"Hvis bare prisen er god"

Har naturkatastrofer, kidnapninger og den politiske uro i 2011, fået danskerne til at skrue ned for rejseambitionerne? Nej, siger rejsebureauer og turisme-ekspert. Det vigtigste for de fleste af os er prisen.

Der skal mere end naturkatastrofer for at få danskerne til at holde sig væk - især hvis prisen er god. Foto: Ronaldo Schemidt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jorden skælvede under New Zealand, vandet væltede ind over Japan, og det østlige USA blev ramt af den andenværste tornado nogensinde. Den arabiske verden eksploderede i en voldelig kamp for frihed, på Afrikas Horn blev kidnapninger hverdag, og i adskillige afrikanske lande er der stadig risiko for terrorhandlinger. 

Læs også: New Orleans er tilbage

2011 har været et år, hvor mange af de steder, danskere rejser hen på ferie, har været præget af voldsomme begivenheder af den slags, de færreste forbinder med ferie.   

Charterbureauerne tog hurtigt konsekvensen, da det arabiske forår bragede løs, og aflyste afgange til Tunesien og Egypten, ligesom rejsebureauet Viktors Farmor, som er specialiseret i rejser til Mellemøsten, aflyste rundrejser i Syrien

Katastrofer og uro ude i verden betød dog ikke, at færre fly afgik fra Danmark

»Vi oplever ikke, at folk bliver hjemme – hvis de har besluttet, at de vil ud at rejse, så flytter de bare rejsen til et andet sted, hvis de er lidt nervøse for at rejse til for eksempel Egypten,« siger salgsdirektør i Star Tour, Stig Elling.

Heller ikke hos Viktors Farmor har man oplevet et fald i den generelle efterspørgsel som følge af begivenhederne. 

»Da vi aflyste turen til Syrien af sikkerhedsmæssige årsager, oplevede vi i stedet mere efterspørgsel til andre rejsemål i Mellemøsten – i dette tilfælde Jordan, Iran og Libanon,« siger direktør i Viktors Farmor, Kirsten Gynther Holm. 

At begivenheder, der i værste fald kan have døden til følge, ikke holder os hjemme i Danmark, skyldes ifølge lektor ved Roskilde Universitet og ekspert i turisme, Jens Friis Jensen, blandt andet at vi danskere generelt ikke er så nemme at skræmme. 

»Historien viser, at vikingeblodet ruller stærkt i årerne på os. Der skal en del til at skræmme os. Derudover er der en tendens til, at den tid, der går, fra noget er sket i et givent land, til vi er klar til at rejse dertil, er blevet betydeligt kortere. Vi ryster hurtigere eventuel angst for, at noget kan ske, af os,« siger Jens Friis Jensen.

En anden og mere konkret faktor, der spiller ind i rejselysten, er prisen. 

»Vi er et land af krejlere. Er prisen på ferien god nok, kan bomberne populært sagt regne ned om ørerne på os,« siger Jens Erik Friis. 

»Præcis hvor meget prisen betyder, afhænger naturligvis af typen af rejsende – backpackere og de meget rejsevante tager generelt flere chancer end børnefamilier, men også familier kigger rigtigt meget på prisen,« siger Jens Friis Jensen. 

Den tendens kan Stig Elling bekræfte. 

»Tunesien og Egypten mistede med det arabiske forår mange turister i 2011, så for at lokke dem tilbage kører mange hoteller nu med meget lave priser. Og dét ser ud til at virke,« siger Stig Elling og tilføjer, at det er hans indtryk, at kunderne tager det at charterbureauer har rejser til et givent land på programmet er lig med, at sikkerheden er i orden. 

»Hvis rejsebureauerne er gode til at kommunikere ud, at deres rejser går til en sikker del af et ellers uroligt land, tager vi gerne dertil. Især hvis prisen er god,« siger Jens Friis Jensen.

Rejsebureauet Viktors Farmor har også været dygtig til at markedsføre sin fokus på sikkerhed. 

Bureauet har som konsekvens af Udenrigsministeriets rejsevejledning til det afrikanske land Mali ændret ruten på en rundrejse for at undgå områder med størst risiko for terror.  Uden at kunderne er faldet fra af frygt for manglen på sikkerhed. 

 Én ting kan hverken garantier fra bureauerne eller gode slagtilbud dog hamle op med, og det er sygdom. 

»Terror og flodbølger og politisk uro kan vi magte, men sygdomme kan vi ikke klare,« siger Stig Elling og henviser blandt andet til SARS og svineinfluenza, der i henholdsvis 2002 og 2009 fik danskere til at kime rejsebureauer og Udenrigsministeriet ned af frygt for de dengang ukendte sygdomme. 

»Vi er enormt skræmte af sygdom. Konsekvensen af SARS var blandt andet, at mange hotelværelser stod tomme i Asien, fordi vi var bange for, hvad det kunne betyde at rejse på ferie dertil. Det var dog ikke kun danskere – at være bange for sygdom er et globalt fænomen, hvorfor pandemiske sygdomme er langt mere ødelæggende for et lands turisme end terror og naturkatastrofer,« siger Jens Friis Jensen. 

I tilfældet naturkatastrofer kan flodbølger, jordskælv eller orkaner ligefrem vise sig at være godt for turismen, idet flere og flere rejsende gerne vil til brændpunkter.

Denne form for katastrofe-turisme viste sig blandt andet efter orkanen i New Orleans i 2005, hvor noget af det første, der kom op at stå efter katastrofen, var guidede ture til ulykkesstederne. 

»Det er et mindre segment af rejsende, der er interesseret i den slags rejser, men ikke desto mindre en tendens, der er på vej,« siger Jens Friis Jensen. 


Læs også: Turister på vej til Egypten igen