Her er fremtidens New York-taxi

New Yorks indbyggere er med til at bestemme, hvordan fremtidens taxi skal indrettes og udstyres - den ny bil er på gaden i 2014

Tre bilfirmaer konkurrerer om atblive New York-taxi, og det er ikke nogen lille ordre, som enten Ford Motor Co., Nissan North America Inc. eller Karsan USA kan se frem til. Her ses Nissans bud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det startede med syv bilfirmaer, som New York inviterede til at komme med deres bud på hvordan fremtidens taxi skal se ud. Og nu er der udvalgt tre firmaer til finalen, som afgøres tidligt næste år.

Læs også: London-taxier i Paris

Og det er ikke nogen lille ordre, som enten Ford Motor Co., Nissan North America Inc. eller Karsan USA kan se frem til. Der kører nemlig 13.200 taxier rundt i New York, fordelt på ni forskellige bilmærker, men flest af de karakteristiske Ford Crown Victoria.

Problemet er bare, at Ford Crown Victoria aldrig er designet til at være taxi med et tårnhøjt kilometertal hvert år og uden videre at skulle holde til, at dørene smækkes 60-70 gange hver dag.

Udvikle en særlig New York-taxi
Bystyret har derfor ønsket, at der skulle udvikles en særlig New York-taxi, og her er altså de tre nævnte finalister tilbage, som er kommet med bud på det overordnede udseende af taxien.

Og alle bud er langt fra de traditionelle sedaner, som hidtil har været indbegrebet af en New York-taxi. Alle tre bilfirmaer kommer med bud, der er tættere på at være firkantede, høje mini-vaner.

"Selvom vores by længe har haft en række standarder for indretningen af taxier, så har vi aldrig samarbejdet direkte med bil-industrien om en speciel New York-taxi - altså før nu," siger New Yorks borgmester Michael Bloomberg til AP.

Stemme om hvad taxierne skal kunne
Der har været stillet en række krav til producenterne, bl.a. om pladsen indendøre, chaufførens komfort, vedligehold og forurening.

Og New Yorks borgere får også noget at skulle have sagt. På nettet kan de se finalisternes forslag og stemme om, hvad taxierne skal kunne - skal der f.eks. være soltag, internetforbindelse, mulighed for at oplade mobiltelefon osv.

Det vindende design vil blive kåret tidligt næste år, og det vindende bilfirma vil have rettighederne til at levere New Yorks taxier i ti år. De første nye taxier ventes på gaden i 2014.

Se også: 5 kaffepauser i New York

Rejseliv.dk spørger: Hvilken taxi, synes du, skal blive den næste New York-taxi? Kom med en kommentar herunder.