Her kan du se nuttede dyrebørn

Små unger og store investeringer inviterer til en ny sæson i de danske dyreparker og zoologiske haver.

ZOO: Det myldrer med børn i primathuset. Den sorte gibbon, de gyldne løveaber, bavianerne og kejsertamarinen har alle fået unger i løbet af foråret. Og i girafhuset har en "lille" hangiraf set dagens lys. Fold sammen
Læs mere
Foto: zoo.dk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks sødeste isbjørn
SKANDINAVISK DYREPARK
Hvor: Nødagervej 67B, Nødager, Djursland

Han blev i løbet af ingen tid ikke alene hele Danmarks, men hele Verdens kæledægge, isbjørneungen Siku, som dyreparkens ejer, Frank Vigh-Larsen, måtte flaske op. Nu er han en stor unge, som boltrer sig hele dagen i sit eget anlæg, hvor han også kan få en svømmetur ved siden af de voksne isbjørnes. Kan man ikke komme til Djursland, kan man følge med på direkte web-cam på parkens hjemmeside.
Men der er flere dyrebørn i dyreparken. Små stribede vildsvin snøfter omkring, og rævene har fået hvalpe. Og for de to-benede dyrebørn har parken udvidet legepladsen med en 100 meter lang forhindringsbane, og der er importeret et kæmpe klatrebjerg i Tyskland.
Info: skandinaviskdyrepark.dk

Se en leopard i øjnene
REE PARK EBELTOFT SAFARI
Hvor: Stubbe Søvej 15, Ebeltoft

I januar i år skete det endelig. De sjældne afrikanske vildhunde fik hvalpe. De er nu vokset godt til og er kommet i lømmel-alderen og huserer med en enorm energi. De sorte bjørne har unger, og det har løverne også.
Men årets største nyhed venter lidt endnu. Den er først klar sidst i juni, når det første leopardanlæg i Skandinavien, hvor man kan kigge verdens farligste rovdyr i øjnene, åbner. Da flytter sjældne og truede nordkinesiske leoparder ind i et stort nybygget voliere, udspændt blandt træer og master. Anlægget bliver en del af parkens nye asiatiske område, Fu Yuan.
Info: reepark.dk

Unge nummer fem i abefamilien
RANDERS REGNSKOV
Hvor:  Tørvebryggen 11, Randers

I forrige uge opdagede dyrepasser Jan Nielsen, at der på maven af den voksne hunabe sad et lille kridhvidt ansigt og kiggede nysgerrigt frem. En ny lille columbusabe var kommet til verden - den femte i søskendeflokken i Afrka-afdelingen af regnskoven. Den lille ny er sund og rask, og storesøstrene er meget interesserede og står på spring for at få lov til at holde og passe den.
Anderledes barske er et andet af regnskovens nye dyr, nemlig komodovaranen, som flyttede ind i sit nye anlæg i januar. Den kan blive op  til tre meter lang og er verdens største øgle. Dens spyt har bakterier og en gift, der forhindrer blod i at størkne, så der skal kun et enkelt bid til for at dræbe selv store dyr.
Info: regnskoven.dk

De mest sjældne rovdyr
AALBORG ZOO
Hvor: Mølleparkvej 63, Aalborg

Rovdyrene holder flyttedag i Aalborg Zoo, hvor man er klar til at indvie et helt nyt moderne anlæg først i juni. Det skal nemlig huse de mest truede arter. Derfor må de afrikanske løver ud af haven for at give plads til de indiske.
Den indisk løve lever kun frit i Gir Forest i det nordvestlige Indien, hvor der kun er omkring 350 tilbage. Den indiske regering arbejder på at etablere andre skovområder med løver, men det kræver, at der kan hentes dyr fra i fangenskab, og dette avls- og bevaringsarbejde skal haven deltage i samarbejde med andre europæisk zoologiske haver. Den anden del af det nye anlæg bliver beboet af sumatra tigre, som kun lever frit i naturen på den indonesiske ø, og hvor man regner med, at der kun er mellem 400 og 500 tilbage.
Info: aalborgzoo.dk

Baby-boom hos løverne
GIVSKUD ZOO
Hvor: Løveparkvej 3 Givskud

Der er brøl og knurren i Givskud, især om lørdagen, hvor løverne fodres i det store indendørs anlæg. Der har været baby-boom i år. Før jul fødtes blandt andet et kæmpekuld med syv unger, og senest i marts blev der født unger, så der nu er 32 løveunger i alle aldre i Danmarks største løveflok.
Men der er også andre dyrebørn at opleve. Den sorte lemur har fået unge. Zebramangusten har unger. Den sorte hesteantilope, bisonen og eland og hjorteantiloperne har alle kid, ligesom de små klappegeder.
Info: givskudzoo.dk

Nye træer til chimpanserne
ODENSE ZOO
Hvor: Sdr. Boulevard 306, Odense

De bruger rigtig meget af deres tid på at klatre rundt eller bare sidde i dem, chimpanserne i træerne. Og når chimpanseøen nu ikke har ægte træer, men store placerede træstammer, der bliver slidt, må der med jævne mellemrum nye til. En stor kran har her i foråret hejst helt nye ind i anlægget, og chimpanserne er glade. 
I Odense er der også søde dyrebørn. Kattaerne, lemurerne med de stribede haler, har fået søde små, og inde hos rensdyrene er der små kalve.
Info: odensezoo.dk

Sov med hylende ulve
KNUTHENBORG SAFARIPARK
Hvor: Knuthenborg Alle, Maribo 

Det var på årets første dag, at girafungen blev født. En net lille fyr på 180 cm, hvilket jo ikke er særlig meget, når moderen Dora er over fire meter høj. Girafhannen er bare et af de mange dyrebørn, der venter i safariparken. Årets forskellige begivenheder er også planlagt, for eksempel er der familiefodbold på Elefantmarken 12. maj.
Årets nyhed er en nybyggerhytte, Ulvehytten, som lejrskoler eller familiegrupper kan leje og overnatte i med et ulvekobbel som nærmeste nabo.
Info: knuthenborg.dk

Når det bliver koldt igen
ZOO
Hvor: Roskildevej 32, København

Det myldrer med børn i primathuset. Den sorte gibbon, de gyldne løveaber, bavianerne og kejsertamarinen har alle fået unger i løbet af foråret. Og i girafhuset har en "lille" hangiraf set dagens lys.
Haven har fokus på sundhed og motion og inviterer til landets sjoveste børneløb 6. maj kl. 8. Da har børnene løbesko på og så af sted på den to kilometer lange rute forbi elefanter og savannens dyr.
Men den største nyhed gemmer zoologisk have til det bliver koldt igen - på alle måder. I efteråret åbner et nyt kompleks, Den Arktiske Ring, med et nyt frianlæg til et af havens mest populære dyr, isbjørnen. Foruden de hvide bamsers område vil der også være anlæg til sæler og et nordatlantisk fuglefjeld til søpapegøjer, lomvier og alke.
Info: zoo.dk