Hvor ligger verdens syv naturvidundere?

440 forslag til verdens syv naturvidundere er nu reduceret til 28 finalister. Naturpark Thy kom ikke med i finalen - se her, hvem der gjorde.

Ayers Rock, som i virkeligheden hedder Uluru, er 348 meter høj og 9.4 kilometer i omkreds. Den står midt i den australske ørken, og farven på sandstenen ser ud til at skifte alt efter lyset, der falder på den. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yann Arthus-Bertrand
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først var der verdens syv underværker, fra Babylons hængende haver til Kolossen på Rhodos. Listen blev udarbejdet i antikkens tid og var centreret omkring Middelhavet.

Se også: Slut med at bestige Ayers Rock

Derefter kom en mere opdateret liste over syv vidundere fra hele verden, som 90 millioner mennesker havde stemt på, og som blev kåret på den signifikante dato, 07.07.07.

Nu er det så de syv naturvidundere, der står for tur. Afstemningen har været i gang siden 2007, 440 forslag fra 220 lande er blevet smidt på bordet, i januar i år blev de reduceret til 77 og i denne uge endeligt indskrænket til 28 finalister.

Forslagene til hvilke bjerge, floder, parker, skove og vandfald, der fremover skal kunne kalde sig blandt de syv ypperste i verden, er kommet fra mennesker over hele verden, ligesom udnævnelsen af de 77 bedste er blevet afgjort via en internetafstemning. De sidste 28 er bestemt af et ekspertpanel.

Afgørelsen om hvilke vidundere, der skal ende blandt de endelige 7, er igen brugernes gennem endnu en internetafstemning, og er en langstrakt affære, der løber frem til 2011.

Det danske bidrag på listen over forslag var Danmarks første nationalpark - Naturpark Thy. Nationalparken var dog ifølge ekspertpanelet ikke spektakulær nok til en plads blandt finalisterne.

Se her, hvilke steder, der er.

Finalisterne i Europa og Asien