I hjertet af amish-land

Skru tempoet ned, når turen går til Lancaster County i Pennsylvania, hvor der er markeder hver søndag, og alt er, som da farfar var ung.

Ingen af amish-folkets køretøjer er præget af voldsom fart. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er svære at undgå, de hestretrukne buggyer på vejene her væk fra den typiske amerikanske highway 30 med de mange hotel-og restaurantkæder.

Læs også: Her byder munke på vin

Den skæggede mand med den sorte filthat nikker, holder godt fast i tøjlerne, og styrer hest og vogn forbi os. Inden vi bumper videre på landevejene mellem byer som Bird-in-hand, Intercourse, Paradise og Strasburg.

Ikke meget ser ud til at have ændret sig, siden de første amish kom fra Europa for godt 300 år siden og slog sig ned her midt i Pennsylvania.

Landskabet er præget af majs-og kornmarker og store gårde, så langt øjet rækker.
Små træboder langs vejen lokker med hjemmelavet syltetøj og marmelade, rootbeer og knasende sprøde pretzels. Betalingen? Her forventes der skam ærlighed, pengene ryger i en ubevogtet lille kasse, og så er der høflig selvbetjening.

Spredt rundt omkring ses små hvide bygninger, der mest af alt ligner diminutive et-rums huse. De mange løbehjul parkeret uden for vidner om, at det er skoler, og i haven løber børn, enkelt klædt i sort og hvidt, rundt og spiller baseball.

Alle betragtes lige
Her er dog ingen vindere og tabere, for alle skal ifølge amish tro betragtes lige. Faktisk er det en gang kommet så vidt, at de lokale biskopper, der egenhændigt bestemmer i amish-samfundet, for en tid forbød baseball, da sporten pludselig blev for organiseret, nogle af børnene blev udstyret med uniformer, og dermed opstod der forskel.

Og kommer man forbi en kirkegård, er det værd at lægge mærke til, at også her går lighedstanken igen. Alle gravsteder er fuldstændig identiske, for uanset om man er rig eller fattig, skal alle begraves ens.

Som man kører rundt på landevejene i Lancaster County, er det nemt at se forskellen på huse beboet af amish fra huse beboet af »english«, som er de amish-troendes betegnelse for alle andre.

Få af husene her har forbindelse til de omkringstående elmaster, i stedet ses en stor og blålig propantank, der sammen med solcelle-paneler bruges til at supplere den fornødne energi til f.eks. vaskemaskiner, lamper og symaskiner.

Huse, der minder om en lille landsby
De fleste amish-huse skiller sig også ud ved at have tydelige tilbygninger overalt, fordi som familien bliver større og større, er der brug for mere plads.

Flere steder bor flere generationer under samme tag, og en familie kan nemt sprede sig over et område, som nærmest ligner en lille landsby i sig selv.

Mange steder hænger alenlange tøjsnore højt over haven, så man stadig kan udnytte pladsen under linjen, Verandaerne er fyldt med rækker af mørkt og ensfarvet tøj, der hænger til tørre. Langs husvæggene er løbehjulene, der udover buggyerne er primær transportmiddel, parkeret. På et løbehjul kan man let kan komme rundt, men aldrig for langt væk, da det er centralt i amish-samfundet at holde sig tæt til familien, kirken og lokalsamfundet.

Det sidstnævnte skal dog ikke forstås som kun amish. Overalt i Lancaster County ses eksempler på samarbejde mellem english og amish i forsøget på at drive forretning og ikke mindst udnytte, at mange kommer hertil for at vide mere om amish-livet. Og selv om det måske kan betragtes som at »sælge ud«, er det ren overlevelse for de lokale amish i Lancaster County at forsøge at tjene penge på andet end landbrug, som i dag for kun omkring 50 procent stadig er hovedbeskæftigelsen.

Og eftersom skolegangen slutter efter 8. klasse – for amish tror på, at man lærer gennem livet og ikke har behov for skolegang efter 8. klasse – er mange beskæftiget med håndværk, er buggy-chauffører, ansat i souvenirbutikkerne eller på anden måde beskæftiget i turistindustrien.

Man kan ikke sige amish udne at sige buggy
Flere steder i Lancaster County kan man således komme ud at køre i en buggy, se, hvordan en amish-familie bor, eller komme på tur rundt i »amish-land«. Og selv om det kan anses som en turistfælde af dimensioner, tjener det et formål, mener Mark Andrews, manager for The Amish Farm and House, der fungerer som et »levende« museum og bl.a. tilbyder guidede busture i Lancaster County.

Han har boet i Lancaster hele sit liv, har arbejdet på The Amish Farm and House i 16 år, og ser det ikke som et problem, at de amish-troende er en turistattraktion.
»Vi er med til at fortælle folk om amish uden at forstyrre deres dagligdag for meget. Hvis vi ikke var her, ville turisterne alligevel komme hertil og køre ud til de forskellige amish-gårde på egen hånd, og for mange amish vil det være en katastrofe,« siger han og fortæller, at det dog ikke er alle besøgende, der respekterer grænserne.

»Det er imod amish-folkets tro at få taget et billede. Men nogle gæster glemmer, at de her mennesker ikke gør det her for at tiltrække opmærksomhed. Vi har ikke omkring 30.000 skuespillere til at gå rundt og lade som om, at de er amish. De ER amish, og de er her ikke for at underholde turister,« understreger Mark Andrews.

The Amish Farm and House mærker en stigende interesse for at opleve måden, de amish-troende lever på.

»Vi har folk, der spørger, om de kan bo sammen med en amish familie en uge eller en måned. Det er stressede mennesker, der hver dag bliver bombarderet med emails, telefonopkald, sms’er, og ser det her som en mulighed for noget helt anderledes,« forklarer Andrews, der dog tvivler på, at nogle amish-familier vil åbne deres hjem for turister, der er på jagt efter sindsro.

Spørger man de amish-troende selv, er der heller ingen tvivl om, at det at være en turistattraktion ikke altid er at foretrække.
»Det, der generer mig mest, er krævende mennesker, som vil se, hvordan vi bor, og som kan finde på at gå direkte hen til mig for at tage et billede af mig,« fortæller Becky Esh, der har boet i Lancaster County hele sit liv.

»Hvis man tager et billede af en buggy på vejen eller en bonde, der er på marken og høster, så er det såmænd fint med mig, men det er noget andet at gå direkte hen foran mig og tage et billede,« forklarer hun.

Sammen med sin mand og sine seks sønner driver hun en hestefarm i området, men bruger samtidig sin tid på at hjælpe til i »The Amish Village«.

Guidet rundtur i et ubeboet hus
Her kan man komme på rundtur i et ubeboet hus og se, hvordan en amish-familie typisk bor. Guiden fortæller om amish traditioner, påklædning, tro, og ritualer, mens man går igennem stuen, køkkenet og soveværelset.

For Becky Esh er det dagligdag at svare på spørgsmål om, hvordan hun og hendes familie lever, og ifølge hende viser de fleste besøgende i Lancaster County respekt. Hvilket understreger det essentielle i at være amish-troende, og det, der tiltrækker så mange til Pennsylvania Dutch Country.

»Det er i virkeligheden det, det handler om. At vise respekt for andre mennesker. At forblive ydmyg, det er en stor del af livet. Hvis man tror, man skal opnå alting, bliver man aldrig helt tilfreds, man vil altid have mere. Livet er mere simpelt, hvis man lader andre komme til før en selv.«

Læs også: Hemingways Florida