I varmluftsballon over Tyrkiet

Kappadokien i det centrale Tyrkiet rummer et af klodens mest ejendommelige landskaber, som er et resultat af millioner af års erosion.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er uhyre svært ikke at få associationer til erotik, når man vandrer rundt langs stierne i Kappadokien. 

Et ejendommeligt landskab af eroderet tufsten, omtrent midt på Tyrkiets anatolske højslette. Langs denne vandrerute i Zemi-dalen rager gigantiske, ranke søjler af tufsten med en »hat« af sten ovenpå i vejret, og sammenligningen til den maskuline legemsdel er uundgåelig. 

Et par japanske kvinder fniser diskret, men uden ophør. Er par kilometer herfra, langs en anden af de mange stier i dette eventyrland, Devela-dalen, er det de bløde, sensuelle former af en kvindekrop, badet i den sene eftermiddags sprøde solstråler, som dominerer. Et sansemættet orgie af former, farver og lys. Det er, hvad Kappadokien byder på. 

Men det stopper ikke ved naturen. For kulturen har sat sine tydelige spor her. De oldkristne, som var på flugt fra romerne, da Jerusalem i det første århundrede var ødelagt, søgte nordpå til området i det centrale Tyrkiet og fandt det ideelt at gemme sig her.

De gravede sig bogstaveligt talt med de bare næver ned i undergrundens porøse klipper, og etablerede hele storbyer i mørket, som var befolket af op imod 20.000 sjæle. 

Blandt andet apostlen Paulus var her. Efter hans martyrdød i Rom fortsatte apostlen Johannes med at udbrede det kristne budskab i Kappadokien. Mange af oldtidens kendisser har været her, og i dag er det turisterne, som kommer her.

Et besøg i Kappadokien er ikke fuldendt uden en tur i ballon. Det er forrygende! Der findes flere end ti udbydere af vamluftsballon-ture. Turene varer mellem 45 min. og 1½ time.

De foregår tidligt om morgenen, hvor luften er køligst og opstigningen optimal. Priserne ligger på ca. 1.300-2.000 kr. og inkluderer afhentning og aflevering ved hotellet. Alt afhænger af vejret: Er forholdene usikre, aflyses prompte. Se f.eks. voyagerballoons.com

Læs også: Fodrejse til dit indre