Hitler sælger billetter

Der Führers gamle sommer-residens lokker masser af turister til en sneklædt, tysk bjergtop tæt på Østrig.

Hitler led af både svimmelhed, højdeskræk og klaustrofobi - måske er det derfor han er slumret ind og helt har glemt elskerinden Eva Braun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

-Jeg vil gerne købe et postkort med Adolf Hitler og Eva Braun.Manden i souvenir-kiosken kigger forskrækket på mig.

Læs også: 10 skønne museer du ikke har hørt om

-Det er ifølge tysk lov strengt forbudt at sælge den slags ting fra nazitiden, forklarer han og tilbyder mig i stedet en historisk bog om Hitler og hans rædselsregime under Anden Verdenskrig.

Vi befinder os i Hitlers berømte sommerresidens »Ørnereden« på en sneklædt, tysk bjergtop tæt ved den østrigske grænse.
»Ørnereden«, der var en gave til Hitler på hans 50 års fødselsdag i 1939 fra nazi-vennen Martin Bormann, er i dag en af Tysklands største turistattraktioner. De mange film og bøger om Adolf Hitler og Anden Verdenskrig har fornyet interessen. 

Bygningen er i sig selv et mesterværk placeret på toppen af det 1835 m høje Kehlstein-bjerg, Huset består af et konferencerum, hvor Hitler modtog udenlandske diplomater, en stor spisestue samt en lille thesalon. Og så naturligvis den store terrasse, hvor Eva Braun elskede at solbade nøgen.

Hitler og elskerinden Eva Braun overnattede aldrig i »Ørnereden«, men boede længere nede i dalen ved byen Berchtesgaden i deres langt større »palæ« Berghof. Men Eva Braun kørte næsten dagligt op til huset på bjergets top for at nyde bjergluften, solen og hygge sig med nære veninder. Hitler var ikke så begejstret for at besøge »Ørnereden«, da han led af svimmelhed og højdeskræk.

Den tidligere spisestue er i dag indrettet til restaurant, så man kan nyde et glas øl og en bratwurst i samme omgivelser som Hitler og Eva Braun. Desværre blev alle husets oprindelige møbler, ja, selv de originale dørhåndtag, stjålet som souvenirs af amerikanske soldater.

Forgyldt elevator
Vejen op til »Ørnereden« er en fantastisk oplevelse. Først kører man til byen Oberzalsberg, og derfra med specielle bjerg-busser op ad en ca. seks km lang og stejl bjerg vej. Efter busturen går det til fods ind i bjerget gennem en 126 m lang granittunnel og derfra med elevator de sidste 130 m op med ankomst præcis midt i »Ørnereden«.

Elevatoren, der har plads til næsten 100 personer, er beklædt med skinnende »guld« (messing) og spejle på alle leder og kanter. Og det giver de mange turister fra hele verden en fornemmelse af, at de er på vej til noget helt utroligt.

Den imponerende tunnel og eventyrlige elevator er præcis, som da Hitler og Eva Braun benyttede den, når de ankom sammen med deres seks udvalgte livvagter. Når elevatoren blev bygget så stor og skinnende, var det for at lindre Hitlers klaustrofobiske tanker. Den lille mand med den store magt var nemlig bange for at køre med elevatoren. Han frygtede, at et lynnedslag kunne ødelægge de elektriske installationer og stoppe elevatoren midt i bjerget.

Da Martin Bormann i 1936 fik ideen til at bygge »Ørnereden« på toppen af et sneklædt bjerg, mente mange, at han var blevet vanvittig, Men Bormann, der var Hitlers nærmeste rådgiver og chef for partiet, erklærede, at intet var umuligt for en tysk soldat eller tysk arbejder. 

3500 mand blev hyret til det livsfarlige byggeri. Materialer måtte slæbes op af bjerget, og mange arbejdere blev dræbt af stenskred, laviner og nedfaldne isblokke. Hele byggeriet blev gennemført på 13 måneder. Prisen for Hitlers fødselsdagsgave blev 30 millioner mark (svarer til ca. 150 mio. euro i nutidens penge). I dag ejes huset af en velgørende organisation.

Fra »Ørnereden«, der officielt hedder Kehlsteinhaus, er der en fantastisk udsigt over bjerge og dale og den smukke Königssee. Et pragtfuldt landskab, hvor flere af Hitlers nærmeste i nazi-rigets top også yndede at holde ferie. Foruden Martin Bormann havde Rudolf Hess, Hermann Göring og Albert Speer også opkøbt huse i området. For at beskytte nazi-spidserne mod nysgerrige blev 2000 SS-soldater sat til at bevogte området.

Alt skulle væk
Men alle disse nazireder og -kaserner blev bombet eller sprængt i luften, da de amerikanske tropper i 1945 invaderede Tyskland. Amerikanerne krævede alle spor af Hitler og hans slæng sprængt væk, for at forhindre at området kunne blive en slags pilgrimsmål for gamle og nye nazister.  Denne nazi-frygt fik amerikanerne til så sent som i 1952 at foretage endnu en sprængning af ruinerne af Hitlers Berghof - således at der ikke er en eneste sten tilbage.

Kun »Ørnereden« på bjergets tinde overlevede, efter at den lokale borgmester bønfaldt de allierede troppers generaler om ikke at sprænge huset i luften. Borgmesteren mente, at det ville have stor historisk værdi og en dag blive en turistattraktion. Og det fik han ret i.

Turister i tusindvis fra hele verden strømmer til »Ørnereden«, og hver dag arrangeres der busture fra Salzburg i Østrig og München. Jo, massemorderen Adolf Hitler sælger stadig billetter. Og souvenirboden i Eva Brauns gamle thesalon sælger både T-shirts og lokal Ørne-snaps med »Ørnereden« som symbol. Men postkort med Adolf Hitler er som sagt forbudt. Og hvem ønsker i øvrigt også at modtage et sådant?

Læs også: Spionernes 8 hemmeligheder