmeside (vedur.is) kan man dag for dag og sågar time for time følge med i, hvornår chancen er størst for at opleve lysets dansen. Eftersom der ingen garantier er for det, er det godt at have varm te eller kaffe og masser af tålmodighed med ud i natten. Men når nordlyset endelig viser sig, er ventetiden glemt. Oplevelsen er nemlig på alle måder uovertruffen og den, der med garanti vil mejsle Island i din erindring for altid.

Slut af tæt på den islandske folkesjæl

Har du efter udforskningen af Reykjavik og dagene på Reykjanes-halvøen og vejen mod Gullfoss stadig mod på mere Island, så kan det varmt anbefales at søge nordpå ad ringvej nr. 1. Langs bjergene nord for hovedstaden er der ingen lavasletter, vulkaner eller varme kilder, men derimod dybe fjorde, vandremuligheder og lokale gårde med masser af hjerterum.

Et godt udgangspunkt for ture i området rundt om Hvalfjörður er Bjarteyjarsandur Farm ca. 50 km fra Reykjavik. Gården er ejet af Arnheiður Hjörleifsdóttir og Guðmunndur Sigurjónsson, og sommer som vinter byder ægteparret besøgende indenfor, så de kan smage lokale retter, se nordlys eller lære alt om uldens vej fra får til sweater. Gården er desuden hjem for i omegnen af 650 får foruden et utal af grise, heste, geder, kaniner, høns, katte og hunde. Så for store og små, uldinteresserede eller ej, er der nok at give sig til og nok at lære om.

Et gårdbesøg er en god måde at komme tæt på islandske familiers dagligdag og en oplagt mulighed for at nærstudere kulturen, maden og folket. Man kan bestille gårdbesøg over hele Island igennem organisationen Hey Iceland, men i de kolde måneder er det mest sikkert og nemmest at holde sig tæt på hovedstaden på grund af vejret. Dog er det også de rå vejrforhold, der gør Island spændende at udforske i den kolde tid. Men året rundt venter der gletsjere, gejsere, vulkaner og varme kilder på øen højt mod nord – og i vinterhalvåret, hvis man da har heldet med sig, det spektakulære naturfænomen nordlys.