I sadlen i New Zealand

Cykelturisme er blevet ekstra populært i New Zealand, siden regeringen etablerede et netværk af cykelruter igennem det 1.600 km lange land. Rejseliv har prøvekørt en af de 23 nye ruter, Tasman’s Great Taste Trail, i den nordlige del af Sydøen.

I Motueka dalen kører man langs floden og på smalle landeveje. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kirsten Rødsgaard-Mathiesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cyklen er justeret, så den passer til mine lange ben, og sammen med min guide, Nicky, og hendes kompagnon, Lisa fra Wheelie Fantastic, ruller vi afsted i bil mod dagens eventyr.

Udgangspunktet er byen Motueka i den nordlige del af New Zealands sydø, og ruten, vi skal ud på, er en del af Tasman’s Great Taste Trail, som er en af New Zealands 23 officielle cykelruter.

Ruten strækker sig over i alt 175 km, men her - som på alle de andre ruter - kan man nøjes med dags-ture fra fem til 40 km af den samlede rute.

Tasman regionen er et overflødighedshorn af flotte landskaber, kulinariske og kulturelle oplevelser, et rigt fugleliv og flotte udsigter til det Tasmanske Hav og det kuperede bagland. Derudover er der, som navnet på ruten antyder, mulighed for smagsoplevelser undervejs på bl.a. vingårde, mikrobryggerier og hyggelige caféer.

New Zealands landsdækkende cykelnetværk

Foto: Wheelie Fantastic.

Den første tredjedel af dagens etape går langs med kysten, og udsigten både ud over vandet og op modbaglandets mindre bjerge er formidable. Vi fortsætter lidt ind i landet og når til Riverside Café, hvor frokosten venter.

Vi vælger hjemmelavet suppe med godt nybagt brød til, og med ny energi hopper vi op på cyklerne igen uden at tænke nærmere over Nickys advarsel: »det vil gå lidt opad herfra«.

Det kommer vi hurtigt til at tænke over.

Et par steder vælger jeg at trække cyklen fremfor at overanstrenge læg- og lårmuskler, med den fordel, at det giver endnu mere tid til at nyde de skønne landskaber. På en bakketop er kysten atter i sigte, og omkring os græsser køer og får.

Tasmans Great Taste Trail er bare en af ruterne på The New Zealand Cycle Trail. New Zealands landsdækkende cykelnetværk, som opstod i kølvandet på den internationale finanskrise og som bl.a. havde til formål at sætte flere i arbejde.

Regeringen søsatte projektet i 2009 med 225 mio. kr., og siden har lokale myndigheder og firmaer støttet projektet med foreløbig NZ$ 30 millioner (ca. 135 mio. kr.).

Netværket af cykelruter er fordelt over hele landet og består overvejende af off-roadstier gennem nogle af landets smukkeste områder. Og udover at få flere i arbejde har projektet, som nu næsten er færdiggjort, ført til en stigning i antallet af cykelglade turister.

Tættere på naturen

Cykelterrænet på Tasmans Great Taste Trail er en blanding af grussti og smalle landeveje. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kirsten Rødsgaard-Mathiesen.

New Zealands premierminister, John Key, er også minister for landets turisme og udtaler: »En af de bedste måder at opleve New Zealand på er på cykel. Og The New Zealand Cycle Trail er netop designet og anlagt til at vise det allerbedste af landets spektakulære natur. De seneste tal viser, at både turister og newzealænderne er glade for ruterne. Alene i januar var der 97.000 brugere på stierne.«

Ruterne er ikke kun gode for turister med forkærlighed for den tohjulede, lokal-områderne, de 23 ruter går igennem, har også vundet på projektet. En lang række initiativer og forretninger som cykeludlejnings- og guidefirmaer er blevet etableret ganske som allerede eksisterende indkvarterings- og spisesteder nyder godt af, at der kommer flere besøgende gennem områderne.

Tilbage på mere humane stigninger triller vi videre gennem det kuperede, grønne terræn og passerer flere boder med frugt og grøntsager, så en pose pærer til få dollar ryger i cykeltasken.

Inden vi er retur i Mapua, standser vi ved et par gallerier, bl.a. Steve Fullmers. Han er en berømt keramiker, hvis kunst og brugskunst takket være pudsige detaljer og sjove former får de brede smil frem.

Galleriets nabo er en købmand, som bl.a. sælger vin fra de lokale vingårde, så jeg vælger en god flaske og putter den ned til pærerne i cykeltasken.

Fortjenesten for det hårde arbejde

I Motueka dalen kører man langs floden og på smalle landeveje. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kirsten Rødsgaard-Mathiesen.

Dagen efter triller vi uden guide ud på en dagstur på en anden del af Tasmans Great Taste Trail ruten.

Der er 35 km til startstedet, men flere af de lokale cykeludlejere har transport med i prisen, så vi bliver fragtet til udgangspunktet, der denne gang er i Motueka dalen – med et ganske andet landskab end gårsdagens.

Her har man bl.a. udsigt til toppene af nogle af regionens højeste bjerge, der troner op til 1.800 meter over havet. Flere steder er der tæt newzealandsk bush med de ikoniske meterhøje bregner, og det er svært ikke med jævne mellemrum at udbryde ih og åh og næh af begejstring over det flotte landskab.

Vi standser ved et par lokale frugtboder, og smiler bredt af en postkasse bygget af legoklodser. En sludder med en lokal farmer bliver det også til, inden vi via et område med æble- og humleplantager når frem til den lille by, Riwaka, hvor vi bliver samlet op igen.

Denne dag var distancen 32 km - og ikke på stier som i går, men ad smalle landeveje. Og vi har det nærmest for os selv. I løbet af to en halv time talte vi fem biler.