Her er New Yorks bedste kaffe

Byen, der aldrig sover, er et epicenter for kaffe. New York har nu flere små uafhængige kaffebarer end de store kæder som Starbucks - og der er kaffefestival i weekenden.

Bookstore Cafe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flickr.com/housingworks
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kaffe skal være varm som helvede, sort som djævelen, ren som en engel og sød som kærligheden - hedder det.

Læs også: 5 voksenvenlige legepladser i New York 

Andre variationer kan nu også gøre det - og er alle sammen helt sikkert til stede, når der i den kommende weekend er kaffefestival i New York.

Rettelig er det "Coffee and Tea Festival NYC", og inkarnerede kaffe- eller tedrikkere vil nok hævde, at det er to uforenelige størrelser.

Men ikke desto mindre står over 60 udstillere fra hele verden klar med smagsoprøver, informationer og nyheder i denne ottende udgave af festivalen, som holder til i den historiske bygning "The 69th Regiment Armory" på Lexington Avenue mellem East 25th and 26th Street på Manhattan.

5.000 deltagere kan ikke tage fejl
Festivalen er på listen over "10 best New York Events" for "5.000 deltagere kan ikke tage fejl", som det hedder på festivalens hjemmeside.

Og populariteten er ikke dalet. Allerede inden årets festival åbner på lørdag, er alle billetter solgt.

Så vær tidlig ude til kaffefestivalen 2014 - og nyd så i mellemtiden en af de allerbedste kopper kaffe i byen, der aldrig sover - og som kaldes det nye epicenter for kaffe.

For nylig har antallet af små privatejede "Indie Coffee Shops", som de kaldes, overhalet antallet af de to store kaffe-kæders, Starbucks og Dunkin’ Donuts, forretninger i New York. 

Mens Starbucks har 272 forretninger og Dunkin' Donuts 454 er der 974 forretninger, enkelt ejet eller i små kæder, viser opgørelsen "Restaurant Inspection Results" fra januar i år fra New York City Department of Health and Mental Hygiene.

Flest coffee shops findes på den sydlige del af Manhattan især i Midtown West, Chelsea og Greenwich Village.  

Se de ti bedste kaffesteder anbefalet af magasinet Off Track Planet:

Everyman Espresso
301 West Broadway, Soho
Åbent: mandag-fredag kl. 8-18, lørdag-søndag kl. 9-18.
Info: everymanespresso.com

Atmosfæren er lidt hen ad den, man finder i kantinen på et gymnasium, men espressoen er præcis, som den skal være. Kaffebaren ligger i stueetagen under et lille teater, lokalet er stort og åbent, og der er en håndfuld borde med stole for kaffenydere, der har brug for at give benene en pause. 

Bookstore Cafe
126 Crosby Street, Soho
Åbent: Mandag-fredag kl. 10-19, lørdag-søndag kl. 10-17.
Info: housingworks.org

New York har flere "Housing Works" forretninger, som drives med det formål at "give gode tilbud til gode penge".

I Bookstore Cafe kan man købe brugte bøger, musik og film - og altså kaffe. Indehaveren er "en elskelig hippie-kvinde, som dufter af røgelse og timian", og den tilbagelænede stemning, der opstår, når man kombinerer bøger og kaffe, er uovertruffen.

Ground Support Cafe
399 West Broadway, Soho
Åbent: mandag-fredag kl. 7-20, lørdag-søndag kl. 8-20
Info: groundsupportcafe.com

Indrettet med bænke og træ-interiør giver den rustikke café de besøgende en følelse af at være udenfor, selv om man er inde. Der er flere computerstik, så man kan drikke sin kaffe, mens man arbejder (eller tjekker sin facebook), men de store vinduer indbyder mere til, at man følger med i livet udenfor - og gør, at Ground Support Café er af byens bedste "se-på-mennesker" steder.

Roasting Plant Coffee Co.
75 Greenwich Avenue, West Village
Åbent: Mandag-torsdag kl. 6-22, fredag kl. 6-23, lørdag kl. 6.30-23, søndag kl. 7-22.
Info: roastingplant.com

Manden bag de nu tre kaffebarer, der tidligere har været ansat i Starbucks, er lidt af en ingeniør-nørd. Dette kombineret med hans klippefaste tro på, at jo kortere tid, der er mellem kafferistning, -maling, -brygning og servering, jo bedre smager kaffen, har medført opfindelsen af en højlydt videnskabelig kaffebrygningssystem. Som i al sin enkelhed går ud på, at bønnerne via et rørsystem under loftet i kaffebaren farer fra beholder direkte i kaffemaskine. Det er sjovt at se på - og kaffen smager så godt, at det er okay, den er lidt dyrere end gennemsnittet. 

Brooklyn Roasting Company 
25 Jay Street, Brooklyn
Åbent: Mandag-fredag kl. 7-18, lørdag-søndag kl. 8-18.
Info: brooklynroasting.com

Det er ren kærlighed til det omhyggelige arbejde med kaffen og det stærke resultat, man kan smage hos Brooklyn Roasting Company. Kaffebarens hemmelighed er bønnerne, som opsnuses rundt om i verden og ristes hjemme i Brooklyn - og i øvrigt også sælges til andre kaffebarer.

Culture Espresso Bar
72 west og 38th street, Midtown West
Åbent: Mandag-fredag kl. 7-19, lørdag-søndag kl. 8-19
Info: cultureespresso.com

På Culture Espresso Bar har indretningen et maritimt tema, og den spiselige menu er ret minimalistisk (dog med lækre rustikke kager af den solide slags). Den almindelige filterkaffe er drikbar, men det er også espressoen, folk kommer for - og den er svær at slå.

Blue Bottle Coffee
160 Berry Street, Brooklyn
Åbent: Mandag-fredag kl. 7-19, lørdag-søndag kl. 8-19.
Info: bluebottlecoffee.com

Der er flere Blue Bottle kaffebarer rundt om i New York. Filialen i Williamsburgs hipster-land åbnede i 2010 og lover altid helt frisk kaffe med garantien om, at der maksimalt går 48 timer fra kaffebønnerne ristes til de serveres. Tip: bestil ikke noget i "grande" version - det bruges ikke her.

Gimme! Coffee
228 Mott Street, Nolita (North of Litte Italy)
Åbent: Mandag-fredag kl. 7-19.30, lørdag-søndag kl. 8-19.30.
Info: gimmecoffee.com

Stedet er en lille smule selvhøjtidelig (man kan også prøve FOR hårdt på at være cool), men supergod og stærk kaffe lavet af nogen, der virkelig går op i, at både kaffe og mælk skal være helt perfekt, gør, at man godt kan leve med det. Der er ikke voldsom meget plads i kaffebaren, til gengæld er den udnyttet optimalt. 

Joe the Art of Coffee
141 Waverly Place, West Village
Åbent: Mandag-fredag kl. 7-28, lørdag-søndag kl. 8-20.
Info: joenewyork.com

Joe's er en lille kæde af kaffebarer i New York - den første åbnede i 2003, lige på hjørnet, hvor "Waverly Place møder Gay Street" og blev lynhurtigt et stamsted for kunstnere, fotografer, forfattere, studerende og turister. Og så er kaffen et kunstværk i sig selv. 

Ninth Street Espresso
341 East og 10th Street, Alphabet City i East Village.
Åbent: Daglig kl. 7-20
Info: ninthstreetespresso.com

Der er tre Ninth Street Espresso'er, men den mellem 341 East og 10th Street er lige en anelse bedre end de to andre, fordi man fra den har en flot udsigt over Tompkins Square Park og fordi der altid er god kunst på væggene. Bag baren står kaffebryggere, der ikke roder rundt med mælk og sukker, men laver gode, enkle og stærke espressoer.