Her risikerer du at få tynd mave

Britiske sundhedsmyndigheder fastslår i rapport, at britiske turister oftest rammes af turistmave i Egypten og ikke Indien, som almindeligvis antaget.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når ferierejsende går ned med diaré, kalder vi det ofte for Delhi Belly, men det skal vi ændre til Kairo qvickstep, for det er nemlig i Egypten og ikke Indien, at feriegæsterne har størst risiko for at blive syge.

Læs også: Sådan får du smadret din ferie

De britiske sundhedsmyndigheder anslår via undersøgelse af 24.322 laboratorieprøver mellem 2004 og 2008, at halvdelen af tilfældene skyldes salmonella. Smittestederne er oftest uhygiejniske restauranter og beskidte swimmingpools.

Undersøgelsen fastslår, at for hver 100.000 rejsende i Egypten, måtte 82 døje med dårlig mave. I Indien var der 65 tilfælde for hver 100.000 besøgende.

Også rejsedestinationer blev vurderet efter risiko i tre niveauer, og her kom Afrika, Mellemamerika, Mellemøsten og Asien ind som de mest risikable med risiko for maveproblemer.

De britiske sundhedsmyndigheder opfordrer rejsende til først og fremmest at vaske hænder ofte og være meget forsigtig med hvad man drikker og spiser. Og man opfordrer til øget samarbejde mellem myndigheder og turistbranche for netop at gøre rejsende opmærksom på farerne.

Antal tilfælde af diaré per 100.000:

Egypten - 81.92
Indien - 64.85
Thailand - 64.50
Pakistan - 60.16
Marokko - 40.32
Kenya - 40.10
Tunesien - 34.39
Caribien - 27.60
Mexico - 13.39
Malta - 8.59

Sådan undgår du dårlig mave

1. Skræl det - skræl selv frugten.
2. Kog det - spis mad, der er kogt eller stegt og serveres rygende varm.
3. Drop det - lad være med at spise maden, hvis den ikke er skrællet eller gennemvarm.
4. Vælge drikkevarer af kogt vand (f.eks. te eller kaffe), øl og surmælksprodukter af kendte mærker, og kun drikker vand fra forseglede flasker.
5. Undgå vand fra hanen og isterninger.
6. Undgå rå fødevarer som frisk salat, rå fisk, rå skaldyr og rå æg.
7. Undgå is, der ikke er indpakket.