Her er alle Europas fly i luften

Især for fly-spottere og folk med hang til flyvende maskiner - på FlightRadar24 kan du se 90 procent af de fly, der netop nu er i luften over det europæiske luftrum.

Se flyene over Europa lige nu på www.flightradar24.com/ Fold sammen
Læs mere
Foto: Screendump fra FlightRadar24.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du ved godt, at det europæiske luftrum er godt fyldt op med fly. Men du ved sikkert ikke, hvordan det ser ud, hvis man plotter alle flyene ind på et kort. Men det kan du nu se på sitet FlightRadar24, der næsten er uimodståeligt for fly-nørder.

Læs også: Med piloten på arbejde

Vi testede sitet ved at klikke ind på hvad der så ud til at være et ret stort fly, der netop havde passeret Østersøen og var på vej ind over Polen. Bingo.

En dialogboks dukkede op, og der var tale om en super-jumbo, en Airbus A 380 fra flyselskabet Emirates. Det var på vej fra John F. Kennedy-lufthavnen i New York med kurs mod Dubai.

Og da jeg klikkede på det, befandt det sig i 11.812 meters højde og fløj med en hastighed af 1.012 kilometer i timen. Og sådan kan man klikke på hvert eneste af de hundredevis af fly, der altid befinder sig i det europæiske luftrum og se om det er ved starte eller lande, om det flyver i march-højde, flytype, selskab, hvor det kommer fra og hvor det skal hen.

Selvfølgelig også som app
Hidtil har man kunnet se fly fra de nordiske lande på andre radar-sites, men på sitet FlightRadar24 med afsæt i Google Maps viser hvor ca. 90 procent af alle fly i det europæiske luftrum befinder sig. Og det er muligt på grund af det automatiske positionssystem ADS-B, som næsten alle fly er udstyret med.

Der er tale om en transponder, som med en bestemt frekvens rundsender flyets position til stationer på jorden og til andre fly. FlightRadar24 har adgang til 250 ADS-B-modtagere verden over, som er grundlaget for hvad der kan vises på sitet.

Der findes selvfølgelig også en app, hvor du kan bruge din smartphone til at få de samme oplysninger. Når du ser et fly i luften peger du med mobilen på flyet og vupti: Du får samme oplysninger som på computeren.

Læs også: Her er flest fly til tiden