Ikonisk hotel fylder 50

Havde det ikke været for Brigitte Bardot, var Hotel Byblos næppe blev bygget. Og måske havde Saint-Tropez aldrig opnået status som jetsetternes foretrukne badeby på Den franske Riviera. I dag er det 50 år siden, Byblos åbnede med et brag af en fest.

Den libanesiske grundlægger opkaldte sit hotel på Den franske Riviera efter havnebyen Byblos i sit hjemland. Foto: Rue des archives Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da vi ankommer til Byblos, går det op for os, at det denne fredag lige præcis er 46 år siden, at hotellet lagde rammer til en begivenhed ud over det sædvanlige.

Den 12. maj 1971 forskansede Mick Jagger og Bianca Pérez-Mora Macías sig på hotellet, imens journalister, paparazzi-fotografer og almindeligt nysgerrige, som havde hørt om det forestående jetset-bryllup, stimlede sammen på pladsen uden for det lokale rådhus i Saint-Tropez.

Efter at de havde givet hinanden deres ja over for borgmesteren, kørte Jagger-parret videre i en skrigende gul Rolls Royce til den romersk-katolske kirke, Chapelle Sainte Anne, hvor den kirkelige ceremoni skulle finde sted. Den katolske præst var temmelig rystet over al postyret, idet han efter sigende ikke anede, hvem det celebre par, som havde henlagt deres bryllup til den lillebitte kirke på bakketoppen, var. Eller måske det snarere skyldtes Biancas lidt vovede mundering i sit hvide jakkesæt med udsyn til mere, end hvad der er normalt for en katolsk vielse.

Efter en reception på Café des Arts på en af byens charmerende pladser – Place des Lices – tog et sluttet selskab, som blandt andre talte Paul McCartney, Ringo Starr og Eric Clapton, tilbage til Byblos, hvor de festede videre i Saloon Lebanese med champagne og kaviar til den lyse morgen. Også bryllupsnatten tilbragte de nygifte på det legendariske hotel.

En landsby i landsbyen

Og legendarisk var det allerede dengang. Helt fra sin spæde start i 1967 blev Byblos et sted, tidens berømtheder strømmede til – ikke mindst natklubben Les Caves du Roy, som stadig er en af de mest populære natklubber i Frankrig. Men der er i særdeleshed én person, hotellet kan tilskrive ikke bare sin succes, men også sin skæbne: Brigitte Bardot.

Før Brigitte Bardot indtog Saint-Tropez, var det en søvnig fiskerlandsby. Nu er det en af de mest mondæne badebyer på Côte d’Azur. Fold sammen
Læs mere

For den franske skuespiller var årsagen til, at hotellet overhovedet blev bygget. Optagelserne til ’Gud skabte kvinden’, som blev startskuddet til Bardots karriere, foregik i det ukendte fiskerleje Saint-Tropez i 1955, og Bardot blev så begejstret for stedet, at hun blev hængende og skabte liv i den søvnige landsby. Hun lokkede andre berømtheder til og blev symbolet på Saint-Tropez’ image som forførende fransk jetset-badeby.

En af dem, der fik øjnene op for Saint-Tropez og ikke mindst den franske sexbombe, var den libanesiske rigmand Jean-Prosper Gay-Para. I håbet om at vinde Brigitte Bardots hjerte besluttede han i midten af 60erne at bygge et hotel og en natklub. På det tidspunkt ejede han et par hoteller og en natklub i Beirut – en populær natklub, der hed Les Caves du Roy.

Hans vision med at overføre konceptet til Côte d’Azur var at skabe en bro mellem Den franske Riviera og Mellemøsten. Hotellet opkaldte han efter den libanesiske havneby Byblos som er en af de ældste byer i verden, og ifølge den græske mytologi var det netop her, at Adonis og Afrodite blev elskende. Han var stærkt inspireret af byggestilen i Byblos og ønskede at skabe en landsby i landsbyen med små, hvide huse, der ligger klinet op ad hinanden – i dag er de smalle huse, som udgør hotellet, dog malet i forskellige pastelfarver. Flere steder på hotellet hænger kunst, som er hentet fra Mellemøsten, ligesom det mere end 100 år gamle oliventræ, der skygger på terrassen, er importeret fra Libanon.

Byblos er højt placeret op ad bakken, så man har udsigt ud over bugten, hvor de store yachter ligger og vugger. Fotos: Nina Rølle og PR Fold sammen
Læs mere

Men de romantiske referencer til den græske mytologi var ikke nok. Det lykkedes aldrig Gay-Para at vække den feterede kvindes følelser, og til åbningsfesten den 27. maj 1967 med 700 inviterede meldte Brigitte Bardot afbud, fordi hun var på rejse med sin mand, den tyske fotograf og playboy Gunter Sachs.

Ingen bling-bling

Mens jetset-livet udfoldede sig på Cote d’Azur, optrappedes urolighederne i Mellemøsten, og udbruddet af Seksdageskrigen i juni 1967 drev Gay-Para til at vende tilbage til hjemlandet, så efter fire måneder solgte han sit værk til franskmanden Sylvain Floirat – en tidligere minearbejder, der havde arbejdet sig op af kulminerne og skabt sit eget forretningsimperium. Floirat respekterede den ånd, hotellet var bygget op omkring og formåede at fastholde den næsten mytiske status, Byblos og Les Caves du Roy fik på ganske kort tid.

Den amerikanske skuespiller Jack Nicholson og sangerinden Cher på den legendariske natklub Les Caves du Roy. Fold sammen
Læs mere

Det rygtedes hurtigt, og berømtheder fra nær og fjern strømmede til – og gør det stadig: Listen over prominente gæster er alenlang og tæller blandt andre Grace Kelly, Elizabeth Taylor og Richard Burton, Duke Ellington, Jack Nicholson, Cher, Grace Jones, Bruce Willis, Beyoncé, Elton John, Leonardo DiCaprio og P. Diddy. Indimellem er berømthederne nærmest faldet over hinanden for at komme ind på Les Caves du Roy, og det siges, at Tom Cruise og Katie Holmes for nogle år siden blev nægtet adgang med den begrundelse, at VIP-området i forvejen var overfyldt på grund af et P. Diddy-selskab.

Service ud over det sædvanlige

Det er i dag fjerde generation, der står i spidsen for Byblos – Antoine Chevanne, som tilbragte en stor del af sin barndom på hotellet, så han er opvokset med den underspillede luksus, der kendetegner stedet. Her er ikke noget bling bling, for det er ikke det, gæsterne kommer til Byblos for. Til gengæld forventer de en service ud over det sædvanlige. Som Andrea Gerl, Guest Relation, siger:

»Vores kunder skal opleve at modtage noget, inden de overhovedet har spurgt efter det. Personalet skal hele tiden fornemme, hvor gæsterne er, og hvad de har behov for. Og det må aldrig blive anmasende.«

Bag indretningen af hotellet og diskoteket står Mireille Chevanne, som er tredje generation og mor til den nuværende CEO. Hun er nede i alle detaljer, når det kommer til interiøret, og ikke to af hotellets 91 værelser er ens. Det kan derfor være lidt af et puslespil at få det hele til at gå op, når værelser og suiter skal fordeles, for der er mange gengangere, og de ved, præcis hvor de vil bo.

Tak til de loyale gæster

De mange gæster, der har frekventeret Byblos og Les Caves du Roy gennem tiden – kendte såvel som ukendte – har selvsagt haft stor betydning for Byblos’ succes, og som tak vil hotellet i løbet af sommeren fejre 50-året med en række fester og koncerter for særligt inviterede. Fejringen starter i aften, som er selve dagen for åbningen for 50 år siden, hvor familien Chevanne vil være vært for en gallamiddag for nogle af de mest loyale gæster og forretningsforbindelser.

Oprindeligt var det en champagnebar – i øvrigt var det her Mick og Bianca Jagger fejrede deres bryllup – i dag er det spa drevet af Sisley. Fotos: Nina Rølle og PR Fold sammen
Læs mere

For at manifestere relationen til den nu afdøde grundlægger har man i anledning af 50-året hentet en libanesisk kok til Saint-Tropez for at tilføje nogle originale libanesiske retter til menukortet. Diskoteket har også gennemgået en større renovering foretaget af den Miami-baserede indretningsarkitekt Francois Frossard. Men stedets varemærke - de seks lysende palme søjler, som omkranser det store dansegulv, og den karakteristiske discokugle – er der ikke ændret ved.

Hvorvidt Mick Jagger lægger vejen forbi Saint-Tropez til den officielle fødselsdagsfest i aften, ønsker hotellet selvfølgelig ikke at oplyse, for en af grundene til, at det er lykkedes Byblos at tiltrække så mange berømtheder, er netop, at det har allerhøjeste prioritet at afskærme VIP’erne fra paparazzi, så de så vidt muligt kan være sig selv. Som Antoine Chevanne har udtalt til amerikanske Vogue: »Vores hemmelighed er at holde på hemmeligheder.«

Til gengæld har de ikke noget imod at afsløre, at den største celebrity på Byblos nogensinde – Brigitte Bardot – ikke kommer til festlighederne for 50 året. Hun er i dag 83 år, har problemer med sine hofter og har forskanset sig på sit landsted uden for Saint-Tropez med sine hunde og sin mand og viser sig ikke længere i byen, som hun med sin skønhed, sin sexappeal og sit frisind har gjort verdensberømt.

Rejseliv var inviteret af Byblos