Her er den perfekte musik mod flyskræk

Svøb dig i beroligende toner og hold samtidig flyskrækken i ave. Psykolog har undersøgt hvilke sange og musik, der virker bedst.

Foto: Iris

At musik kan have en beroligende effekt, er ingen nyhed. 

Læs også: Sådan slipper du af med din flyskræk

Tandlæger har for eksempel i årevis udstyret deres mest skrækslagne patienter med hovedtelefoner og blide toner inden behandlingen.

Men hvilken musik er bedst egnet til at dulme nerverne? 

Det har musikstreamingtjenesten Spotify bedt en psykolog om at undersøge med henblik på at optimere firmaets "Calming Music to Fly" playliste.

Den undersøgelse er endt med en hit-liste med musik i foreskellige genrer, som stimulerer begge hjernehalvdele og har et roligt tempo, og som Spotify nu offentliggører i en pressemeddelelse.

Lav rytme hjælper
Doktor Beckly Spelman fra Private Therapy Clinic i London, står bag listen. Hun har forsket i musiks indvirkning på kroppen og har bevist, at musik med et lavt bpm (beat pr minut) - rytme - kan sænke hjertefrekvensen og blodtrykket og dermed også den vejrtrækning, der følger nervøsitet. Den optimale bpm i den forbindelse er omkring 60.

En anden effekt opnås med harmonisk og følelsesladet musik. Lytter man til det med hovedtelefoner og med lukkede øjne, kan man få den type stimulation, der medfører hurtige øjebevægelser som ved den psykoterapeutiske teknik EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing), der benyttes ved behandling af posttraumatisk stresssyndrom. En teknik, der beroliger og afspænder både krop og sjæl.

Fra rock til klassisk
Med baggrund i de to teorier har Beckly Spelman fundet musik og sange i forskellige musikgenrer fra klassisk til alternativ rock, der alle kan bruges til at dæmpe angst og flyskræk. Og han har fundet, at Adele med numret "Someone like you" er tæt på det optimale. Den er harmonisk og har en rytme på 67 slag i minuttet.

"Orinoco Flo", nok mere kendt som "Sail Away", med Enya har samme virkning, og "Piano on the Beach" af Liborio Conti har også en rolig rytme samtidig med, at den stimuleer begge hjernehalvdele.

"Flyskræk skyldes irrationelle tanker, hvor truslen er overdrevet og uhensigtsmæssig. Musik, der både stimulerer den logiske venstre og den følelsesmæssige højre hjernehalvdel, siges at stimulere det limbiske system, som bearbejder negative minder og følelser og kan hjælpe folk til at tænke på en mere velafbalanceret og rationel måde og holde frygten nede. Men man skal bruge hovedtelefoner for at få effekten," forklarer Beckly Spelman i pressemeddelelsen.

Flere fra Spotify's liste med beroligende musik:
"Klaverkoncert nr. 21", (Elvira Madigan), Mozart.
"Buffalo Soldier", Bob Marley.
"Scar Tissue", Red Hot Chilli Peppers.
"Inside Out", Britney Spears.
"Flaws and All", Beyoncé.
"The Christmas Song", Nat King Cole.
"Space Oddity", David Bowie.
"Better Together", Jack Johnson
"Pure Shores", All Saints
"Paradise", Coldplay
"As I Lay Me Down", Sophie B. Hawkins
"Ignition", R. Kelly

 Læs også: 16 gode råd til langdistancerejsen