Hold ferie i atombunker

I en lille schweizisk alpeby har man indrettet en atombombesikker bunker fra den kolde krigs dage til et "Zero-star hotel".

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I den schweiziske alpeby Sevelen åbner i nær fremtid et hotel helt uden udsigt eller nævneværdig luksus.

Se også:
Nazi-paradis åbnes for turister
Ta' på vandrerhjem i jumbojet
Bo hos Gianni Versace i Miami
Billedserie: Hvordan skal den forstås?

Til gengengæld skulle det være helt bombesikkert at overnatte i det kommende "Zero Star Hotel", der har en fortid som atombombesikret-bunker.

Det skriver det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel i sin online-udgave - spiegel.de.

At den omgivende alpeidyl ved Rhinen kun kan iagttages på små skærme i hotellets receptionsområde afskrækker tilsyneladende ikke.

Minimalisme har været et af nøgleordene for tvillinge-brødrene Patrik og Frank Riklin under indretningen af bunkeren. "Udsmykning har været helt udelukket," siger Patrik Riklin til Spiegel. Til gengæld mener han, at hotellets gennemtrængende atmosfære af koldkrig er en kvalitet i sig selv.

I Sevelen, en lille by med 5.000 indbyggere, der ligger i den schweiziske kanton St. Gallen, var man oprindelig på udkig efter et sted, hvor man kunne indlogere musikere, der blev inviteret til at spille i forbindelse med lokale kulturelle begivenheder.

Efter først at have inspiceret bunkeranlægget, der var opført til beskyttelse af lokalbefolkningen i tilfælde af at den kolde krig blev varm, erklærede byrådsformanden, at ingen nogensinde ville sove der. Men så kontaktede man Riklin-brødrenes firma for kreative udfordringer, og de gik ufortrødent i gang, selv om anlægget hører stadig hører under det schweiziske forsvar, hvilket betyder, at ingen vægge måtte nedbrydes og at anlægget skal kunne tages i brug til sit oprindelige formål på mindre end 24 timer.

Det betyder bl.a., at der kun er få grader af komfort at vælge imellem og at en standardovernatning foregår i de oprindelige militære køjesenge, mens en luksusovernatning til gengæld foregår i antikke Biedermeier-senge og inkluderer morgenmad på sengen.
54 hotelsenge er det blevet til, men desværre er der ikke varmt vand til alle, så et lykkehjul afgør, hvem der kan få et varmt bad og hvem, der i stedet får et forfriskende koldt bad.Ikke desto mindre har hotellet allerede modtaget interesserede henvendelser fra ind- og udland. Zero Star Hotel har allerede fået henvendelser fra Japan, Kina, Vietnam, Tyrkiet og USA.

De første på forsøgsbasis overnattende gæster har været begejstrede og hotellet forventes at holde åbent indtil næste større internationale krise.

Foto: Atelier für Sonderaufgaben