Her skal du spise tacos i Playa del Carmen

Taco’en er det foretrukne mellemmåltid i Mexico. Der er småboder overalt, men den taco, vi kender, har skiftet udtryk på sin rejse over Atlanten.

På bordet er der ekstra tilbehør, hvis vi vil have det. To stærke chilisaucer, en grøn og en rød, en tallerken med syltede strimlede kaktus (det er de kendte cowboy-kaktus dog og uden torne, og de smager glimrende) samt en frisk salsa af snittet tomat, løg, koreander og habanero – en ekstra stærk grøn chili. Fold sammen
Læs mere
Foto: Judith Betak
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

David Cruz spærrede øjnene op, da han første gang satte tænderne i en taco, som vi spiser dem i Skandinavien.

Læs også: Afslappet øliv på mexicansk

Han er uddannet kok fra Mexico City, og har ikke en eneste brugbar forklaring på, hvad der er sket med hans og mexicanerernes tacos på rejsen over først Det Caribiske Hav og derefter Atlanterhavet.

For de krumme, hårde taco-skaller med kødsovs og strimlet salat, som han blev præsenteret for i kæresten Annas hjemland, Finland, og som altid flintres i tusinde stykker, når man bider i dem, havde han kun set før i form af tilbehør til guachemole eller suppe.
Men til tacos? Nej, det var noget nyt.

David og Anna Cruz arbejder nu i Playa del Carmen, Yucatán-halvøens måske hyggeligste turistby. Som for en snes år eller mere siden blot var en søvnig fiskerflække med et par huse og en færge til Concumel, Mexicos største ø.

Nu er Playa del Carmen et mylder af små gader, små hoteller og nogle lidt større forretninger, barer og masser af spisesteder. Alt sammen i gaderne ned mod stranden. På den anden side af hovedvejen breder byen sig også. Heroppe bor de lokale, de mange, der med turismen har fået arbejde og en tilværelse her.

Familien Cruz så mulighederne. For tyve år siden åbnede de et opgraderet tacos-gadekøkken med »kød og ost på kulgrill« i byen. I dag har de fire El Fógon restauranter i Playa del Carmen, og her får man byens bedste Tacos, lover David og Anna Cruz.
Hun taler flydende spansk og viser mig op til den mest turistkendte af de fire El Fógon restauranter.

Den ligger på Avenida Constituyentes mellem 30. og 32. Avenida. En anden El Fogón ligger længere ude ved 40. gade, og en på den anden side af den store vej. Jo længere væk, jo færre turister blandt gæsterne. Men menukortet er det samme.

Væggene er festlig gule og pyntet op med et par håndmalede grise. Der er plastic-stole og borde, rent og fint men med en os fra kulgrillen.

Man kan altid lugte, om man har spist på El Fogón eller en af de andre taquerías. Og det selv om det ikke er meningen, at man skal sidde og hænge over maden i timevis. Her handler det om at få et hurtigt måltid.
Sidst på eftermiddagen gøres klar til Tacos al Pastor – kød på et stort spyd formet som en kegle af lag af svinekød og smurt med rigtig smør og familiens »hemmelige« kryderiblanding.
Kød og spyd placeres foran et lodret grillgitter, hvor der fyres med træ bag. Pastor-spyddet drejes foran de hede flammer, krydderierne gør kødet mere og mere rødt, inden det til sidst bliver mørkt og skæreklart. Man snitter kødbidder af fra ydersiden, og næste lag kan stege færdig.

Bag den lange disk, hvor der er flere kulgriller, har kokkene travlt med at fremstille andre grill-retter, men vi skal have tacos, og den billigste model, hvor taco-brødet, som selvfølgelig er det rigtige – en lille blød pandekage, man selv ruller om indholdet – er bagt af majsmel. De dyrere af hvedemel koster en peso ekstra.

Brødet smides på en stegeplade og drysses med lidt ost og varmes op, inden det fint afskårne svinekød fra spyddet lægges på den varme taco og nu smeltede ost og pyntes med et lille stykke frisk, stegt ananas og et drys hakket løg og frisk hakket koriander. Det er rigelig »grønt« for en mexicaner.

På bordet er der ekstra tilbehør, hvis vi vil have det. To stærke chilisaucer, en grøn og en rød, en tallerken med syltede strimlede kaktus (det er de kendte cowboy-kaktus dog og uden torne, og de smager glimrende) samt en frisk salsa af snittet tomat, løg, koreander og habanero – en ekstra stærk grøn chili.

Det smager af mere. Og et par stykker skal der til for at være et helt måltid. Men det kan nu ikke ryste et feriebudget. En taco af majsmel med pastor står i 8 pesos, som er lige under 4 kr.

Læs også: 5 gastropubs i London