Her kan du se hvaler helt tæt på

Sidste weekend strandede to kaskelothvaler på Henne Strand i Vestjylland. Forskerne arbejder nu på at finde ud af hvorfor. Se også andre steder, hvor du kan opleve de store dyr helt tæt på - i Danmark og udlandet.

Rejseliv guider dig til tre steder, hvor du kan opleve hvaler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Knut Snare / Scanfoto

HVALOPLEVELSER I DANMARK
Hvor: Svendborg, Aarhus og Kerteminde
Hvilke hvaler: Hvalskeletter og levende marsvin
Hvornår: Er åbent dagligt året rundt
Info: naturama.dk, naturhistoriskmuseum.dk, fjord-baelt.dk

Det sker med jævne mellemrum, at en hval forvilder sig ind på dansk landjord. Typisk fordi, at den er syg, eller fordi dens indre kompas har navigeret forkert.

Hver eneste gang, det hænder, strømmer nysgerrige sjæle til - senest i weekenden. Vi vil se, røre og beundre. Hvalen er nemlig forbundet med mystik for manges vedkommende, og de fleste af os kender den da også bedst fra film og naturprogrammer i TV. Der er dog flere steder i Danmark, man kan komme helt tæt på det enorme dyr eller opleve de små danske hvaler.

»Havets Giganter« hedder en udstilling i Naturama i Svendborg. Her kan man dykke ned i en undersøisk verden blandt Danmarks største samling af hvalskeletter og afstøbninger. Badet i et blåt lys, der næsten kan trigge hjernen til at tro, at du er under havets overflade, går du på oplevelse blandt naturtro spækhuggere, marsvin og andre skabninger fra dybet. Det er også her, du finder Naturamas største attraktion; Skelettet af den sejhval, der strandede på Tåsinge tilbage i 1955.

Naturhistorisk Museum i Aarhus byder også på hvaler. Brug en eftermiddag på at kigge skeletter og blive klogere på alverdens af slagsen og hvilke farvande, de færdes i. Se afstøbningen af en kaskelots hale eller skelettet fra en strandet vågehval. Det vil give dig en fornemmelse af, hvor store dyr, der er tale om.

Freja, Eigil og Sif. De tre navne tilhører hovedattraktionerne i Fjord&Bælts i Kerteminde – stedets marsvin. Ikke gnaverne, men hvalarten. De delfin-lignende småhvaler opholder sig i et 4 mio. liter stort havnebassin, hvor de indgår i et forskningsprojekt, der skal give mere viden om hvalarten.

Info om hvalerne: De to strandede hvaler i Henne er kaskelothvaler. Kaskelothvalen er verdens største tandhval. Det vil sige, at den har tænder i modsætning til den anden hvalgruppe, bardehvalerne. Han-kaskelotten kan være op til 18 meter lang, veje op til 57 ton og blive 70 år gammel. Der er cirka 1,9 millioner kaskelothvaler på verdensplan, og de laver i alle farvande. De seneste 100 år er der strandet 52 kaskelothvaler i Danmark.

Foto: Erik Luntang.

OPLEV ALLE WILLYS VILDE VENNER
Hvor:
Lofoten, Norge
Hvilke hvaler: Spækhugger
Hvornår: fra november til februar
Info: tysfjord-turistsenter.no

Der er åbenbart noget med sort-hvide dyr, som end ikke det drabelige engelske navn »Killer Whale« – dræber hval – kan ændre. Den sort-hvide spækhugger gik i millionvis af hjerter med »Befri Willy«-filmene i 1990-erne. Og da medierne efterfølgende fandt filmens hovedrolleindehaver, spækhuggeren Keiko, under kummerlige forhold i et akvarium i Mexico City, blev en storstilet befri-Keiko-kampagne iværksat.

Penge blev indsamlet, og Keiko blev fragtet til Island i 2002, hvor han blev trænet til at begå sig i det fri. Iført en satellit-sender blev han sat fri i 2002, men det viste sig, at han manglede den sociale adfærd og ikke magtede at blive en del af de vilde spækhuggere, der færdedes i farvandet. Han fulgte heller ikke et normalt adfærdsmønster, når han dykkede efter føde.

Keiko, som på japansk betyder den heldige, var heldig. For da han søgte mod Norge og igen søgte menneskelig kontakt, blev forsøgene på at sætte ham fri endelig opgivet, og han kunne leve sin sidste tid i en norsk fjord, hvor han blev fodret og tilset. Han døde i december 2003 af en lungebetændelse 27 år gammel.

Om det er Keiko, der har tiltrukket andre spækhuggere tæt til Norge, vides ikke. Men i flere år har de smæsket sig i norske sild syd for Lofoten. For i de senere år har mængden af sild været dalende, men heldigt for hvalsafari-firmaerne har spækhuggerne i stedet fået smag for laks og makrel, der også findes i fjorden.

Spækhuggerne kan især ses ved Tysfjord og Vestfjord mellem Lofoten, Narvik og Bodø og kan opleves på hvalsafari i gummibåd.

Info om hvalerne: Spækhuggeren er ikke bare en hval, men også den største af de ca. 35 delfinarter i verden. Den findes i alle jordens have, fra de isnende arktiske til de varme tropiske have. Hannerne kan blive op til 9,5 meter lange og veje over 6 tons.

Man kan også opleve hvaler om sommeren ved Lofoten. Fra Andenes er der hvalsafarier, hvor man kan opleve især kaskelothvaler og vågehvaler fra midt maj til september.

Foto: HO.

NYD HVALERNES OPVISNING FRA KYSTEN

Hvor: Kap-provinsen, Sydafrika
Hvilke hvaler: Sydlige rethaler og pukkelhvaler
Hvornår: Fra juni til november
Info: southafrica.info

På den sydlige spids af Afrika, der hvor to af verdens største oceaner – Det Indiske Ocean og Atlanterhavet – mødes, findes et af de steder i verden, hvor det er lettest at se hvaler. Her passerer flokke af pukkelhvaler, og det er her, størstedelen af verdens bestand af sydlige rethvaler føder deres unger.

Hvalerne har givet navn til en turistrute, »Cape Whale Route« som strækker sig 900 km langs Western Cape kysten fra Doringbaai nord for Cape Town til udmundingen af Storms River i Tsitsikamma National Park vest for Port Elizabeth. Men man kan også se hvaler op langs den mindre turistbesøgte Eastern Cape-kyst op til East London.

De sydlige rethvaler søger om vinteren fra det iskolde Antarktis til varmere vand tæt ved Sydafrikas kyst, hvor de tilbringer fire-fem måneder med at parre sig og senere føde og opdrætte ungerne. Der er selvfølgelig sejlende hvalsafarier for turister, men man kan direkte fra kysten nyde de store dyrs rå magt og elegante vandakrobatik, når de for at vise styrke rejser sig over vandet og kaster sig ned igen i et bragende plask.

Hvalerne søger ind i bugternes stille vand, og Laberts bay, Mossel Bay, Elands Bay er bare nogle af de byer, der har slået sig på »Whale Watching«. Byen Hermanus i Walker Bay regnes imidlertid for at være verdens bedste sted at kigge hvaler fra landjorden, og byen holder »Whale-Watching festival« hvert år i september.

Info om hvalerne: Den sydlige rethval er en art af rethvaler, som hører til under bardehvalerne. Hvalerne lever især ved kysterne omkring Argentina, Austalien og Sydafrika. Den bliver op til 18 m lang og vejer 80 tons. Bestanden er ca. 3-5.000 individer omkring Sydafrika i sæsonen.

Pukkelhval tilhører også bardehvalerne. Den bliver omkring 15 meter lang og vejer omkring 30 tons. Pukkelhvalen findes over det meste af verden, også af og til i Danmark. Brydeshval dukker ind imellem op, og det kan ske året rundt, mens det er sjældent, at spækhuggeren ses langs kysten.

Foto: Luis Robayo.