Her får du wellness på Bali

Bali er den perfekte feriedestination, hvis man drømmer om at boltre sig i sundhed og skønhed. Vi guider her til fem forskellige wellness-steder på den lille indonesiske ø.

Cantika Spa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Skytte

1. Den klassiske

Hvad: Klassiske behandlinger til hud, hår, negle og ømme muskler i en prisklasse, hvor alle kan være med. En times massage koster eksempelvis lidt over 100 kr. og en manicure lidt under 100 kroner.
Hvor:
Esthetic Day Spa, Jati, Seminyak.
Info:
estheticasia.com

Med en øm og sammenfoldet krop efter et døgns flyvetur træder jeg ind på Esthetic, der ligger ved stranden på den balinesiske sydspids ikke langt fra lufthavnen. En liflig duft af æteriske olier blandet med røgelse rammer min næse, mens jeg bladrer i menukortet. Her er alt fra ansigtsbehandlinger med naturprodukter som tang og aloe vera til mani- og pedicure til voksning og massage med varme sten, og jeg har mest lyst til at bestille en af hver.

Jeg vælger en times helkropsmassage, og massøren følger mig hen til massagerummet, hvortil der hører eget bad, bløde badekåber og en spøjs engangtrusse, der fungerer som eneste påklædning. Blide toner fra højtaleren sætter den helt rigtige stemning af velvære og afstresning.

»Strong or soft massage, miss?«

Flykroppen vælger den hårde, lægger sig til rette på briksen og sukker dybt et par gange.

Esthetic har afdelinger i tre strandbyer, og efter en lang dag i bølgerne vil trætte surferskuldrer være taknemmelige for en traditionel blid balinesisk massage. Vælger man som jeg stranden som første stop på ferien, vil man formentlig sætte pris på wellnesscentrets behandlinger til solskoldet hud.

2. Den luksuriøse

Hvad: Desa Sani. Børnevenligt luksusresort med saltvandspool, yogastudier, massager, sund mad og mulighed for privattimer i både yoga og meditation. En af resortets hytter koster omkring 1000 kroner per nat. Man kan også vælge at bo i nærheden til en tiendedel af prisen og komme og bruge resortets faciliteter. En yogatime koster 70 kroner.
Hvor:
Jl. Subak Sari 13, Canggu, nord for Kuta.
Info:
desaseni.com

Wellness-resortet Desa Seni tæt på surferstrandene ved Canggu og Seminyak er som et lille, uvirkeligt drømmeland. Blødt græs under tæerne, farvede lamper og blomster strøet ud over hele området, venlige tjenere, der med det samme opdager, hvis du hopper i saltvandsswimmingpoolens turkise vand og sørger for et håndklæde og et glas vand.

Daglige yogaklasser i smukke, åbne studier, luksuskropsbehandlinger og en restaurant, der byder på sunde smoothies, eksotiske frugter og retter, der får tænderne til at løbe i vand hos både vegetarer og kødelskere.

»Good morning, how are you?« smiler en af tjenerne, og jeg må ærligt indrømme, at jeg har det ret fantastisk her midt i trygge, nemme Desa Seni på vej mod dagens første yogaklasse med en af mine yndlingsyogalærere Tara Judelle. Hun guider en vidunderlig, sveddryppende klasse, der rundes af med meditation og afspænding. Dufte og lyde står helt skarpe, og jeg ikke så meget som skænker verden udenfor en tanke.

Efter yogatimen sænker mig ned i poolen, flyder rundt på ryggen og stirrer op i den blå himmel og rundt på palmerne.

This template (BMLinkBundle:Block:link_box.html.twig) should be overridden!

3. Den terapeutiske

Hvad: Bodyworks Healing Centre. Terapeutiske, dybdegående bindevævsmassager, traditionelle balinesiske afslapningsmassager, blomsterbade. Ro og velvære midt i travle i Ubud. Til Bodyworks er der også tilknyttet yoga, et retreatcenter og et ashram.
Hvor:
Jl. Hanoman 25, Ubud
Info:
ubudbodyworkscentre.com

Ubud er Balis slaraffenland for wellness, sundhed og selvforkælelse. Går man som turist på de mest populære gader, tilbyder lokale kvinder massage til en flad 50’er, og der er ikke mange meter mellem de forskellige spa- og wellnesscentre i alle prisklasser. Et af dem er Bodyworks, der ligger som en fredfyldt oase midt på turistgaden Jl. Hanoman.

Efter at have vandret rundt på den hektiske gade fyldt med scootere og fristende butikker, reagerer mit nervesystem øjeblikket på at komme ind i det tempellignende område, hvor lydbilledet er rindende vand og fuglefløjt, og hvor luften føles ren og sprængfyldt med liv og energi fra de grønne planter og de røde hibiscusblomster.

Familien Ketut Arsana, der i 1987 åbnede Bodyworks til traditionel healing til de lokale, bor her stadig, og jeg hilser på både legende børn og en smilende, tandløs gammel mand, der sidder i skrædderstilling og spiller på et xylofonlignende instrument.

Efter en himmelsk times forløsende bindevævsmassage bliver jeg ført hen til et afslapningsområde med bløde puder og en hængekøje, hvor jeg får serveret ingefærte og udskåret papaya med lime. Inden jeg med en krop, der føles fri, levende og blød, finder tilbage til hovedgaden.

4. Den naturlige

Hvad: Cantika Spa. Naturlige produkter og behandlinger i nærheden af Ubud. De tre steder er meget forskellige og kan sagtens bære et besøg hver. Cantikas produkter sælges rundt omkring i byen og kan varmt anbefales. En ansigtsbehandling koster cirka 90 kr.
Hvor:
Cantika gør ikke meget ud af skiltning, så hold godt øje, når du kommer gående eller kørende på din scooter. Eller spørg. 1. Jl. Sok Wayah 2. Jl. Katik Lantang 3. Penestenan Kelod.
Info:
indoline.net/santika

Vejen til Cantika går gennem panggrønne rismarker i udkanten af Ubud. I det hele taget emmer alt omkring Cantika af natur. Ingredienserne til skønhedsprodukterne vokser i haverne omkring massagestolene, aloe vera, ingefær, hvide og lyserøde frangipaniblomster og pandanblade.

Jeg læner mig tilbage i den bløde massagestol og lader blikket bevæge sig ud over rismarkerne, får lyst til at knibe mig selv i armen, men lukker i stedet blidt øjnene i og lader Ketut gå i gang med den ansigtsbehandling, jeg har bestilt.

Mens en af ansigtsmaskerne arbejder, går hun i gang med at massere mine fødder og underben. Også skuldre, nakke og hovedbund får en kærlig omgang, inden hun vender tilbage til mit ansigt.

Oplevelsen afsluttes med en kop sød ingefærte og for mit vedkommende købet af en af de økologiske ansigtscremer, som blev brugt til behandlingen.

Tilbage på den lille sti i rismarkerne vandrer jeg videre til restaurant Sari Organik, hvor jeg bestiller en kokosnød og med et afslappet smil og sænkede skuldre nyder solnedgangen over palmerne.

This template (BMLinkBundle:Block:link_box.html.twig) should be overridden!

5. Den spirituelle

Hvad: The Yoga Barn. Topklasse yoga, meditation, chanting, sund mad og ayurvedabehandlinger. Samt en butik med yogaudstyr, bøger, smykker, røgelse og tøj. Yoga Barn får ofte besøg af verdens mest kendte yogalærere, så hold øje med hjemmesiden. En abhyangamassage koster 160 kroner.
Hvor:
Jl. Raya Pengosekan, tæt på Monkey Forest.
Info:
theyogabarn.com

The Yoga Barn i Ubud tiltrækker året rundt horder af yogaglade turister fra hele verden. Udover de smukke, åbne yogastudier med palmeudsigt og en hyggelig udendørscafé med rawfood, detoxte, grønne juice og smoothies, huser The Yoga Barn et område tilegnet den østlige sundhedsvidenskab ayurveda med forskellige behandlinger til at skabe balance i krop og sind.

Jeg vælger en beroligende »abhyanga« og bliver placeret i en blød stol og får fødderne sænket ned i et vandbad med friskplukkede blomster. Min massør, Dirga, giver mig et glas vand med citrongræs og et skema med spørgsmål om blandt andet hudtype, fordøjelsesmønster og stressniveau, så han kan målrette massagen til min kropstype.

Så hæver Dirga hænderne over mig og synger et mantra, inden han med varm olie masserer hele min krop. Bevægelserne er repetitive og rolige, og jeg svæver et behageligt sted mellem vågen og sovende, indtil han alt for hurtigt med blid stemme oplyser, at massagen nu er slut.

Jeg får en kop te med honning, og da jeg sætter mig ned i den bløde stol, er det, som om mine sanser er skærpet en anelse. Planternes grønne farve virker nærmest lysende og knitrende af liv. Jeg er helt til stede.