Her er fremtidens monkey class

Det behøver ikke være et helvede at sidde på de billige rækker. Flere flyselskaber upgrader med iPads, gratis spiritus eller mere benplads. Se ti af de nye opfindelser her.

Air New Zealand introducerede i starten af 2011 et koncept, som i al sin enkelhed går ud på, at en række sæder á tre kan forvandles til en seng til to. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Mens nogle flyselskaber trimmer service og faciliteter mere og mere i den lave pris’ hellige navn, går andre selskaber den modsatte vej. I erkendelsen af, at også økonomi-klasse kunder vælger flyselskab efter komfort.

Læs også: God flyrejse med børnene

Som kan være ekstra services som gratis spiritus eller muligheden for at leje en iPad, et veludstyret underholdningssystem, bedre faciliteter på toilettet eller – en af de for de fleste formentlig vigtigste - mere plads skabt ved kreativ tænkning med sædedesign. 

Se rejsemagasinet Travel & Leisure’s liste over, hvad og hvilke ti selskaber, der gør noget ekstra for sine økonomiklasse-passagerer.

 

LAN Chile

Bedre luft i kabinen

Når det sydamerikanske selskab LAN Chile om kort tid tager deres spritnye Boeing 787 Dreamlinere i brug, er det med et nyt og avanceret luft-system i kabinerne på økonomi-klassen. Et system, der kort fortalt renser luften for bakterier og vira og via et gasfilter frasorterer alle ildelugtende gasser, inden luften pumpes ud i kabinen. 

Også Air India, Royal Air Maroc og Continental/United vil indsætte Boeing Dreamlineren med det specielle luftsystem på flere af deres ruter. 

 

Delta Air Lines

Upgrade til Premium Economy for få dollars

Det er oftest ikke noget problem at upgrade fra de billige rækker til en bedre plads, dog som regel til en heftig pris. På 160 af Delta’s fly har man i sommeren 2011 sat gang i et koncept, hvor mere benplads, en fodstøtte, gratis drinks, og muligheden for at smække ryglænet længere ned, ikke koster en månedsløn. 

Economy Comfort, som konceptet er døbt, er gratis for selskabets Platinum og Diamond SkyMiles medlemmer, mens Gold og Silver medlemmer får opgraderingen med op til 50 procent rabat. For almindelige dødelige må man slippe mellem 400 og 800 kr. ekstra. 

 

Singapore Airlines

Ny og bedre in-flight entertainment

Singapore Airlines har længe været kendt for at være lig med et ualmindeligt godt entertainment system – også på de billige rækker. Krisworld, som det hedder, indeholder over 100 film (af den slags, hvor man selv bestemmer, hvornår man vil se en af dem og kan starte forfra, hvis man falder i søvn undervejs), 160 tv-programmer, 22 radiokanaler, over 700 cd’ere med musik, 120 spil, og – gratis – hovedtelefoner. 

Nu udvider Singapore Airlines med muligheden for wifi (dog ikke gratis, men billigt), samt USB-porte, så man blandt andet kan oplade sin iPhone eller bruge systemet som sin egen computer (inklusiv se egne film på den indbyggede windows media player). 

 

Air New Zealand

Fra sæder til senge

Air New Zealand introducerede i starten af 2011 et af de mere interessante tiltag på økonomiklasse, i hvert fald hvis man tilhører den gruppe af rejsende, som er træt af at forsøge at falde i søvn i siddende position. 

Skycouch hedder konceptet, som i al sin enkelhed går ud på, at en række sæder á tre kan forvandles til en seng til to. Man køber som par alle tre sæder – de to til normal pris, det tredje tomme sæde får man til halv pris – og når man vil sove, kører man armlænene mellem sæderne op og selve sæderne ud, lidt a la en sovesofa. 

Planen er, at alle Air New Zealand fly mellem New Zealand og USA i slutningen af 2012 er udstyret med Skycouch.

 

South African Airways

Gourmet mad og et kit med toiletsager

På fly til og fra Sydafrika behøver man ikke længere pakke sandwich i håndbagagen for at være sikker på et ordentligt måltid på turen. For den standard på mad-og-drikke fronten, som hidtil har været forbeholdt de dyrere pladser, er nu rykket ned i bagerst i flyet, hvilket betyder, at man gratis kan forsyne sig selv med juice og vandflasker i flykøkkenet, at man kan vælge mellem tre forskellige retter, når middagen serveres, og at drikkevarer med alkohol er gratis. 

Derudover udstyres alle passagerer på økonomiklasse med et kit til natten med blandt andet tandpasta og en øjenmaske. 

 

Lufthansa

Ekstra benplads

Tysk design slår aldrig fejl. Hvad enten det er BMW eller Lufthansa, som for sidstnævntes vedkommende kan prale af et simpelt, men ikke desto mindre genialt design på økonomiklasse, der betyder ekstra benplads. 

Designet? Tyndere sæder og holderen til blade og magasiner er rykket fra knæhøjde til op under det sammenklappelige bord. Og voila har man de sølle, men meget vigtige, fem ekstra centimeter plads. 

 

Qantas

Mere behagelige sæder

Det er ikke ligegyldigt, hvordan et sæde er udformet, og uanset hvor mange centimeter bred, det er, kan flyveturen være et helvede, hvis sædet er designet forkert. 

Det har Qantas’ designer, Marc Newson, haft i mente, da han fremstillede økonomiklasse-pladserne på selskabets udgave af Airbus A380. Og har derfor lavet et sæde, hvor selve sædet rykker frem, når man slår ryglænet ned, hvilket gør det langt mere behageligt at slumre. 

Samtidig har han opfundet en fiffig detalje på fodstøtten – som bedst kan beskrives som en hængekøje til fødderne. Der dels er behagelig, dels er godt for blodomløbet. 

 

Jetstar

Leje af iPads

Lavprisselskaber vinder sjældent nogen priser for sit inflight entertainment system – i mange tilfælde er det skåret helt væk for at holde prisen på billetterne nede. 

Det er ikke anderledes hos det australske lavpris-selskab Jetstar, til gengæld tilbyder selskabet sine passagerer at leje en iPad, som er fuldt udstyret med blandt andet spil, film, tv-programmer, musik og e-bøger. Lejeprisen er cirka 50 kr. Samtidig er sæderne på de 20 fly, der indtil videre opererer med ordningen, indrettet med en installation, der gør det muligt at clipse iPaden fast på sædet foran, så den sidder i øjenhøjde. Sidstnævnte kan selvfølgelig også bruges af dem, der har deres egen iPad. 

 

ANA

Luksus-toiletter

Det japanske flyselskab ANA er det første i verden, der efter planen i september 2011 letter med den nye Boeing 787, også kaldet Dreamliner, Hvor selskabet på alle klasser i flyet har indrettet såkaldte luksus-toiletter. Disse består dels af toiletter kun for kvinder, dels af badeværelser indrettet i japansk stil, som populært sagt er et bidet, og som benyttes i over halvdelen af alle japanske hjem. 

Og endelig er alle toiletter på flyene med vinduer. 

 

Endnu ukendt flyselskab

Robot-stewardesser

Stewardessens lille vogn i mellemgangen er med denne nyeste opfindelse lige så utidssvarende som en videomaskine. Fremover vil man selv kunne vælge sine drikkevarer via en touch-screen på ”Skytender”. Maskinen kan producere både kaffe, te, juice, sodavand og sågar øl. Ydermere er Skytender miljøvenlig, eftersom passagerne dermed ikke længere udstyres med en dåse eller flaske, når de bestiller en sodavand eller øl. 

Det er endnu uvist hvilke flyselskaber, man skal købe billet til for at kunne bruge Skytender, men tidspunktet for lanceringen ligger rimelig fast og mindre end et år frem i tiden. Producenterne forventer, at den rammer luften i foråret 2012.

Læs også: Her er verdens bedste flyselskaber