Hemmeligheden bag Titanic forlis

Ny bog afslører, at det var rorsmandens fejl, at verdens mest berømte passagerskib ramte et isbjerg og forliste i 1912.

En af scenerne fra den Oscarvindende film Titanic, der netop forsøger at give publikum et indtryk af stemningen på skibets skæbnesvangre jomfrurejse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En overmodig tro på, at skibet ikke kunne synke, kombineret med uagtsomhed over for mulige isbjerge.

Læs også: 10 krydstogter med et tema

Det har hidtil været den herskende forklaring på verdens nok mest berømte skibsforlis, da det store passagerskib Titanic ramte et isbjerg på sin jomfrurejse i 1912.

Men nu afslører en ny bog hemmeligheden omkring forliset og lægger al skyld på rorsmanden, skriver UK Telegraph.

På skibet, der var på vej fra Southampton til New York, havde man nemlig opdaget isbjerget forlængst.

Andenstyrmand, Charles Lightoller, som i øvrigt var den den højst rangerede skibsofficer, der overlevede forliset, har afsløret, at der var masser af tid til at undvige isbjerget, men rorsmanden gik i panik og drejede den forkerte vej.

Kursændringen blev korrigeret, men for sent, og skibets ene side ramte isbjerget. Denne katastrofe blev derefter forværret af, at man besluttede at tage farten af skibet, hvorefter vandet fossede ind i det hul, isberget havde forårsaget.

Bange for at gøre kolleger arbejdsløse
Efterfølgende dækkede andenstyrmanden over denne fadæse, da han var bange for, at oplysningerne ville ruinere skibets ejere og gøre hans kolleger arbejdsløse.

De nye oplysninger vil styrmandens barnebarn Lady Louise Patten offentliggøre i en ny bog "Good As Gold", som udkommer nu næsten 100 år efter katastrofen, oplyser UK Telegraph.

Her giver hun de to "styresystemer" Tiller og Rudder skylden for forliset. Siger man "hard a staroard" - (hårdt til styrbord) - betyder det: "drej roret til højre" efter Tiller-systemet, mens det betyder "drej til venstre" efter Rudder systemet.

Mindekrydstogt i 100-året forTitanic forlis
I bogen kommanderer førstestyrmand Willian Murdoch "hard a-starboard", efter han har fået øje på isbjerget omkring to sømil væk - hvilket blev misfortolket af rorsgænger Robert Hitchins.

I øvrigt vil 100-året for forliset blive mindet med et specielt atlanterhavns-kryds i 2012.

Titanic Memorial Cruise vil afgå, som det oprindelige Titanic, 8. april fra Southampton og på dagen ankomme på stedet, hvor det "usynkelige skib" gik ned 15. april 1912.
 
Læs også: Vild video af krydstogt i bølgegang