Her er naturen helt unaturlig

Mystiske mikrober i Antarktis tørre dale og kogende rødt vand i Japan er nogle af naturens mærkværdigheder

Guelb Er Richat - Ouadane, Mauritanien - Jordens øje kikker op i himlen. Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er aldeles overnaturligt - nærmest som landskaber på planeter en Stjernekrig værdig.

Læs også: Guide: Fem nationalparker i Canada

Men de er nu ganske jordiske, selv om naturen synes mere overjordisk - i hvert fald finurlig og mystisk - disse steder rundt om i verden.
Hotel and Resort Insider har samlet en håndfuld af de helt utrolige landskaber.

 

De tørre dale

Victoria Land, Antarktis
Det er et af de barskeste steder på Jorden, de tørre dale i de bjergrige egne bag McMurdo Sound og Ross havet. Hvor det er mest tørt har det ikke regnet i mindst to millioner år, og landskabet ser både goldt og sterilt ud. Men her, hvor ingen almindelige organismer kan trives, har forskerne fundet alternative mikrober, der kan eksistere i det ekstreme salte vand under det tykke islag. De tørre dale ligner forholdene på Mars så meget, at NASA foretog sine test inden Viking-missionen her.

 

Socotra

Det indiske Ocean, Yemen
Træerne er som taget ud af Ringenes Herre, menneskelige og med fede stammer vralte afsted. Andre ligner gigantiske paddehatte. Det hårde, tørre og varme klima på den lille øgruppe 340 km fra Yemen og 250 km fra Somalia, som bebos af omkring 50.000 mennesker, har gjort floraen helt unik. Her lever omkring 700 plantearter, som kun findes her, og hvor nogle kan dateres mere end 20 millioner år tilbage. Socotra øerne, som ofte kaldes Det Indiske Oceans Galapagos, har være på UNESCOs liste over World Natural Heritage siden juli 2008.

 

Kliluk

British Colombia, Canada
De indfødte indianere i Okanagan dalen har mange beretninger om den prikkede sø - Kliluk - og dens lægende egenskaber. De hentede både mudder og vand her, og der er også historier om drabelige slag med rivaliserende strammer om den værdifulde sø. Fænomenet med "prikkerne" opstår i de varme somre, hvor vandet i den stillestående sø, der har et højt indhold af kalk, sulfat, sølv, titanieum og andre mineraler, fordamper og efterlader cirkelrunde aflejringer. Vandets indhold af salte og mineraler giver samtidig vandet skiftende grønlige og blå nuancer.

 

Salar de Uyuni

Oruro, Bolivia
Verdens største saltørken. Et 80 gange 130 km fladt hvidt landskab i det sydvestlige Bolivia 3.656 meter over havet for foden af Andesbjergene mod grænsen til Chile. Små øer med høje kaktus rager op af saltsletten. Ørkenbyen Uyuni er turistcentrum med bl.a. et hotel, der er bygget af salt. Ud over det utrolige landskab, der i november bliver "lyserødt", når tre forskellige sydafrikanske flamingoarter kommer til området for at yngle, er en tog-kirkegård en af seværdighederne. De antikke tog er efterladt på sporene tre kilometer uden for byen, der tidligere lå på jernbaneruten for mineraltransport til udskibning fra stillehavsbyerne. Banen blev konstrueret af britiske ingeniører fra 1888 og lukkede, da mineindustrien kollapsede i 1940'erne, og togene simpelthen blev efterladt.

 

Vale da Lua

Chapada, Brasilien
Månedalen ligger i det brasilianske højland få kilometer fra byen Sao Jorge i den store nationalpark Chapa dos Veadeiroa, som siden 2001 har været erklæret UNESCO World Herritage. Parken er berømt for sin flora og fauna, men mest for de ældste klippeformationer, man kan se på jorden. De bløde grå klipper har de mest fantastiske former, skabt og slidt gennem millioner af år af "det magiske vand", som de lokale siger, fra den store San Miguel flod. Sand, som floden bærer med sig, har slebet kraterformer i klipperne - et kunstværk, som er i stadig forandring, for processen fortsætter, især når vinterens regnsæson får flodens kræfter til at svulme.

 

Chinoike-Jigoku

Beppu, Japan
Blood Pond Hot Springs – blodige varme kilder. Sådan oversættes de specielle »onsen«, varme kilder, som japanerne kalder »chinoike-jigoku«. Byen Beppu på den sydlige ø, Oita, er landets varme-kilde-hovedstad. Her findes verdens næststørste mængde af geotermisk vand, efter Yellowstone i USA. Japanerne opfatter vandet som helligt, og turistbyen blev grundlagt i 1924. Omkring byen findes ni store områder med varme kilder. De ni helveder i Beppus kaldes de. En af dem , den blodige varme kilde, er mere spektakulær end badeegnet. Det 78 grader varme røde vand damper farvet af jern og tilstrømmende ler.

 

Stenskoven

Lunan Yi, Kina
Shilin - stenskoven - er det første underværk i verden, sagde kinesierne under Ming Dynastiet for 640-360 år siden. Og stedet er da også i toppen på seværdighedslisten for turister, især de kinesiske, i Yunnan provinen. Stenskoven ligger i Lunan Yi regionen nogle timers kørsel sydøst for Kunming, og er et kæmpe område, hvor forunderligt formede klipper rejser sig op her og der, som store og små skove skabt i sten. For millioner af år siden var området havbund og tidens erosion har skabt fænomenet. Der er masser af udsigtspladser i det 400 kvadratkilometer store område.

 

Guelb Er Richat

Ouadane, Mauritanien
Det er som om, at Jordens øje eller Saharas kikker op i himlen. Det officielle navn er Guelb Er Richat, andre kalder det Bulls Eye - pletten i en skydeskive. Fænomenet blev opdaget med rumforskningen, hvor de tidligste opsendelser brugte det som pejlepunkt. Man skal nemlig højt op for rigtig at opdage øjet, der er 50 kilometer i diameter. Cirkelformen har givet anledning til mange diskussioner. Er det et resultat af vulkansk aktivitet? Er det et krater efter et gigantisk meteornedslag? Eller er det en geologisk forskydning opad, der gennem tiden er eroderet bort og har blotlagt de øjeformede aftegninger. Det er sidste teori videnskabsmændene er mest enige om, men uanset hvad, er Saharas øje t must for turisterne i den nordlige del af landet og den lille by, Ouadane, hvis gamle bydel er UNESCO World Herritage.

Læs også: Når mennesker og vilddyr mødes i Canada