Hemmelige byer på Sicilien

Selv om Middelhavets største ø har været besøgt af turister i århundreder, er Sicilien stadig fuld af unikke tidslommer, hvor øens autenticitet blomstrer i fuldt flor.

Castellammara Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Middelalderromantik

Sanmarco Fold sammen
Læs mere

Hvor: Castelbuono

Om morgenen trasker cirka 20 såkaldte skraldeæsler og deres passere rundt i Castelbuonos labyrintiske bykerne, mens husmødre dumper affaldsposer ned fra altanerne. Mange lander på fortovet, men alle ender de i sidste ende i de to kurve, som hvert dyr bærer på ryggen.

Skraldeæslerne giver arbejde til byens fattigste og mest udsatte, og sådan er æslerne det perfekte billede på, hvordan fortid møder nutid i øens mange fængslende bykerner. Castelbuono ligger i de kølige Madonie-bjerge, blot få kilometer fra turistfavoritten Cefalù, og vækker med sine græssende køer, sneplettede bjergtoppe og lækre oste minder om de italienske Alper.

Besøg det smukke middelaldercentrum og den centrale Piazza Margherita, hvor kagelegenden Il Fiasconaro giver gratis smagsprøver fra en bod foran sit konditori, og helsebutikker sælger områdets mirakelharpiks manna.

Det lillebitte rådhustårn lader timerne falde i slag fra sit 200 år gamle håndoptrukne urværk – øens ældste. Fra piazzaen kan man også skimte byens 800 år gamle slot.

2. Siciliens Korsbæk

Sanmarco Fold sammen
Læs mere

Hvor: San Marco d’Alunzio

Vest for Madonie-bjergene tårner reservatet Nebrodi sig op langs Siciliens nordkyst og udgør øens grønne lunge, der med sit særlige klima både rummer kastanjelunde, graner og bananpalmer. Det store naturområde er plettet med små middelalderlandsbyer, der ligger beskyttet på bjergtoppene med en flot udsigt til vulkanen Etna. En af de mest henrivende er San Marco d’Alunzio.

Når man kører op ad det stejle Monte Castro, stiller bilen og slentrer ned ad hovedgaden, er det præcis som at befinde sig i en siciliansk udgave af Korsbæk – byen rummer lige præcis de nødvendige butikker. Alle kender alle, og de lokales tilbagelænethed står i kontrast til landsbyens mange imponerende småkirker og borgerhuse, der takket være den lokale bjergart er bygget i sten med et lyserødt skær.

Følger man de trange smøger opad, kommer man op til ruinerne af byens slot. San Marco ligger så tæt på kysten, at man kan se De Lipariske Øer herfra – Siciliens vulkanske skærgård.

3. Banditternes vugge

Castellammara Fold sammen
Læs mere

Hvor: Castellammare

Byens ry som arnested for nogle af den amerikanske mafias allerstørste banditter har beskyttet Castellammare mod masseturisme og boligspekulation – i starten af 1900-tallet rejste bysbørnene Joseph Bonanno og John Tartamella til New York for at underlægge sig USA’s gangsterverden, og Castellammares borg­e­re har siden haft stor glæde af at være sluppet af med dem.

Den hyggelige by, der ligger stik vest for Palermo og har naturreservatet Lo Zingaro som nabo, er nemlig indbegrebet af siciliansk adstadighed, hvor de lokale går ture langs lystbådehavnen, spiser godt på byens forbløf­fende mange gourmetrestauranter og nyder havudsigten fra deres små, hvidkalk­ede huse. Byen ligger nemlig i bunden af den blinkende Castellammare-bugt, og som den breder sig op langs bjergsiderne, giver det god mening, at araberne i sin tid kaldte byen Al-Madarig – De Mange Trin.

 

4. En duft af Orienten

Mazaradelvallo Fold sammen
Læs mere

Hvor: Mazara

Siciliens sydkyst gemmer på nogle af øens mest fascinerende samfund. For kokke er Mazara især kendt for sine lækre rejer, men for turister er byen et spændende multietnisk bekendtskab grundet byens nærhed til Tunesien.

I årtusinder er nordafrikanere kommet til Mazara i håbet om et bedre liv, og det har resulteret i en utrolig bykerne, der er præget af arabisk arkitektur og synet af mænd af nordafrikansk afstamning, der mageligt sidder foran deres huse og ryger vandpibe, møder man ofte.

Den lokale borgmester er en ivrig amatørkeramiker og har dekoreret mange af husmurene med klinker, som fortæller om byens historie. Indtil omkring år 900 var Mazara først et vigtigt knudepunkt under det arabiske herredømme og blev siden normannisk højborg.

Mazara gemmer på flere kulturskatte: I museumskirken Sant’Egidio kan man se en fantastisk græsk statue af en dansende satyr, som blev fundet i 1998 i havet ud for byen.

Man kan også besøge Italiens eneste intakte folketeater bygget udelukkende i tømmer fra gamle fiskerbåde, Teatro Garibaldi.

5. Dragebyen på bjerget

Caltabelotta Fold sammen
Læs mere

Hvor: Caltabellotta

Caltabellottas svimlende placering op ad bjergskråningen har gjort, at det er umuligt at bygge i cement og beton, og derfor fremstår de grå stenhuse under klippens spids helt tidløse, som rakte de tilbage til dengang, de erobrende arabere døbte stedet Quat-at-al-Ballut – Enebærbjerget. Køreturen igennem de smalle gader, hvor et æsel eller en antik Fiat 500 lige akkurat kan klemme sig igennem, er en oplevelse, og hvis man fortsætter helt til toppen, ser man huler og kirker hugget ind i klipperne, hvor familier boede frem til 1950erne.

Heroppe kan man også besøge San Benedetto-kirken fra 1200-tallet, hvor den hellige Benedetto efter sigende skulle have besejret byens drage. Længere fremme ligger katedralen Chiesa Madre og resterne af det slot, hvor dronning Constance gemte normannerslægtens sidste arving, Wilhelm III.

Læs også: http://www.b.dk/rejseliv/israels-hippe-og-historiske-appelsinlund