Hele verdens køkkener mødes i Toronto

Nysgerrige smagsløg har kronede dage i Toronto, for her har restauranterne rødder over hele verden. Vi har besøgt seks verdensdele i den canadiske metropol.

I Torontos vestlige Chinatown på hovedpulsåren Spadina Avenue ligger et spisested, der indhenter i popularitet, hvad det mangler i størrelse. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Toronto er det ikke unormalt at blive svaret med et opgivende skuldertræk, når talen falder på canadisk mad. For hvilken størrelse er det lige i en af verdens mest multikulturelle byer?

Guide: Fem nationalparker i Canada

Det betyder naturligvis ikke, at den canadiske gastronomi ikke findes, men snarere, at den er nem at overse i en by, hvor godt hver anden indbygger er født uden for landets grænser.

Handler snakken derimod om anbefalinger fra det massive udbud af eksotiske restauranter fra nær og fjern, kommer munden ofte lettere gled hos de lokale, for Toronto er et multikulturelt madmekka. Det ses overalt i byen, der  er hjemsted for 2,5 millioner mennesker. Vejskiltene står på græsk i én bydel, koreansk i en anden, der er tre chinatowns; dertil kommer Little India, Italy og Portugal foruden lommerne af polske, caribiske, russiske, arabiske og nordafrikanske koncentrationer i den pulserende metropol. 

Ja, selv i de så homogene forstæder kan man finde russiske slagtere, der reklamerer  med kyrilliske bogstaver. Man kan opdage centralamerikanske markeder og købe brød hos den afghanske bager ved indfaldsvejenes stripmalls. Det siges, at der er mange indgange til Torontos hjerte, men en af de bedste er gennem dens mave. Her er seks gode bud på at få stillet appetitten i Toronto på international manér.

Vietnam

Que Ling Restaurant
248 Boulton Avenue, tlf.: (416) 778-4038
Åben kl. 12-19 alle dage undtagen tirsdag

Herligt tilbagetrukket fra East Chinatowns postyr ligger Que Ling Restaurant. Stedet er beskedent i størrelse, tv’et kører derudaf, lokale vietnamesere spiller kort ved bordene, og betjeningen er hjertelig og effektiv.

Stedet er berømt for en autentisk udgave af den vietnamesiske suppeklassiker pho. Kort fortalt består en pho af risnudler, tyndt skåret oksekød (gerne råt), der bliver overhældt med varm oksekraft og tilsættes krydderurter og grøntsager. Der er dog et utal af regionale variationer – og mange måder at ødelægge den harmoniske ret på. Que Lings udgave, pho tai, serveres med friske bønnespirer, thaibasilikum, lime, thaikoriander og piri-piri chili på en tallerken ved siden af, som man selv doserer.

Derudover er der også et mindre kondimentudvalg på bordene, og nogle sværger til at dryppe lidt chiliolie, hoisin-sauce eller fiskesauce på, inden retten møder munden. Find en kombination, der passer dine smagsløg, og smag på himmerigsmundfuldens kombination af sprøde spirer, mørt oksekød, den velkrydrede fond og urternes sarte smag.
 

Tunesien

Taste of Tunisia
1475 Danforth Avenue, tlf.: (416) 778-7870
Åben mandag til torsdag kl. 11-14 samt 17-22, fredag og lørdag til kl. 23.

På Danforth Avenue i forlængelse af Greek Town i Torontos nordøstlige del ligger Taste of Tunisia. Den tidligere inkarnation af den undselige restaurant har været kendt for at være en god eksponent for nordafrikansk mad, selv om betjeningen er sløv. I november 2011 fik den nye ejere, skiftede navn, og stedet fik et tiltrængt ansigtsløft, hvilket har skubbet serviceniveauet op, hvor det burde være.

Alle gæster får serveret lune fladbrød med hjemmelavet harissa (mellemøstlig tyk chilisauce) som en fristende indledning. Den overdådige og havfriske skaldyrs-crepe kan varmt anbefales, det samme gælder couscous-retten med lammeskank, der indeholder fede oliven og solide stykker af squash og gulerod. Kokkene kan tydeligvis deres metier, for retterne er autentisk krydrede.
 

Kina

The Dumpling House
328 Spadina Avenue, tlf.: (416) 596-8898
Hver dag kl. 11-23

I Torontos vestlige Chinatown på hovedpulsåren Spadina Avenue ligger et spisested, der indhenter i popularitet, hvad det mangler i størrelse. Lad dig ikke skræmme af køen, der leder fra indgangspartiet langs med dumpling-kokkenes parti og videre hen til de attraktive siddepladser. Der plejer ikke at gå mere end ti minutter, før man sidder bænket inde i restauraten.

Det går hurtigt her, for både tjenere og kokke er effektive. Inden for et minut står der obligatorisk isvand og tekande på bordet og ens bestilling på f.eks. en stærk tangsalat og en tallerken dampede dumplings står på bordet og pirrer næsen. Tangsalaten består af fettuccinebrede stykker tang, agurk og gulerod i tændstikstykker, der er vendt i soja, sesamolie og eddike. Dumplingsene er friske og spændstige, og der er intet mindre end 14 slags at vælge imellem på kortet.
 

Jamaica

Caribbean Dutch Pot
751 Broadview Avenue, tlf.: (416) 465-7779
Søndag til fredag kl. 11-23

Det er svært at overse skiltet ved spisestedet, der i rød bøjet neon modtager gæsterne med et »Jerk« (Fjols). Hos Caribbean Dutch Pot er der dog ikke tale om et forsøg på at fornærme kunderne, men naturligvis en reklame for den caribiske tilberedningsmetode. Et af stedets specialiteter er nemlig jerk chicken, der kort fortalt er kylling, der efter at være gnedet med en krydderiblanding er langtidsstegt/grillet/røget, så kødet falder fra hinanden ved et simpelt puf med gaflen.

Fans af kylling på lidt andre måder, end man er vant til, skal ikke lade sig snyde for den unikke oplevelse. På Caribbean Dutch Pot serveres deres udgave af jerk chicken med hjemmelavet knasende coleslaw, kogte ris og fyldig gravy (mørk og kraftig sauce). Af andre anbefalelsesværdige specialiteter kan nævnes  ged i karry eller oksehaler. Der er siddepladser i det hyggelige spisested ved de dugbeklædte borde, hvor man kan følge med i rendet af sultne lokale og handlende, der kommer til det populære sted for at få den velkrydrede smag af Jamaicas anderledes køkken.

Peru

El Plebeyo
1453 Bathurst Street, tlf.: (416) 532-5627
Mandag til torsdag kl. 12-22, fredag og lørdag til kl. 23

I over 16 år har peruvianskfødte Pepe Bustamante beværtet spisende på El Plebeyo sammen med sin kone, Mina. Han står for betjeningen, mens hun står for maden. Restauranten ligger et godt stykke ude af byen, men det er det hele værd. Selve restauranten er pyntet op med kunst fra Peru i varme farver og Julio Iglesias på anlægget. Selv om man er modstander af at spise indvolde, skulle man næsten forsøge sig med anticuchos, der består af tynde skiver oksehjerte, der er grillet og overhældt med en kraftig sky på rødvin og tomat samt frisk koriander. Det er en delikat ret, der er god reklame for en råvare, mange har et problematisk forhold til, men som egentlig er herligt mør og smager kraftigt af oksekød.

En anden mere kendt sydamerikansk delikatesse, ceviche mixtos, er en særdeles delikat måde at indtage fisk på. Hos El Plebeyo er det havaborre, blæksprutte og rejer, der er blevet syremarineret råt i friskpresset limesaft med koriander og peber. Det kolde syrebad efterlader de rå fisketern faste og syrligt smagende. Bestemt en omvej værd for folk med appetit på sydamerikanske fristelser, men hav god tid, for Pepe Bustamante tilhører ikke verdens hurtigste tjenere, selv om han er hyggelig og imødekommende.
 

Etiopien

Lalibela Restaurant
869 Bloor Street West, tlf.: (416) 535-6615
Hele ugen kl. 10-02

Det eftertragtede restaurantstrøg på Bloor Street West tiltrækker foodies fra hele byen. Her ligger Lalibela Restaurant – et familieejet sted, der udmærker sig i det etiopiske køkken, og hvor portionerne er store og råvarerne friske.
Simreretterne er solide og bærer præg af, at de har fået tid til at udvikle den autentiske smag, Etiopiens mangefacetterede køkken er kendt for. Tag eventuelt gryderetten med kylling, dero wat, der bliver serveret med det delikate fladbrød injera, og få den intense smagsoplevelse – med eller uden bestik.

Selv de mest ihærdige kødspisere kan sagtens gå ombord i vegetarretterne, hvis smags- og konsistensregister er sammensat således, at man ikke savner kødet. Vegetarplatten er et godt valg. Her mødes kikærter, marineret kål og linser i en lækker rosemarinduftende ret.

Læs også: Her er verdens mærkeligste mad