Hvilke dyr kan du se hvornår?

Er juli den bedste måned at se verdens største fugl, albatrossen, i New Zealand? Og kan man se bjørne i vildmarken i Canada i januar? Rejseliv guider til den optimale wildlife-spotting i årets 12 måneder.

Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Januar

Læderskildpadder, Costa Rica
Januar er uden for regntiden i Costa Rica og derfor en god måned at besøge landet og dyrelivet, som er fordelt over flere end en halv million arter. Se eksempelvis læderskildpadderne lægge æg i Las Baulas Marine Park eller de farverige papegøjer parre sig i Carara National Park.

Pingviner, Antarktis
Antarktis er hjem for millioner af pingviner og fødested for mange hvalarter. Når der er sommer i Danmark, er det vinter, evigt mørkt og isnende koldt på kontinentet Antarktis. Derfor er januar og de øvrige vintermåneder det bedste tidspunkt at besøge den del af verden.
 

Februar

Tigere, Indien
Kanha National Park i Indien breder sig over 1.945 kvadratkilometer og er hjem for bl.a. den bengalske tiger. Den smukke kat er jaget i Indien, men parker som Kanha er med til at beskytte den. Det bedste tidspunkt at besøge denne del af verden er om vinteren, hvor temperatur og luftfugtighed er behagelig.

Gorillaer, Uganda
Februar i Uganda er uden for regntiden og temperaturen er behagelig, hvorfor måneden er et godt tidspunkt at besøge Bwindi Impenetrable National Park for at opleve de omkring 340 gorillaer. De store dyr kan veje op til 226 kilo, og den sølvryggede gorilla kan blive højere end 180 centimeter.
MARTS

Orangutang, Borneo
Marts er den første måned efter regnsæsonen i Borneo og det optimale tidspunkt at  opleve den truede orangutan. Vi deler 96,4 pct. af vores DNA med denne menneskelignende abe, som engang var udbredt over hele sydøstasien, men i dag kun findes på Borneo og Sumatra.

Anaconda, Amazonas
Marts er en god måned at se den stor anacoda i Perus del af Amazona-junglen. Regnsæsonen løber fra november til april, så man skal regne med at blive våd, ikke desto mindre er det nu, man kan se dyrene, der jager nær vandet.
 

April

Sommerfugle, Brasilien
I april er der fuldt drøn på Iguaçu-vandfaldene, der ligger mellem Brasilien, Argentina og Paraguay i Sydamerika. For at komme ind til vandfaldene skal man vandre lidt, men kan undervejs nyde de smukke og multifarvede sommerfugle, der flyver overalt og ofte sætter sig på mennesker, fordi de tiltrækkes af sved.

Lemuer, Madagascar
Fem pct. af alle dyrearter findes på Madagascar, og det unikke er, at de kun findes her. Man kan bl.a. se frøer, kamæleoner og omkring 30 forskellige slags lemurer. April er god, fordi det er uden for regnsæsonen.
 

Maj

Vilde heste, England
I maj springer hele Europas natur ud, og det er en god måned at opleve dyrene i Sydengland. The New Forest er et stort område med rigt dyreliv, hvor omkring 2.000 vilde ponyer græsser på de åbne marker.
 
Kongeørn, Bulgarien
Bulgarien er muligvis ikke kendt for sit rige dyreliv, men Rhodope-bjergene, der strækker sig fra det sydlige Bulgarien og ind i Grækenland, er et paradis for ornitologer. Her lever adskillige arter af rovfugle, blandt andet ørne, høge, gribbe, falke og den majestætiske kongeørn.
 

Juni

Søpapegøjer, Færøerne
Juni til august er de bedste måneder at se søpapagøjen på Færøerne. Den lille fugl med det farverige næb, orange ben og sort-hvide krop kan både spottes fra en bådtur og når man vandrer. I sidstnævnte tilfælde kan man på bl.a. øen Mykines komme helt tæt på store flokke af søpapegøjerne.

Saltvandskrokodiller, Australien
I juni falder der kun lidt nedbør i det nordlige Australien, hvor saltvandskrodillen, den største nulevende krokodilleart, lever. Omkring byen Darwin findes der mange bureauer, der kan tage en med udflugter for se dyret, der ifølge Guiness kan blive op til syv meter lang og veje 2.000 kilo.

Juli

Gnuer, Tanzania
I juli kan man opleve den store vandring. Over en million gnuer, en halv million Thomson-gazeller og 200.000 zebraer vandrer nordpå fra Serengeti-sletterne i Tanzania til bedre græsning i Masai Mara National Reserve i Kenya. De mange dyr tiltrækker savannens kødædere, så der er mulighed for at se en dramatisk kamp mellem liv og død.

Isbjørne, Grønland
I juli og august er de sydgrønlandske fjorde sejlbare, så der vil være gode muligheder for at sejle tæt på isbjørnene, det største rovdyr på jorden, samt for at se hvalrosser og sæler.
 

August

Pandaer, Kina
August er et godt tidspunkt at se pandaen i de kinesiske tågeskove. Pandaen hører til blandt de mest truede dyrearter i verden, men tiltag som pandacenteret Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding er med til at bevare arten.

Flodheste, Zambia
Det regner mindst i Zambia fra maj til oktober, hvorfor bl.a. det i oktober er optimalt at rejse til Zambia for at opleve flodhesten. Med omkring 40.000 flodheste er landet det i verden med flest af slagsen, specielt i South Luangwa National Park i det østlige Zambia.
 

September

The Big Five, Sydafrika
September er en god måned at spotte The Big Five – løve, leopard, næsehorn, den afrikanske elefant og vandbøffel – da det er lang tid siden, det har regnet, og dyrene har svært ved at gemme sig i den tørre vegetation. Og selv om det ikke er en af de fem store, kan man naturligvis også se de fascinerende giraffer.

Brune bjørne, Canada
Inden grizzlybjørnene går i hi for vinteren, fylder de sig med laks. Bl.a. langs vandløb i det vestlige Canada, hvor laksene vandrer fra havet til floderne for at gyde.
 

Oktober

Ulve, USA
Ved udgangen af sidste år talte ulvebestanden i Yellowstone National Park i Wyoming i USA omkring 100 ulve. Oplev dem i oktober, hvor der er få andre turister og inden is og sne gør det svært at komme rundt i parken.

Havskildpadder, Australien
Man kan i princippet besøge verdens største koralrev, Great Barrier Reef, hele året, men vil man opleve havskildpadderne parre sig, sker det fra oktober og primært i de nordlige og sydlige dele af revet.
 

November

Djævlerokker, Filippinerne
Hvis man vil have det optimale ud af det rige liv under havoverfladen, er november et godt tidspunkt at rejse til Filippinerne på. Havet omkring øen Apo Island er en nationalpark i ø-riget og det siges at være et af de mest fantastiske steder at opleve bl.a. djævlerokker i havet.

Delfiner, Indonesien
Ud for kysten på det nordlige Bali kan man se vilde delfiner, og de få heftige regnskyl opvejer rigeligt fraværet af horder af andre turister. Byen Lovina er kendt for sine strande med sort sand, men også for delfinudflugterne hver morgen.
DECEMBER

Albatrosser, New Zealand
Taiaroa Head på New Zealands sydøstlige kyst har verdens eneste fastlands koloni for kæmpefuglen royal albatros. Fug-len, der kan have et vingespænd på op til tre meter, opleves bedst fra december til februar, hvor ungerne netop er udklækket, og albatrosserne er ude efter mad til dem.

Galapagos, Ecuador
Der er ikke noget dårligt tidspunkt at besøge Galapagos, det rige dyreliv er altid til stede, men i vintersæsonen er der ikke meget regn på Galapagos, og på denne årstid er havdyrene og fuglene mest aktive.

Se også: 10 steder du kan blive spist af dyr