Her er verdens korteste flyrute

500 gange forskel i tid er der mellem mellem verdens korteste og verdens længste flyrute, som i øvrigt lukkes til efteråret. Se de fem korteste og længste flyruter.

Foto: Iris

Der er flyrejser, der kræver både støttestømper og stakkevis af bøger - og så er der dem, hvor man dårlig kan nå at spænde sikkerhedsbæltet.

Se verdens korteste og længste flyruter på næste side

1.135 minutter eller bare 2 minutter, det er den tid henholdsvis verdens længste og verdens korteste flytrute tager.

Hvor det tager næsten 19 timer at flyve mellem Singapore og New York - over 15.000 kilometer - tager turen mellem de to små Orkney-øer: Westray og Papa Westray bare to minutter. Det er den officielle flyvetid i ruteplanen for den 2,8 kilometer lange rute, hvor man med god vind faktisk kan gøre turen på kun 47 sekunder.

Nu har Singapore Airlines taget højde for passagerkomforten under de mange timer om bord på deres virkelig lange ruter - selskabet flyver også verdens næstlængste til Los Angeles - og har indrettet flyvet en Airbus A340-500 udelukkende med business class om bord. Andre passagerer må flyve de to ruter med selskabet andre fly, som har et stop undervejs i henholdsvis Frankfurt og Tokyo.

Delta Airlines får verdens længste rute
Men denne beslutning er samtidig blevet det direkte flys endeligt.

Flyv med på verdens korteste flyrute - se videoen

Den økonomiske krise kunne ses i antallet af forretningsrejser og passagerer på business class. De daglige afgange på ruterne blev til nogle gange om ugen - og for nogle måneder siden meddelte Singapore Airlines, at man i slutningen af november lukker den direkte rute til New York og måneden før ruten til Los Angeles. Planen er at returnere til Airbus som led i et større køb af yderligere fem A380 megafly og 20 A350 flyv.

Efter november er verdens længste flyrute to timer kortere end i dag, medmindre nye ruter er åbnet i mellemtiden. Da er det Delta Airlines, som har rekorden med 16 timer og 55 minutter for turen fra Johannesburg til Atlanta.

Mens verdens korteste rute formentlig stadig findes i skotsk farvand og er den under to minutter korte tur mellem de to Orkney øer: Westray og Papa Westray.

Læs også: Rekordlavt antal flyulykker i 2012 

Læs også: 6 gadgets til den lange flyrejse

Se verdens korteste og længste flyruter på næste side