Her er verdens 10 farligste turistmål

Se ti af de steder i verden, hvor flest turister kommer til skade, eller i værste fald slår sig ihjel, når de vil overvinde frygten og mærke suset.

Turister på Kilauea risikerer både glødende lava og giftige vulkandampe. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Everything that kills me makes me feel alive,« lyder det i One Republics iørefaldende omkvæd i sangen »Counting Stars«.
Og det er lige det, det handler om, for rigtig mange turister, når de giver sig i kast med halsbrækkende udfordringer. At komme tæt på det farlige, selv prøve det - og overleve det.

Rejsesitet Travelnews.au har samlet en række attraktioner og naturfænomener, som turister valfarter til i stor stil for selv at opleve.
Her er ti af dem:

Yosemite National Park
Half Dome hedder bjergpartiet i den amerikanske nationalpark, som rejser sig dramatiske 1.500 meter over Yosemite-dalen.
Half Dome er en legende blandt vandrere. Den besværlige bestigning tager en hel dag, og de sidste 120 meter er en næsten lodret stigning, hvor der er monteret metalkabler, som bestigerne kan bruge som hjælp for at komme op.
Det er på denne del af turen, de fleste ulykker sker. Omkring 60 personer er registeret omkommet på Half Dome. Alene I 2011 døde tre vandrere. To af dem blev skyllet væk af farlige vandmasser under bjergsiden. Og det er ikke kun faldulykker, der er farlige. Der er også vandrere, som er ramt af lyn under deres forsøg på at nå toppen.

Hawaiis vulkaner
Det er ukontrolable kræfter og energiudladninger, så man næsten ikke kan forstå det, når en vulkan går i udbrud. På Hawaii ligger verdens mest aktive vulkan, Kilaluea i Hawaii Volcanoes National Park. Her har man i perioden 1992-2002 registreret 40 dødsfald og 45 alvorlige uheld. I 2007 besluttede parkmyndighederne, efter at tre mennesker var omkommet, at forbyde cykelture på vulkanen.
Denne turistaktivitet er dog genåbnet. Nu køres turisterne til toppen af vuklanen, hvor cyklerne udleveres til cykelturen ned igen. Ud over risiko for at miste kontrollen og styrte på grund af for meget fart, kan turisterne risikere at blive ramt af brændende lava og indånde giftige vulkangasser.

Colorado River
Floden og flodsystemet er et af de mest populære i USA. Her er fine forhold for white river rafting, og der er utallige raftingfirmaer og turister på floden - med tilsvarende høje tal for uheld, skader og dødsfald, når rafting-turisterne presser sig selv og båden til det yderste.
2014 var et af de sorte år på floden med 15 dødsfald på syv måneder. Colorado Parks and Wildlife Department siger, at det skyldtes ekstraordinære vandmasser på grund af smeltende sne fra højereliggende områder. Men man tilføjer, at alkohol og manglende erfaring i rafting var medvirkende årsag til de mange uheld.

Skelling Michael
Den lille og stejle klippeø Skelling Michael ligger godt 15 km ud for County Kerrys på Irlands sydvestkyst. Øen har siden 1996 været UNESCO-verdensarv på grund af øens gamle kloster, som ifølge beretningerne blev grundlagt i 588 og overlevede adskillige plyndringer af vikinger. Første skriftlige omtale af klostret er fra 823. Et nyt kapel blev bygget omkring år 1000. En mere end tusinde år gammel trappe med 600 trin snor sig op ad klippen til klosteret - en ofte glat, ujævn og ustabil tur.
Efter to dødsfald i 2009 blev sikkerhedsforholdene diskuteret, men der blev ikke opstillet gelændere, og det er fortsat en farefuld opstigning.

New Smyrna Beach
Hajangreb på badegæster er for de fleste noget, man mest kan komme ud for i Australien. Men det er faktisk en strand i Florida i USA, som har verdensrekord i haj-angreb målt pr. kvadratkilometer strand.
I perioden fra 2004 til 2013 er der registreret næsten 300 hajangreb ved stranden. Men modsat hajangrebene i Australien er disse ikke så alvorlige.
På New Smyrna Beach er det unge tyrehajer, som er kendt for at snappe efter intetanende badegæster.

Kokoda Track
Den 96 kilometer lange rute tværs gennem den østlige ende af Papua New Guinea over bjerge, gennem jungle og over rivende floder er kendt fra Anden Verdenskrig. Her kæmpede australske og japanske soldater i over et halvt år fra juli 1943.
I dag opsøges Kokoda Track af vandreturister. Især australske turister, som på den måde ønsker at hædre deres landsmænd, der mistede livet her. Men seks nutidige australske vandrere har mistet livet på ruten, og op mod et halvt hundrede vandreturister er kommet til skade og måtte reddes ud med helikopter.

Death Road
Dødens vej i Bolivia er en klassisker blandt de hårrejsende turistaktiviteter. Hvert år mister op til 300 livet på den nordlige Yungasvej fra La Paz til Coroico i Yungas-regionen.
Den cirka 64 kilometer lange vej tiltrækker cykelturister i stor stil, og en del vandrer også turen. Op mod 25.000 cyklister giver sig hvert år i kast med den smalle vej med hårnålesving uden autoværn - men med masser af kors, som markerer, at her har endnu en mistet livet.

Mont Blanc
Det kaldes Europas højeste bjerg, ligger mellem Frankrig og Italien og tiltrækker - netop fordi det er det højeste i det vestlige Europa - bjergbestigere i stor stil.
Toppen ligger 4.810 meter over havet, og vejen derop er lumsk med hurtigt skiftende vejr, faldende klippestykker og for mange bjergbestigere.
Den største enkeltulykke var i juli 2012, hvor ni bjergbestigere fra Schweiz, Tyskland, Storbritannien og Spanien mistede livet i en lavine.

Teahupoo
Navnet bestyder »at miste hovedet« eller »stedet for kranier«. Og det - sammen med, at netop ud for denne strand i Hawaii skabes nogle af de største bølger i verden - er en udfordring for frygtløse surfere.
Teahupoo er på top-ti listen over »deadliest waves«. Ifølge ASP World Championship Tour (surfernes VM, red.) kan de tunge bølger blive op til syv meter høje og forårsage alvorlige skader og dødsfald.

Mount Huashan
Den smalle planke-sti, der hænger som en hylde på klippesiden på det kinesiske bjerg, er en anden klassiker blandt de hårrejsende turistaktiviteter.
Bjerget ligger nær Huayin i Shaanxi-provinsen ca. 120 km øst for Xian. Det er helligdom med taoistiske klostre på toppen af den 2.154 meter høje og stejle klippe.
Mange anser turen til toppen som en pilgrimsvandring, andre som en udfordring. Der vandres ad stejle trapper, langs lodrette fald og klippesider, hvor der kun er en jernkæde at klamre sig til og et par brædder eller en smal udhugget klippehylde at sætte fødderne på.
Der er ingen officielle uheldsstatistikker, men det siges, at op mod 100 mennesker mister livet hvert år i forsøget på at nå toppen.