Hurtigruten fanget i ismasser i Antarktis

Den engelske marine kom den norske Hurtigrutes flagskib til undsætning, da det sad fast i fire meter tykke ismasser.

Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ganske vist er det sommer nu i Antarktis, men det betyder ikke, at vejret ikke kan vise sig fra sin vinterlige side og strømme kan få ismasserne til at ændre kurs.

Læs også: Luksusekspedition ved verdens ende

Det måtte kaptajnen på "Fram", den norske Hurtigrutes flagskib, sande, da isen pludselig lukkede sig omkring skibet, der er på krydstogt ved Antarktis, skriver Standby.dk.

Heldigvis var et patruljefartøj fra den britiske Royal Navy, "HMS Protector" i nærheden, og kunne komme "Fram", der er designet og bygget til at kunne klare de ekstreme forhold ved både Grønland, Nordpol og Sydpol, til undsætning.

I løbet af to timer fik det britiske fartøj "Fram" fri af den op til fire meter tykke is og "HMS Protector" ledsagede efterfølgende det norske krydstogtskib ud af det isfyldte farvand.

"HMS Protectors" kaptajn, Peter Sparkes, har efterfølgende udtalt til BBC, at skibets besætning er trænet til at klare nærmest alle slags hændelser i farvandet omkring Antarktis. ”Der kan hurtigt ske ændringer af vinde og strømforhold i området, og skibe kan hurtigt blive omkranset af isen, nogle gange i ugevis,” fortæller kaptajnen.

I øvrigt er "HMS Protector" bygget i Norge, og isbryderen blev i 2001 søsat som "MV Polarbjørn i 2001. Siden april 2011 har skibet hun været chartret af den engelske Royal Navy og heddet "HMS Protector".

Læs også: Krydstogter, du ikke vil med på