Hip Hurra for Aske

Det er tiende år, at det bamsede rensdyr huserer på Idre Fjäll, og børnenes bedste ven skal naturligvis fejre sin runde fødselsdag.

Ungerne elsker at få et kram af Aske, der er Idre Fjälls rensdyr-maskot. Fold sammen
Læs mere
Foto: Judith Betak
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er bare det største. At køre lige ind i armene på et stort bamset rensdyr, når man lige har lært at styre skiene og kommer susende måske lidt for stærkt ned ad skibakken – og derefter få et stort Aske-kram efter sin første veloverståede slalomkonkurrence.

Næste: Oplevelser for hele famielien i Idre Fjäll

Det synes i hvert fald de mange små skiløbere på bakkerne i Idre Fjäll i Sverige.

De elsker skiområdets maskot – rensdyret Aske – som altid er med, når skiskolerne holder konkurrence den sidste dag. Og de mindste tror gladelig på Askes lynhurtige forklaring om, at lynlåsen i hans ryg naturligvis skyldes, at han skal kunne skifte til sommerpels!

I den kommende sæson er det ti år siden, at rensdyret Aske gjorde sin entré i Idre, og det vil naturligvis blive fejret efter alle kunstens regler, lover folkene i Idre Fjäll. Og alle børn skal da have en chance for at være med, så hver eneste torsdag inviterer Aske til ren-kalas.

Satser på Aske
Man satser nemlig på Aske – og børnefamilierne i Idre.

Og skiområdet er da også som skabt for hele familien. Endog de selvbevidste teenagedrenge, som ellers bare kan det der med skiløb, kan få gåsehud, når de kikker ned fra toppen af »Chocken« – Nordens stejleste sorte piste.

Hvor en sort piste skal kunne præstere en hældning på mellem 35 og 40 grader, kan »Chocken« prale af 47 grader. Og man kan se hele vejen ned.

Sorte, røde, blå og grønne
Idre Fjäll, som ligger ti km fra Idre by, har alpine bakker hele vejen rundt om det fladtoppede fjeld. For at gøre det overskueligt er skisystemet delt op i nord-syd-øst-vest, og i alle »verdenshjørner« er der lette grønne nedfarter, blandt andre »Dalarnas længste«, som er 2,8 km.

På nord- og østsiden af Idrefjeldet ligger de fleste nedfarter. Her er flere sorte og røde muligheder sammen med de lettere blå og grønne, og her kan man hver især vælge den sværhedsgrad, der nu passer, og mødes i bunden ved samme lift og følges op igen.

På vest- og sydsiderne findes det lettere skiløb med mest grønt og blåt og en enkelt rød piste. Det er her, skiskolerne holder til. Hytterne ligger på syd- og vestsiden af Idre.

Her er ski-ind og -ud. Vejene mellem hytterne ryddes ikke for sne, så man kan glide på skiene fra hoveddøren og ned til nærmeste transportpiste eller -lift, som fører videre til stolelifte op i systemet.

En snoet skovsti fører gennem Askes eget »land«. Han står selv som en megastor port, man kan løbe på ski under, og inviterer indenfor. Inde i »landet« kikker alle hans venner frem langs skisporet, og de kommer lige med en bemærkning, når man ski’r forbi.

Her kan man lege på ski over høje broer, og der er en trold, man kan løbe på ski igennem, samt grillpladser og en varmestue, hvis man har behov for en lille pause.

Lige ved siden af Askelandet ligger snowparken med hop og spring og udfordringer både på ski og snowboard for de større børn og barnlige sjæle.

Røget ørred – og vafler
Rundt om i skiterrænet er både varmestuer og grillpladser, hvis man selv har forsyningerne med. Ellers er der flere spisesteder rundt om i systemet.

Rigtig godt spiser man i »Vildmarksnästet«. Det er her, bagdelen af en udstoppet elg står op ad en væg, så det ser ud, som om dyret er gået gennem huset.

En røget ørred med tilbehør kostede i sidste skisæson 115 sek, og der var varme retter til ca. 120 sek.

Det mest hyggelige er helt sikkert Fäbodcaféet. Fäbod er de gårde, man byggede oppe i fjeldene og rykkede op i om sommeren, når kvæg, får og geder skulle græsse heroppe.

Gården har fået et nyt stort staldanlæg til hestene, der tager turister på kane- og rideture i sneen, og i det gamle beboelseshus er indrettet café, hvor der serveres den svenske »ski-nationalret« – varme vafler.

Men der er nok at vælge imellem. Der er en halv snes restauranter og caféer, og flere af dem har »take away«, hvis man foretrækker at spise hjemme i sin egen hytte.

Langt de fleste bor nemlig i hytter, men der er et enkelt hotel, »Pernilla Wiberg« eller PW, som det også kaldes, opkaldt efter den kendte tidligere skiløber, der er medejer af hotellet.

Sveriges sydligste same-by
At Idres maskot netop blev et rensdyr, er der en forklaring på. Byen er Sveriges sydligste same-by, og det skal man være opmærksom på, når man kører bil omkring byen i vintermånederne. Pludselig er skoven »levende«, og rener i flokke krydser vejen.

De færdes frit omkring, men er mærket, så ejerne ved, hvis der er hvis. Renerne søger som oftest sammen i store flokke og vandrer hundredvis i række og flok.

Som den flok, Aske oprindelig kom til Idre med, fortæller eventyret om ham. »I stedet for at æde sig fed i efteråret, som hans mor havde sagt, han skulle, ville han hellere lege med de andre renkalve. Men da de gjorde, som deres mødre sagde, de skulle, kedede han sig.

Pludselig mødte han et menneske, Fjällfina, som gerne ville lege, og han fulgte med hende hjem til Idre og kom væk fra flokken. Heldigvis fandt han sin mor igen, og heldigvis gav hun ham lov til at blive i Idre, hvis han bare huskede at spise sig tyk om efteråret«.

Og det har han husket. Det kan alle se. Blød og bamset er han, Aske. Hans navn betyder Måne på samisk. Og sikkert er det, at Aske vil lyse om kap med vinterfuldmånen, når børnene råber: »Hip, hip hurra - Aske!«

Næste: Oplevelser for hele famielien i Idre Fjäll