Hyggelig miniferie i provisen

Kan en grå efterårsdag i Næstved virkelig være hyggelig? Ja, hvis man er på miniferie på Hotel Vinhuset, så kommer det helt af sig selv.

Den super hyggelige restaurant i den gamle krypt fra 1400-tallet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Haagensen/Chili
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En halvkold regnvejrsdag i en sjællandsk provinsby. Ovenikøbet en mandag. Det lyder ikke ligefrem som opskriften på en dejlig par-miniferie, men sådan kan man jo tage så grueligt fejl.

Læs også: Verdens 20 billigste hotelbyer

Det gik op for mig, da min hustru og jeg i denne uge sad og småsludrede over en kop kaffe på Café Vivaldi i Næstved. Regnen trommede mod ruderne, der var tændte stearinlys på bordene og rundt omkring os sad hyggesnakkende cafégæster.

Vi havde lige gået den korte tur hertil gennem byens smalle handelsgader fra det ærværdige Hotel Vinhuset, hvor vi havde indlogeret os for natten, og sad nu indenfor i varmen på caféen og kiggede ud på den fine, gamle Sct. Mortens Kirke og snakkede om hotellets indretning.

Slidt på de hyggelige måde
Hotel Vinhuset, der også ligger lige overfor en kirke (nemlig Sct. Peders Kirke) har været hotel siden 1778. Der er siden bygget om og bygget til og renoveret – senest for nogle år siden – og man fornemmer straks, man kommer ind, at det er et gammelt hotel.

Det er på den ene side slidt på den dér hyggelige måde, hvor man kan se på trapperne, at hundredevis af mennesker har travet op og ned ad dem gennem årene – og den slags atmosfære, der ikke kan købes for penge, holder jeg meget af – men på den anden side, så er badeværelserne utidssvarende, rummene er ikke ret store, og udsmykningen kunne godt trænge til et par unge, friske øjne.
Vi var altså ikke helt enige, hustruen og jeg. Jeg glædede mig over læderstolene i baren og kaffesalonen. Hun ville gerne have haft et badekar.

Vinsmagning
Til gengæld var vi senere på aftenen helt enige om, at Hotel Vinhuset i den grad havde underspillet sin restaurants niveau på både hjemmesiden og i den brochure, der lå på værelset.

Vi var her på et ophold, hvor der er overnatning, aftensmad og morgenmad inkluderet i prisen, og havde regnet med, at maden nok også var lidt præget af, at der var tale om et gammelt sted.

Men her blev vi snydt. Vi havde valgt en treretters menu og lod os overtale af den sympatiske, unge tjener til også at vælge en såkaldt »Wine Flight«. Vi tænkte, at eftersom stedet jo hed Vinhuset – et navn det fik, fordi det i sin tid fik kongeligt privillegium til at importere franske vine – så måtte de jo kunne give én en god vinoplevelse.

Og det  skal jeg love for, at vi fik.
Mens vi ventede på første ret – en bisque af friskfangede krabber fra nærliggende Karrebæksminde – nød vi de smukke omgivelser. Restaurant Vinhuskælderen er indrettet i en gammel krypt fra 1400-tallet, og der er noget helt særligt over at sidde under de gamle hvælvinger.

Den unge tjener forklarede os nu princippet ved »vin-flyveturen«: Vi fik tre forskellige slags vin til hvert ret, så vi dels kunne smage vin fra forskellige lande, dels kunne smage, hvordan vinene ændrede karakter, når man drak dem til maden.
Han skænkede derefter tre glas hvidvin op, og kort efter kom den kraftige skaldyrssuppe på bordet.
Alle vinene var glimrende, og det var sjovt at smage, hvordan de ændrede karakter i selskab med suppen.

Australske steaks

Næste retter på bordet var nogle usædvanligt lækre australske steaks med macadamianøddepesto, hjemmelavede fritter og rødvinsglacé.

Nu kom tre glas rødvin på bordet: Californisk, chilensk og spansk. Dejligt, men næsten for meget af det gode. Man nænnede ikke at lade det meste af vinen blive tilbage i glasset, men ellers var vi blevet godt berusede.

Ved desserten – same procedure as last year, James: Tre glas dessertvin kom ind og ledsagede henholdsvis min hustrus æbletærte med granatæblesorbet og min Pernod-bagte figen med hjemmelavet vanilleis.

Herligt. Da vi stopmætte og i højt humør besluttede at gå op på vores værelser, lagde vi såmænd hverken mærke til, at trappen var slidt, eller at der ikke var noget karbad.
Hvor var der hyggeligt sådan en regnvejsmandag i Næstved.

Læs også: Verdens mest klimavenlige hotel er dansk