Island: Brug mellemlandingen på at blødgøre krop og sjæl

Har du overvejet at hoppe ned i et dampende vandhul på Island eller i en termisk pool med næsen i sky? Et stigende antal luftfartsselskaber opfordrer flypassagerer til at foretage et stopover på en eller to dage inden den videre rejse.

Her er absolut intet. Ingen biler, ingen bygninger, ingen grimme 7-Eleven-facader eller skriggule IKEA-bogstaver, der stiller krav om opmærksomhed og sender forstyrrende bølger gennem hjernen. Ingenting, ud over den kraftfulde og storslåede islandske natur med sine mange jordfarver og knivskarpe snetoppe.

Eneste tegn på civilisation er Hotel Husafell. I løbet af de næste 48 timer har vi besluttet os for få blødgjort både krop og sjæl med naturlig wellness. Gerne i kombination med en oplevelse af at forsvinde væk fra byerne og den massive turisme, som især de senere år har indtaget den nordatlantiske ø. For lige her midt mellem gletsjere og vulkaner i det vestlige Island befinder vi os »in the middle of nowhere«. Som havde vi rejst i dagevis. Virkeligheden er dog, at vi kun har kørt i bus i knap to timer fra Reykjavik over en strækning på 120 kilometer, men det føles som at være lige i nærheden af verdens ende.

»Overgiv dig til tyngdekraften, og hengiv dig med hele hjertet. Smid hoved og nakke bagover, hjelmen sørger for stabiliteten. Og afspænd trygt hver eneste lille muskel.«


Icelandair er blandt det stigende antal luftfartsselskaber, som opfordrer flypassagerer til at foretage en en eller to dages stopover i Island inden den videre rejse til for eksempel USA. Også KLM, Qatar Airways og flere andre tilbyder forskellige former for stopovere.

Spænd hjelmen

Inden vi hopper i hotellets termiske pools, spænder vi en hjelm af hårdt turkisfarvet plastik. Også knæene »stives af« med det, der kunne ligne et par knæbeskyttere til rulleskøjter. Luften er syv grader, vandet 38 og krop og sjæl godt i gang med at blive blødgjort allerede i løbet af de første par minutter i vandet.

Den noget uncool skater-agtige hjelm og »rulleskøjte-knæbeskytterne« viser sig at have en yderst behagelig funktion: Man kan holde sig flydende på den dovne måde, uden at musklerne behøver at blive sat i sving for at holde kroppen ovenvande. Så overgiv dig til tyngdekraften, og hengiv dig med hele hjertet. Smid hoved og nakke bagover – hjelmen sørger for stabiliteten. Og afspænd trygt hver eneste lille muskel. Med snuden i vejret kan du ligge og kigge direkte op i den uendelige, uendelige himmel. Med udsyn til den store og imponerende Langjokull-gletsjer. Flydende vægtløst rundt, imens du tømmer hjernen lag for lag. Det sker helt af sig selv, for hjernen finder selv sit nulpunkt i en slags fosterstadie, mens man flyder i det lune, bløde vand, der omslutter kroppen.

»Jeg rejser mig aldrig herfra,« lyder det meget bestemt et sted fra poolen. »Det her er som at blive genfødt, en meditativ ud af kroppen-oplevelse,« fortsætter kvinden.

Tusmørket begynder at sænke sig, luften er mild og klar. Ikke en vind rører sig. Vi er heldige, for vejret i Island kan være voldsomt og skifte lynhurtigt. Vi stiger op og gyser lidt. Er ikke længere svøbt ind det behagelige gletsjervand. Måske skal de små stødvise kuldegysninger ikke kun forklares med et pludseligt skift fra varme til kulde, men også med selve tilstedeværelsen midt i den overvældende islandske natur og dens enorme kræfter. Islændinge er ikke er bange for vulkanudbrud, har vi fået at vide, men har en grundangst for den voldsomme varmetemperatur, som lavaen kan afgive, når en vulkan er i udbrud. Og som får sneen på gletsjerne til at smelte og blive til livsfarlige laviner.

»Der er en grund til alle de mange eventyr, islandske sagaer og fortællinger, som er blevet overleveret fra generation til generation,« mener Lea Gestsdottir Gayet, en yngre islandsk kvinde, der er med på wellness-turen.

Turister valfarter til de små vandposter rundt omkring med det reneste drikkevand. Fold sammen
Læs mere

»Alle vores fortællinger om alfer, trolde, væsener og en skjult verden, som ingen kan se med det blotte øje, men mange siger de kan mærke, udspringer jo af at være så tæt på denne her vilde eksplosive natur. Jeg siger ikke, at jeg tror på alt det, som nogle vil kalde for overnaturligt. Men jeg siger heller ikke, at jeg IKKE tror på det. Noget, jeg til gengæld er helt sikker på, er, at vi herude bliver i stand til at føle os tættere forbundet med os selv som mennesker og som en del af naturen.«

Fredagsbar ved poolkanten

Måske har den islandske kvinde ret i, at man mærker sig selv lidt mere. Under alle omstændigheder føler man sig uendeligt lille og ydmyg mellem vulkaner og gletsjere.

Næste morgen kører vi videre, men har man hang til lidt mere vildskab, lidt mere islandsk eventyr og ikke mindst er indehaver af lidt mere tid, er Hotel Husafell er godt udgangspunkt for trekking i Snaefellsjokull National Park. På vej mod Krauma, Islands nyeste og mest cool designerspa-sted fra 2017, stiger vi undervejs ud af bussen for lige at få en omgang »wellness for øjnene«.

Kan vandet fra et vandfald virkelig være så turkisblåt? Svaret er ja, når navnet er Brúarfoss eller »Bridge Falls«. Et relativt lille og ikke nær så kendt vandfald. Til gengæld svimlende smukt. Gletsjerfloden Brúará ved vandfaldet flyder gennem mørke vulkanske stenformationer, falder to-tre meter og slutter i et U-sving ved bunden af Brúarfoss. En konstruktion fra naturen, som skaber den næsten helt vanvittige turkisblå farve.

En lille time senere er vi fremme ved Krauma, hvor dampen fra de varme, naturlige pools er det første, som nye spa-gæster typisk bemærker. Det er også stedet, hvor mange islændinge mødes med gode venner en fredag eftermiddag til en kølig drink ved poolkanten, selv om luften kun er ganske få plusgrader. For vandet er varmt, mellem 35 og 42 grader afhængigt af, hvilken pool man vælger blandt de fem varme og en enkelt iskold.

Det er stilheden, som larmer, når Island viser sig i sin smukkeste udgave. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Funch.

Man nipper til sin gin og tonic, småsludrer og nyder ellers det verdensberømte, naturlige poolvand, som kommer direkte fra det geotermisk opvarmede kildevand og en af Europas mest kraftfulde kilder, »Deildartunguhver«, med en temperatur på 100 grader. For at opnå en køligere badetemperatur, blandes det varme vand med koldt fra Islands mindste gletsjer, »Ok«. Derved er den konstante, hurtige strøm med til at sikre vandets renhed. For at fuldende den termiske helhedsoplevelse stiger vi efterfølgende ind i et stort afslapningsrum med gigantiske vinduer, ild i pejsen, bløde designerstole og blid musik til at flyde frit rundt i øregangene. Efterfulgt af en gang dampbad liggende på træbænke. Og bagefter? Det snurrer lidt i kroppen på en måde, som godt kunne være afhængighedsskabende.

Men ét er Islands kendte wellness-spa-steder, som kan googles og hurtigt findes via GPS, noget andet er de hemmelige, naturlige pools rundt omkring på øen. Og som især islændingene selv hopper ned i. For turister kan det være lidt af en udfordring at finde de naturlige små varme vandhuller med termisk vand. Men måske er det godt det samme.

AOK var inviteret af Icelandair, som ikke har indflydelse på artiklens indhold