Her er det bedste skiløb i Alperne

Hvor finder man de bedste muligheder for en god ferie, når sne skal hedde Schnee og skiområdet kaldes Skigebiet?

Østrig har sat sig på de to øverste pladser i en ny stor undersøgelse af, hvor de bedste all-round-skisteder i Alperne findes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er de tysktalende skiområder, det handler om i denne forbindelse. Men dem er der også rigtig mange af i Alperne – og hvilke er de bedste?

Læs også: Østrig fører i skiskader

Det har Mountain Management i Liechtenstein undersøgt. Konsulentvirksomheden har med hjælp fra 18.000 skiløbere gennemført en omfattende undersøgelse af 40 skiområder i Østrig, Schweiz, Italien og Tyskland.

Østrig og Schweiz dominerer

De har vurderet forhold som sikkerhed på pisterne, skiskolerne, after-skiing, sjov og underholdning, stemning i byen, venlighed og service i skiområdere samt naturen omkring. Der er givet karakterer for alle disse ting, og de danner sammen med de faktuelle forhold i skiområdet – som størrelse, udbud af skiløb og snesikkerhed – baggrund for den endelige bedømmelse af hvert skiområde.
Absolut højeste karakter er 10, og de 40 skiområder fik i gennemsnit 7,5 i karakter i undersøgelsen.

Østrig og Schweiz er totalt dominerende på top-fem-listen, når alle forhold tælles med. Hvert land har tre topplaceringer, da der er stemmelighed og to nummer fem.

Fem ting er vigtige
Når skiferien skal planlægges, er der fem faktorer, der især er vægtes når der vælges skiområde, viser undersøgelsen. Det vigtigste er skiområdets størrelse og udbudet af pister. Næsten tre ud af fire nævner det er vigtigt, mens lidt færre: 66 pct. peger på snesikkerhed, som vigtig faktor. Dernæst kommer sikkerhed på pisterne, almindelig venlighed omkring i skibyen samt tilgængelig transport til skiområdet, som henholdsvis 38, 35 og 33 pct. betragter som vigtigt.

De fem skiområder, der får højst karakter i netop de fem faktorer er: Ishgl i Østrig med karakterernm 9,01 for skiområdets størrelse. Saas Fee i Schweiz med karakteren 8,99 for snesikkerhed. Zermat i Schweiz med karakteren 8,67 for sikkerhed på pisterne. Schladming i Østrig med karakteren 8,67 for venlighed. Lech-Zürs i Østrig med karakteren 8,63 for tilgængelighed.
 

Og vinderne er

1. Schladming i Østrig.
Skibyen i Obersteirmark, der skal være vært for WM i alpint skiløb i 2013, er centrum for hele skiområdet Dachstein-Tauern-Region. Schladmings skiområdeomfatter 87 lifter og 152 km pister, fordelt på 46 km blå, 91 km røde og 15 km af de svære sorte - og skiområdet blev nummer et med en gennemsnitsvurdering på 8,03..
www.schladming.at

2. Lech-Zürs i Østrig.
Den dyre del af Ski Arlberg området, der også omfatter bl.a. St. Anton skisystemet i Vorarlberg med 84 lifter og 284 km pister. Lech-Zürs eget område har 55 pister, hvor 21 er blå, 27 røde og 7 sorte. Områder fik 7,96 i gennemsnitskarakter.
www.lech-zuers.at

3. Aletsch Arena i Schweiz.
Skiområdet ligger i kantonen Wallis. Fra den bilfri skiby er der skiløb op på Altesch-gletsjeren. Området omfatter 34 lifter og 104 km pister fordelt på 42 blå pister, 50 røde og 12 sorte. Aletsch skiområdet fik 7,87 i gennemsnitskarakter.
www.aletscharena.ch

4. Zermatt i Schweiz.
Byen ligger også i kantonen Wallis. Fra skibyen med udsigt til »toblerone-bjerget« – Matterhorn. Skiområdet, der også byder på sommerski, har 47 lifter og  knap 200 km pister fordelt med 39 km blå, 113 km røde og 43 km sorte pister. Området fik 7,86 i karakter.
www.zermatt.ch

Den delte femteplads gik til:
5. Serfaus-Fiss-Ladis i Østrig.
De tre skibyer i Tyrol, hvor Serfaus udmærker sig ved at være bilfri og have et underjordisk skitog gennem byen, slog sig sammen for 10 år siden. I dag omfatter det fælles kiområde 70 lifter og 187 km pister, hvor 140 km er forsynet med snekanoner. Området fik 7,83 i karakter.
www.serfaus-fiss-ladis.at

5. Arosa i Schweiz.
Skibyen ligger i kantonen Graubünden og skiområder er det mindste, at top-fem områderne. Her er 15 lifter og 70 km pister fordelt med 31 km lette blå, 32 km røde og 7 km sorte pister. Arosa fik også 7,83 i gennemsnitskarakter.
www.arosa.ch

Læs også: Mest ski for pengene