Her serveres mad til mænd

Det smager godt, det mætter, og der er meget af det. En mand behøver ikke gå sulten fra bordet på storbyferien til den polske kulturby Krakow.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke, fordi man ikke kan få en salat, hvis man absolut gerne vil, men det polske køkken er nu engang mere skabt til hårdtarbejdende mænd og kvinder, der skal have noget solidt i skrutten, inden de atter skal i marken og knokle, end til storbyens BMI-optagede kreative klasse.

Læs også: 5 for mænd i Bruxelles

Så, indrømmet, det polske køkken er ikke raffineret, men det er ærligt og giver sig ikke ud for at være andet end – ja, mad.
Den gamle polske kongeby Krakow er på mange måder et spændende bekendtskab. Selv om både Anden Verdenskrig og den efterfølgende russiske besættelse førte store lidelser for befolkningen med sig, så slap selve byen nådigt. Den er et oplagt storbyferiemål for den kultur- og historieinteresserede: Her er bl.a. en smuk, gammel bykerne med en imponerende domkirke, et gammelt jødisk kvarter, kongeslottet og et af Europas ældste universiter.

Og netop universitet sætter sit præg på byen, der har 180.000 studerende – ud af en befolkning på 800.000. Det betyder, at der er et hav af små, hyggelige caféer og billige spisesteder over hele byen.
På vores tur til Krakow – som du kan læse mere om her i sektionen den 2. april – var vi rent madmæssigt på besøg i tre lande i én by. Og det inden for blot hunderede meter.

Marmolada
Køkken: polsk
Adressse: Grodzka 5
Prisleje: Forret ca. 25 kr., hovedret 50-60 kr.

Restauranten ligger lige ved den centrale plads i den gamle bydel, og det er vist mest turister, som kommer her.  Marmoladas ejere har flere reaturanter, hvor flagskibet Miod Malina gennem de seneste år har haft en Michelin-anbefaling. Marmolada er hyggeligt indrettet i en international stil og serverer både polsk, italiensk og fransk mad. Vi går dog efter det polske og lægger ud med en hvid borscht-suppe med pølsestykker og æg – en kartoffel-, creme fraiche- og hvidløgsbaseret variation af den klassiske rødebedesuppe.

En syrlig, men velsmagende oplevelse. Til hovedret vælger jeg pirogger – de små dejpakker – med champignon, bacon og hytteost. Oftest koges pirogger, men disse er stegt på panden, så de er sprøde og lækre. Det går derimod helt galt for mine rejsefæller. De bestiller den klassiske polske bonderet, Bigos, som er en sammenkogt ret af surkål, løg, svedsker, champignon og noget ubestemmeligt kød. Det var så surt, at de frygtede for emaljen på deres tænder. I flere dage efter havde de bigos på hjernen, så den gjorde bestemt indtryk. Og det ikke på den gode måde. Jeg var mæt, men de to bestilte dessert i forsøget på at overdøve den dårlige smag.
Info: marmoladarestauracja.pl

Balaton
Køkken: Ungarsk
Adresse: Grodzka 37
Prisleje: Forret ca. 25 kr., hovedret 50-60 kr.

Balaton ligger dør om dør med Marmolada, men det er en helt anden verden. Denne restaurant havde sin storhedstid i 1960erne, hvor den var stedet, man kom, hvis man var noget inden for kommunistpartiet. I dag er der god plads ... Indretningen er – ja, prunkløs, vil man vel kalde det, med helt enkle borde og stole. Det er som en rejse tilbage i tiden, også hvad betjeningen angår, men maden var dælme god. Efter bigos-incidentet bestilte vi alle en stor røsti-lignende sprødstegt kartoffelpandekage overhældt med en gullasch med oksekød og gulerødder. Dertil en »salat« bestående af strimlet hvidkål, gulerødder og agurker. Retten var virkelig velsmagende og så rigelig, at vi havde svært ved at spise op. En rigtig mandfolkeret, som – ledsaget af en halv liter øl (18 kr.) –  i en grad var et hit.
Info: balaton.krakow.pl

Chaczapuri
Køkken: Georgisk
Adresse: Grodzka 2
Prisleje: Forret ca. 25 kr., hovedret 50-60 kr.

Et rigtig hyggeligt sted, hvor portionerne var så store, at vi måtte levne alle mand. Jeg fik en skøn omgang krydrede kyllingestykker på spid med pommes frites, og en af mine ledsagere fik kæmpe portion krydret lammekød med en slags gnocchi til. Er man ikke til den tunge, polske mad, er Chaczapuri et godt alternativ, idet man her både kan få vegetarmad, fisk og et godt udvalg af salater.
Info: chaczapuri.pl

Læs også: Kromad i gourmet-klasse