Her finder du det ægte Bali

Smukke koralrev, bølgende rismarker og majestætiske vulkaner. Alt dette pakket ind i hvide sandstrande på en ø, der er mindre end Sjælland.

De morgenfriske kan opleve solopgangen ved den aktive vulkan Mount Batur. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange kender allerede Bali for strandene og nattelivet, men kradser man lidt i overfladen, gemmer der sig et utal af oplevelser og en imødekommende lokal befolkning.

Læs også: Smuk vandring i Vietnam

Rejseliv tog en tur rundt med en lokal guide, Anwar, for at finde de specielle steder, som guidebøgerne sjældent fortæller om.
Her er hans favoritsteder i byerne Seminyak og Ubud.

Seminyak

Designerbutikker og natklubber
Tidligere var det Kuta Beach, der var turistcentrum på Bali. Det er det stadig for mange, men den nedslidte bydel har fået en nyere og smartere lillebror mod nord ved navn Seminyak. Her er designerbutikker, natklubber og gode billige overnatningsmuligheder tæt ved stranden. Det er suverænt Balis mest vestlige område, og de hippe natklubber og butikkerne med designertøj ligger side om side. Tøjmærket Uluwatu er lokaldesignet og -produceret og er blevet landskendt i hele Indonesien, som Bali hører til. De har butikker flere steder på Bali – også en i Seminyak. Den ligger på hjørnet af Jl. Laksmana og Jl. Kayu Aya.

God mad og billigt logi
Et par af Anwars restaurant-anbefalinger, der skiller sig ud fra mængden og serverer god, lokal mad er Made’s Warung og Warung Ocha (Jl. Seminyak 66 og 52). Priserne begynder fra 20 kr. for et måltid Nasi Goreng (stegte ris med grønsager og eksempelvis svinekød eller fisk). Om aftenen er Santa fe et godt bud. (Jl. Abimanyu 11A), og det kan være et pusterum fra de technospillende natklubber. Der er rigeligt med steder at bo i Seminyak, men svært at finde et billigt, godt hotel. Tune hotel (Jl. Arjuna , Villa Coco.) lidt syd for Seminyak i bydelen Legian er dog både godt og billigt. Her kan man få et dobbeltværelse til 90 kr. med mulighed for at tilkøbe morgenmad for 10 kr, aircondition for 20 kr. eller trådløst internet for 20 kr.

Lokale markeder
Hvis man virkelig vil møde de lokale, er markedet Pasar Tamin Sari på Jl. Tangkuban Perahu en kilometer syd for Seminyak værd at besøge. Enhver by har sin Pasar Sengol, som oversat betyder »skubbe-marked«. Her ligger mad- og tøjboder så tæt pakket, at man, i ordets bedste forstand, må møve sig frem mellem de andre handlende. Det er en sjov oplevelse og en god måde at møde balineserne på. Balis største Pasar Sengol ligger i Denpasar og hedder Kumba Sari, men Anwars favorit hedder Kreneng. Her kan man spise sig mæt for under 15 kr. og få en snak med de lokale på markedets gadekøkkener.

Ubud

Ren afslapning
Trænger du til et par dage væk fra Seminyaks hektiske tempo, så er Ubud det rigtige sted at flade ud. Her er masser af natur, som kan opleves på mountainbike, i båd eller på gåben. Ubud er tæt på de store vulkaner i nord, og herfra udgår ture til Mount Batur, hvorfra man kan se solen stå op fra vulkankraterets kant. En bil med chauffør koster 250 kr. for en hel dag, men vær sikker på at få fat i en guide til Batur allerede i Ubud. Mange uofficielle guider forsøger at narre penge fra turisterne. Hvis man helt vil slippe for turisterne i Ubud, kan man møde de lokale unge over et spil pool i poolbaren »Bale Ubud« (sydlige ende af Jl. Hanoman, overfor Circle K) Borde koster 12 kr.

En anderledes grisefest
En af balinesernes kulinariske specialiteter findes også i Ubud, og bedst i Warung Ibu Oka (Jl Suweta overfor Ubud Palace) Her serveres helstegt pattegris, som henleder tankerne på en dansk grisefest. Den lidt mere eksotisk krydrede gris er elsket af turister såvel som balinesere, og hver dag ved middagstid er der kø langt ud på gaden for en tallerken »Babi Guling Spesial« og en forfriskende flaske lokal iste, Tehbotol.

Økologi og yoga
Hvis man vil passe på sig selv efter vilde nætter i Seminyaks natklubber, er der yoga, massage og velvære i Ubud. Man sagtens bruge flere dage her i sundhedens navn. Især The Yoga Barn (Jl Gunung Abang) byder alt fra traditionel yoga til kampsport, dans og meditation. Halvanden time koster 65 kr., men bliver billigere, desto flere kurser man tilmelder sig. Samme firma driver også Kafe på jl Hanoman 44b, som serverer lokalproduceret økologisk mad.

De lokales kaffebar
Anwar fortæller, at den bedste måde at møde lokale balinesere på er at spørge efter en »Dakochan« eller »Dagang Kopi Chanti«, som oversat betyder »lille smuk kaffebutik«. Her holder ungdommen til, men det er dog kun i Balis nordlige byer. Dakochanen i Singaraya, Balis tidligere hovedstad, er den bedste. I det sydlige Bali har vesten gjort sit indtog, og Balis unge bruger tiden uden for den lokale kiosk, Circle-K, på deres scootere.

Se også: Guide til 5 oplevelser i Tobago