Her er verdens mærkeligste mad

Gæret hoppemælk og stegt flodsvin er et par af de mere specielle nationale retter. Se hvad der diskes op med rundt om i verden.

Trung Vit Lon - serveres i Vietnam - er rådne andefostre. Først sippes hviden ud og derefter pilles ægget og andefostret, hvor benene fortsat er bløde, spises til sidst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Trung Vit Lon avlxyz/Flickr.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad der smager godt, har vi lært - og hvad der en delikatesse er ofte både lokalt og nationalt bestemt.

Læs også: Delikatesser du kanaf

En lækkerbisken kan være det modsatte på den anden side af grænsen - Tænk bare på svenskernes surstrømning og nordmændenes lutfisk.

Modsat kan vores broderfolk nok også finde en eller anden dansk specialitet, som de nødig lægger gane til.

Det internationale site, Hotel and Resort Insider, har kikket verden rundt og fundet en række af de nationale retter og specialiteter, der berettiger betegnelsen: meget mærkelig mad.

Shirako - serveres i Japan
- Kogt mælke
Ordet shirato betyder "hvide børn" på japansk. Og der er vel på en måde tale om "børn", eller rettere sagt "halve" fiskebørn, for retten laves af kogt mælke - sperm fra hanfisk.
Retten, som har en cremet substans, regnes blandt favoritterne ved en japansk middag.

Trung Vit Lon - serveres i Vietnam
- rådne andefostre
Hvor gammelt andeægget skal være, før det når delikatesse-stadiet, varierer fra landsdel til landsdel - og også over grænsen, for de kogte rådne andeæg nydes også i nabolandet Kina. I den nordlige del af Vienam foretrækker man befrugtede æg med en næsten fuldt udviklet kylling i. Ægget koges, og man spiser det direkte af skallen. Først sippes hviden ud og derefter pilles ægget og andefostret, hvor benene fortsat er bløde, spises til sidst.

Lutefisk - serveres i Norge
- Fisk i soda-kalk-lud
Retten er også udbredt i Sverige, der hedder den lutfisk. Fremstilles af lufttørrede torsk, som har ligget nogle dage i en kalk-soda-lud. Derefter udblødes fisken fire-fem døgn i ferskvand. Fisken får en gelé agtig konsistens - og den lugter ganske forfærdelig. Spises kogt og serveres som oftest med kogte kartofler, ærtepuré og bacon.

Airag - drikkes i Mongoliet
- Gæret hoppemælk
Drikkens største kvalitet er, at den indeholder alkohol. Men mongolerne selv, kan formentlig godt lide smagen af den gærede hoppemælk, som de skal røre i tusindvis af gange dagligt, mens den fremstilles, for at den kan få den rette konsistens og indhold at kulsyre. Selv siger de, at drikken kan ordne vejrtrækningsproblemer og tuberkulose og få gang i fordøjelsen. I alkoholstyrke ligger airag et sted mellem øl og vin.

Capybara - serveres i Brasilien
- Stegt flodsvin
Dyret er nu ikke et svin, men en haleløs gnaver - og en af de største af slagsen. Kan blive op til 130 cm lang og veje op til 66 kilo. Kapivar, hedder den på dansk. Capivara kaldes den også på portugisisk og carpincho på spansk. Lever i sumpede egne i Sydamerika og har svømmehud mellem tæerne. Da europæerne først så den, kaldte de den en fisk. Derfor blev den en utrolig populær, da europæerne og deres katolske kirke efterfølgende forlangte, at man ikke spiste kød på fredage. Kødet marineres med hvidløg, løg, peber, laurbærblade og eddike i fem timer inden det steges til en sammenkogt ret.

Boshintang - serveres i Nord- og Sydkorea
- Suppe med hund
Den krydrede suppe skulle være god for viriliteten, hedder det. Boshintang er en af de mest udbredte retter med hundekød, som man avler udelukkende til formålet. Hundekødet koges med forårsløg, dropwort, de lokale perille blade og stødt perilla frø.

Se også: "Noma-kokken er som en hund"

LÆS MERE