I Beverly Hills kunne man cykle rundt hele dagen

Filmstjerne-adresser, palmeboulevarder og eksklusive butiksfacader på Rodeo Drive. Rejseliv har været rundt på tohjulet i den mondæne og legendariske Los Angeles-bydel Beverly Hills.

Foto: Kristoffer Flakstad. De er stolte af deres bydel i Beverly Hills, og mange steder er der skilte, som minder folk om, hvor de befinder sig.
Læs mere
Fold sammen

Los Angeles er ved at vågne til et grynet, gyldent morgenlys. Konturen af endeløse villakvarterer, højhuse, palmer og bjerge forsvinder i en støvet, honninggul horisont. Vi, en lille gruppe danskere, er stået tidligt op og har forladt vores hotel i West Hollywood et stenkast fra den kendte hovedfærdselsåre Sunset Boulevard. Vi er på vej til Santa Monica Boulevard midt i West Hollywood, hvor vi skal leje cykler til morgenens og formiddagens aktivitet: en tur på tohjulet ind gennem Beverly Hills.

Der breder sig et gemytligt grin, da vi lidt efter står iført cykelhjelme og neongule trafikveste i baggården ved cykeludlejningen Bikes & Hikes. Vores guide, Daniel, spørger os, om alle har prøvet at cykle før? Da vi har forklaret ham om de trafikale forhold i Danmark, er det bare at hoppe op på de hvide jernheste og trille af sted ud ad Santa Monica Boulevard.

Det er weekend i Los Angeles, og der er kun få biler på gaderne. »Desværre er ikke alle bilister lige venligt stemt over for os cyklister,« forklarer Daniel. »I skal endelig ikke provokere nogen i en bil.« Allerede i det første lyskryds kører en cabriolet med tre unge fyre tæt op på siden af os, mens vi holder for rødt, men helt modsat de beklagelige historier om chikanerende chauffører, så rækker de armene ud over kanten med tommelfingeren i vejret. »Cykel! Kl. halv ni lørdag morgen! Det er sgu god stil!« samstemmer de, inden der gasses op og bilen drejer skarpt til venstre i retning af Santa Monica og byens strande.

Da stumfilmstjernerne kom

Efter godt 10 minutter når vi til grænsen mellem West Hollywood og Beverly Hills. Et af de ikoniske byskilte til det kendte filmstjerne-kvarter titter frem, og det er, som om Los Angeles bliver en smule grønnere og mere luftig her på tærsklen til den velslåede bydel. I et kort glimt passerer film som ’Frækkere end politiet tillader’ og serier som ’Beverly Hills 90210’ revy.

Foto: Kristoffer Flakstad. Palmeboulevarderne er blevet et af Los Angeles’ kendemærker. Der er mange af dem i Beverly Hills. Fold sammen
Læs mere

Få forstæder er blevet markedsført af filmindustrien som Beverly Hills, og som vi cykler gennem den lille oase ved Doheny Fountain på kanten af Santa Monica Boulevard, er det med følelsen af, at Beverly Hills har været der altid. Men kvarteret har ikke nogen særlig lang historie bag sig. De første huse blevet bygget i området i 1907, men først da to af de helt store stjerner fra filmens ungdom, Douglas Fairbanks og Mary Pickford, byggede et herskabshjem her i 1921, begyndte det at gå stærkt. Andre hotte navne fra stumfilmæraen som Rudolph Valentino og Gloria Swanson rykkede med – og også Charles Chaplin havde sit første Californien-hjem her.

Listen over filmstjerner, der i de følgende årtier kastede glans over Beverly Hills, er uendelig lang. Men på et tidspunkt blev pladsen for trang, og tommelfingerreglen er i dag, at de superrige stjerner bor oppe i bjergene over Beverly Hills i kvartererne Brentwood og Bel Air, mens de knap så velhavende må nøjes med adresse hernede i Beverly Hills.

Det mystiske heksehus

Vi har forladt bydelens hovedfærdselsårer og er cyklet ind på en stribe af villaveje, hvor enhver arkitekts og havedesigners tænder må løbe i vand. Villaer og palæer i diverse stilarter fra jugend til art deco og postmodernisme ligger dør om dør langs alléer med høje, slanke palmer, som man så ofte ser dem i film og serier fra bydelen. Fra de parklignende haver fulde af subtropiske beplantninger fyldes morgenluften af fuglesang. Her soves der længe på en lørdag, og kun helsebevidste joggere og et par enkelte hundeluftere er ude på gaden. Det føles, som om vi er 100 km væk fra det potente og hæsblæsende Los Angeles, og de få biler, der møder vores vej, holder venligt tilbage for de neongule veste og trillende hjul.

Daniel gør tegn til at stoppe, og pludselig holder vi ude foran et af de mest ejendommelige huse i hele Beverly Hills: Spadena House, eller Heksens Hus, som det også kaldes her. Det er en dunkel, kringelkroget villa med spidse tage, smalle kviste, blyindfattede ruder og træskodder. Halvt gemt inde bag en vildtvokset have ligger det og skiller sig ud fra resten af det mondæne og pæne Beverly Hills, og der skal ikke meget til, før tankerne falder på eventyret om Hans og Grete og den onde heks i pandekagehuset.

Spadena House blev oprindeligt bygget som anneks for kontorer og omklædning ved et af byens mange filmselskaber. Arkitekten bag lavede kulisser og interiører til mange film i 20erne og 30erne, og i 1936 blev heksehuset flyttet til Beverly Hills, hvor en familien Spadena købte det og gjorde det til deres hjem i flere årtier. Senere ejere misligholdt huset, hvilket næppe har fået til det at se mindre dystert ud, og det stod længe nedrivningstruet. »Men på målstregen blev villaen købt og istandsat og haven ført tilbage til sit oprindelige engelske look af en lokal ejendomsmægler,« fortæller Daniel. Heksens Hus har i generationer været et oplagt sted at gå hen på Halloween, og det har også været brugt i adskillige film, bl.a. den Jane Austen-inspirerede Clueless fra 1995.

Pretty Woman og Chaplin

Vi lægger de stille villaveje bag os og rammer den mest ikoniske gade af dem alle: Rodeo Drive. Folk, der powershopper her, må have den store tegnebog fremme. Side om side har de kendte modehuse deres flagskibsbutikker med dertilhørende indbydende butiksvinduer og velholdte facader. »Nogle af jer har måske set filmen ’Pretty Woman’ med Julia Roberts og Richard Gere?« spørger Daniel, mens vi triller langsomt forbi den eksklusive Boulmiche Boutique. »Det var derinde, den stakkels Julia Roberts blev smidt ud og senere går ind igen iført sit nye, flotte tøj til ekspeditricernes store ærgrelse.«

Endnu en location fra den legendariske feel good-film venter for enden af Rodeo Drive, hvor en anden kendt gade, Wilshire Boulevard, skærer igennem. Ovre på den modsatte side rejser sig en mastodont af et luksushotel. »Det er The Regent Beverly Wilshire, hvor en stor del af Pretty Woman foregår,« siger Daniel.

Turen gennem Beverly Hills nærmer sig sin afslutning, men først skal vi atter igennem nogle stille villaveje og gør bl.a. stop uden for det hus, som Daniel mener er skuespilleren Robert Duvalls hjem. »Og derovre,« siger han og vender sig rundt og peger ind på en lidt beskeden, lavloftet villa i gråmalet træ gemt bag en frodig have, »der boede Charlie Chaplin i de første år af sin karriere.«

Vi har ikke set nogen berømtheder, og der er ikke blevet udskrevet autografer, men cykelturen rundt i Beverly Hills har været fuld af ikoniske og bemærkelsesværdige indtryk, og det er med en snert af vemod, da vi lidt efter krydser over grænsen til West Hollywood igen. I Beverly Hills kunne man cykle rundt hele dagen.

Rejseliv var inviteret af Norwegian og Atlantic Link