Hvorfor tage på surf-ferie i Australien?

Med en kystlinje på over 7.000 km. har Danmark ideelle rammer for aktiv ferie ved vandet. Rejseliv.dk tog til Ebeltoft for at udfordre havet og vinden med den populære sport kitesurfing.

Kurset som Aarhus Kiteskole tilbyder foregår i en lille bugt kun få kilometer fra Ebeltoft, og naturforholdene her skaber et perfekt spot for nybegyndere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pernille Christiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uden nogen fornemmelse for, hvad der er op og ned, oversvømmes jeg af det salte havvand, mens jeg prøver at manøvrere kiten – dragen – over mit hoved ved at trække tilfældigt i barren, som er fastgjort til min trapez.

Se også to andre danske alternativer:

Med en kraft, der er umulig at kæmpe imod, bliver jeg trukket gennem vandet, og for en kort stund overgiver jeg mig til naturens enorme kræfter, inden alt pludselig bliver stille.

Forvirret prøver jeg at orientere mig og finder snart min kite liggende gennemblødt i den krusede havoverflade. Boardet sidder endnu på mine fødder, og i knæhøjt vand står min instruktør med et opmuntrende smil om munden.

Stakåndet og tappet for al energi kommer jeg igen på benene, sætter kiten i luften og tager en dyb indånding, inden jeg på ny giver mig i kast med naturens kræfter.

»Lav rolige 8-taller med din kite,« lyder opfordringen for tiende gang fra min tålmodige kitesurfing-instruktør.

Begyndervenlige forhold
Gode råd udveksles på kryds og tværs af det lille hold, der i dag er taget til Ebeltoft for at deltage i et af de kurser, der hver uge afholdes af Aarhus Kiteskole.

Kurset foregår i en lille bugt kun få kilometer fra Ebeltoft, og naturforholdene her skaber et perfekt spot for nybegyndere. Bølgerne forekommer kun i små mængder og i overkommelige størrelser, og vandstanden bliver sjældent mere end en halv meter, hvorfor man selv i god afstand fra kysten kan forsøge at mestre kiten uden samtidig at skulle træde vande.

På trods af de begyndervenlige forhold indledes kurset dog med, at vi gennemgår en række sikkerhedsforanstaltninger, som skál overholdes inden vi giver os i kast med den store kite.

Vådragter og saltvand
Den første time bruges på at flyve en lille én på stranden, indtil vi kan holde dragen i konstant bevægelse uden at miste kontrollen. Herefter trækker hele holdet i våddragter for derpå hver især at blive koblet på en barre med tilhørende kite, og så vandrer vi ud i det salte havvand.

Mens jeg mærker adrenalinen pumpe heftigere og heftigere gennem min krop, bevæger jeg mig længere væk fra kysten. 

Den sikkerhedsinstruks, som jeg har hæftet mig mest ved, er, at jeg, hvis jeg mister kontrollen, så blot skal slippe barren. Dermed føres kiten over i en neutral position.

Blod på tanden
Godt tilbagelænet suser de erfarne surfere af sted for at opbygge så meget fart, at de kan hæve sig over vandoverfladen og lave en salto eller to, inden det strømlinede board igen berører det salte havvand for at carve videre i en ren og kontrolleret bevægelse.

Imponeret af deres dygtighed glemmer jeg for en kort stund mit tidligere besvær, og med fornyet blod på tanden sætter jeg gang i min kite. Med et fast greb om barren lader jeg dragen skære to skarpe 8-taller i den friske havluft, inden jeg fører den mod højre for at begynde en diagonal bevægelse over vandet.

Kiten accelererer, og med et ryk letter jeg fra havoverfladen, mens jeg mærker, hvordan boardet under mine fødder skærer sig gennem vandet. Et selvtilfredst smil breder sig omkring min mund, og dér sidder det fortsat, da min kite efter få sekunder lander i havoverfladen med et brag, hvorpå jeg snart befinder mig i et virvar af salte bølger, sand og indviklede liner.

Turen er kort, men fornøjelsen er stor, og det er en dejlig fornemmelse at mærke, at det hele – vinden, boardet, kiten og min balance – går op i en højere enhed.

Se også: