Her er 10 ferier, der kan give dig sved på panden

Pulsen op og sved på panden. Ferier med fysisk indhold har vundet indpas hos mange danskere. Rejseliv guider til 10 af slagsen - fordelt på budget og motionsform.

Flere og flere danskere ynder at tage på aktive ferier. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Løbesko i stedet for klipklappere. Kildevand i stedet for drinks. Og sports-BH i stedet for bikini.

Ifølge en undersøgelse, Gallup i slutningen af 2013 foretog for Berlingske, vil kuffertens indhold for 25 procent af danskernes vedkommende i år bære præg af, at vi er på vej på sommerferie med et centralt aktivt element – f.eks. cykling, vandring eller fitness.

I rejsebranchen mærker man også, at aktivt indhold står stadigt højere på manges ønskeliste for ferien.

»Der er flere, der køber aktiv ferie hos os, og i det hele taget mange rejsebureauer, der udbyder aktiv ferie, så ferieformen appellerer tydeligvis til flere og flere,« siger Jens Ole Aaris, direktør hos Ruby Rejser, der er af de danske rejsebureauer, der bl.a. har vandre- og cykelferier på programmet, til Rejseliv.

Og antallet danskere, der er aktive på deres ferie er højere, end salgstallene viser.

Der findes nemlig ikke tal på, hvor mange der, udenom et rejsebureau, medbringer løbesko, har en cykel med på anhængeren eller starter morgenen med en solhilsen fra yogamåtten.

Vi guider til 10 former for aktiv ferie inddelt efter motionsgren og pris.

1. Vandring

Budget:

Gendarmstien, Danmark

74 kilometer er, hvad der skal tilbagelægges, hvis man vil gå Gendarmstien fra ende til anden. Mindre kan dog også gøre det, og det er muligt at starte og slutte, hvor man vil, på den historiske rute, der har sin begyndelse ved den dansk-tyske grænse i Padborg og strækker sig til Høruphav på Als.

Gendarmstien løber langs kysten og i skovområder, og soldater, pilgrimme og kongelige har betrådt den før dig.

Hvis prisen er ligegyldig:

Toscana, Italien

Turen er en gruppetur på otte dage gennem noget af det smukkeste natur i Italien. Man går fra bjerghytte til bjerghytte og oplever på den måde et større område, end hvis man havde fast base ét sted. Og som en ekstra luksuriøs detalje transporteres bagagen fra sted til sted, så man kun skal bære på de vigtigste fornødenheder – herunder kamera til at forevige udsigterne.

Vandreoplevelserne tæller blandt andet vandring i nationalparken Nazionale dell’Appennino Tosco Emiliano (inklusiv mulighed for at se vildsvin og ørne) og til toppen af Toscanas højeste bjerg, Monte Prado på 2.054 meter. Undervejs er der fabelagtige udsigter – og måltider fra det italienske køkken.

2. Kajak

Budget:

Vestsverige

Vestsverige er med sine kanaler og skærgårds granitklipper en af Europas smukke vandveje, som er oplagt at opleve i kajak. Hvad enten man er vant til at padle eller er nybegynder - det sidste især fordi et af kendetegnene for Vestsveriges søer er, at vandet er roligt. Og samtidig så rent, at det kan drikkes. Man kan både sejle ud selv og på en guidet tur.

Hvis prisen er ligegyldig:

Vancouver Island, Canada

Kom helt tæt på spækhuggeren i dens naturlige element på en kajakrejse til det allervestligste Canada. En storslået naturoplevelse, hvor man, udover havets sorthvide kæmper, formentlig vil se en masse af Canadas øvrige dyreliv, der blandt andet tæller ørne, sæler og bjørne. Ud af opholdet på op til fem dage bor man tre dage i »Spækhugger-Campen«, der ligger midt i naturen på den canadiske ø Vancouver Island – og så tæt på hvalernes naturlige miljø, at man kan høre dem synge.

3. Cykling

Budget:

Tyskland

Hvis man drømmer om en cykelferie med køn natur og en let strækning fri for bakker, er denne cykelferie oplagt.

Den daglige strækning, der skal cykles, er på mellem 35 og 45 kilometer, men der er indlagt flere pauser undervejs, så det er muligt at få pusten (og se på omgivelserne). Udgangspunktet er et hotel i vinbyen Rüdesheim, og i løbet af de syv dage, turen varer, besøger man blandt andet byerne Mainz, Eltville og St. Goar - og kører meget af tiden langs Rhinen.

Hvis prisen er ligegyldig:

Korsika, Frankrig

Hvis man er i rigtig god cykelform og gerne vil prøve kræfter med det samme bjergrige landskab som Tour de France rytterne gjorde i 2013, er denne 8-dages tur til den franske ø midt i Middelhavet, Korsika, en oplagt mulighed.

I kører fra den ene ende af øen til den anden, en strækning på 630 kilometer og 11.500 højdemeter, som bl.a. går gennem små landsbyer, langs kysten og op i Korsikas bjergrige indre. Det anbefales, at man har cirka 3.000 kilometers cykling i benene (foretaget siden nytår) for at deltage.

Foto: PR.

4. Løb

Budget:

Bornholm, Danmark

Løb med hele familien eller gå hårdnakket efter sejren og førstepræmien på 1.000 kroner. Soft Ice Løbet har fået sit navn, fordi alle, der når i mål, får en softice, foruden en flødebolle og et diplom. I løber gennem Gudhjem, børn 1,3 kilometer, voksne 6,9 kilometer, og når mållinjen er passeret, er der lodtrækning om endnu flere præmier. Perfekt fysisk aktivitet for hele familien, hvis I alligevel er på Bornholm 2. juli, når løbet finder sted.

Hvis prisen er ligegyldig:

Bagan, Myanmar

Kridt løbeskoene og gennemfør et maraton i helt ekstraordinære omgivelser. Den ni dage lange tur går til Myanmar, og på sjettedagen – efter man har oplevet Mingun-templet, U-Bein-broen og Mahamuni-templet – skydes maratonløbet i gang. Det sker i byen Bagan, der er hjemsted for mere end 2.000 buddhistiske templer, og man løber forbi pagoder og gennem små landsbyer, hvor lokalbefolkningen formentlig nysgerrigt vil følge ens anstrengelser.

5. Multi-aktivitet

Budget:

Rondane Nationalpark, Norge

Skal børnene med ud i naturen, kan man f.eks. tage dem med på hytteferie i Norge med nye aktiviteter hver dag – fra vandring, cykling og kanosejlads til et fjeldkursus, hvor en guide underviser i at bruge et kompas, pakke sin rygsæk og meget mere, der kan vise sig nyttigt på en tur på fjeldet. Selvfølgelig på et niveau, hvor børn kan være med.

Hvis prisen er ligegyldig:

Playitas, Spanien

Kombiner solskinsferie med aktiv ferie og tag til Playitas, et resort på den spanske ø Fuerteventura. Et sandt slaraffenland af aktive aktiviteter, for personen, der er i god form, eller drømmer om at komme det. Motionsformene er mange, bl.a. tennis, cykling, windsurfing, løb, golf og gymnastik, og hvis kroppen trænger til at restituere, er der både en hyggelig havnepromenade og en ditto strand tæt ved resortet.

Foto: PR.